Na veľtrhu sa predvedú najlepší slovenskí výrobcovia a dodávatelia kvalitných potravín, nápojov a ingrediencií. Publiku sa predstavia slovenské spoločnosti, ktoré exportujú svoje výrobky do viac ako 40 krajín sveta, no na domácom trhu nie sú takmer známe. Svoju produkciu odprezentuje najväčší výrobca BIO chipsov na svete i výrobca nápojov, ktorý sedem rokov po sebe získal svetovú cenu za inovácie. Slovenská farma kreviet návštevníkom predvedie chov a prípravu zdravých kreviet.
Elitná kuchárska show
Návštevníci veľtrhu Gastra&Kulinária uvidia priamo pri práci elitných slovenských šéfkuchárov, ktorí predvedú obdivuhodnú kuchársku show. Na veľtrhu sa predvedie aj 7. najlepší kuchár sveta, Heinz Reitbauer, ktorého reštaurácia má dve hviezdičky od Michelina.
Trend návratu k lokálnym tradíciám
Gastra&Kulinária podporí trend návratu k lokálnym tradíciám a slovenským výrobkom vysokej kvality. Veľtrh sa prednáškami a živou prezentáciou vráti k tradičnému spôsobu výroby domáceho chleba a pečiva – kváskovaniu. Spoločnosť BERTO predvedie živú ukážku celého procesu výroby mäsovej pochúťky priamo na expozícii. Na svoje si prídu i milovníci sladkých pochúťok. Študenti Hotelovej akadémie L. Wintera v Piešťanoch predvedú kreslenie na čokoládu a zdobenie perníkov modrotlačou. LYRA GROUP predstaví „bean-to-bar“ výrobu čokolád, teda proces výroby od kakaového bôbu až po samotnú tabuľku čokolády. Čokoládová expozícia sa bude rozprestierať na vyše 200 m2. Sladko ladenou súťažou je i „Torta roka“, organizovaná Spolkom cukrárov Slovenska, témou ktorej sú tento rok „Hrady a zámky Slovenska“.
Veľtrh ponúkne možstvo súťaží aj zábavy
Cech pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska ponúkne návštevníkom interaktívnu expozíciu „Pekársky dvor“ na vyše 500 m2, v ktorej sa môžu zúčastniť súťaže o „Najlepší pagáč“ a súťaže „Upeč si svoju vianočku“. Slovenskí pekári budú súťažiť v kategórii „Najlepší regionálny výrobok“, „Najlepší kreatívny výrobok“ a „Najlepší free výrobok“. Študenti SOŠ si zasúťažia v téme „Vianočné pečivo pre mamičku“. Návštevníci Pekárskeho dvora budú mať možnosť ochutnať čerstvé pečivo, vypečené produkty a Bratislavské rožky – lahôdku, ktorá sa hrdí ochrannou známkou EÚ Zaručená tradičná špecialita.
Zaujímavé prednášky a rozhovory
Milovníci zdravého jedla sa môžu tešiť na rozhovory s foodblogermi o zdravej výžive, prednášku o pozitívnych vplyvoch čokolády na zdravie a veľtrh sa bude venovať aj téme (ne-)plytvania potravinami.
Fakulta biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity predstaví moderné postupy výroby, hodnotenia a spracovania potravín a špecifických produktov biotechnológií.
Gastra&Kulinária je tu pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o gastronómiu, zdravú výživu a nové kulinárske trendy. Na svoje si prídu kuchári, pekári, cukrári, ale i someliéri, čokolatiéri a všetci fanúšikovia kulinárskeho umenia a dobrého jedla. Veľtrh Gastra&Kulinária sa koná v dňoch 6. – 9. 11. 2019 na výstavisku Agrokomplex v Nitre.