Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2019 00:34 | Správy | Zahraničné správy

Ďalšie svedectvo z vyšetrovania Trumpa: Hrozí mu odvolanie z funkcie?

Americký veľvyslanec Gordon Sondland považoval zablokovanie americkej vojenskej pomoci Ukrajine za páku, ako Kyjev prinútiť k vyšetrovaniu kauzy bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera; niekdajší viceprezident je totiž politickým rivalom šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Vyplýva to zo Sondlandovho svedectvo, ktoré dnes zverejnili snemovni výbory vyšetrujúci Trumpa kvôli možnému nátlaku na Ukrajinu. Prezidentovi kvôli tomu hrozí, že bude čeliť takzvanému impeachmentu, teda procesu prípadného odvolania z funkcie. Biely dom ku zverejneným svedectvom poznamenal, že sa ukazuje, že pre impeachment je ešte menej dôkazov, než sa doteraz predpokladalo. Trumpová hovorkyňa Stephanie Grishamová uviedla, že výpoveď Sondlanda neobsahovala odkaz na žiadny hodnoverný zdroj, aby si veľvyslanec mohol myslieť, z akého dôvodu bola pomoc Ukrajine pozastavená. Dodala, že Sondland v tejto veci povedal, že sa domnieva, že to bola forma nátlaku, ale nevie to.

Sondland pred výbormi vypovedal 17. októbra, ale potom svoje stanovisko prehodnotil a kongresmanom poskytol nové svedectvo, uviedol Reuters. V ňom uviedol, že mu výsluch osviežil pamäť, takže si vybavuje rozhovor vo Varšave s poradcom prezidenta Ukrajiny Volodymyra Želenského, ktorému povedal, že obnovenie vojenskej pomoci sa pravdepodobne nestane skôr, než Kyjev verejne urobí potrebné protikorupčnej vyhlásenie. Vyhlásenie sa malo týkať vyšetrovania oboch Bidenovcov.

Biden mladší bol do tohtoročnej jari členom správnej rady ukrajinského plynárenského koncernu Burisma, ktorého vedenie ukrajinská prokuratúra vyšetrovala pre podozrenie z korupcie. To sa nepotvrdilo. Biden staršie podľa Trumpa svojho syna pred vyšetrovaním na Ukrajine ochránil.Spolu so Sondlandovým svedectvom dnes zverejnili snemovni výbory aj výpoveď bývalého osobitného splnomocnenca pre Ukrajinu Kurta Volkera. Obaja ešte s ministrom energetiky Rickom Perrym sú známi ako takzvaní three amigos (traja priatelia), ktorí podľa médií podporovali Trumpovu alternatívnu politiku voči Ukrajine. Perry, ktorý sa chystá ministerský post na konci novembra opustiť, svedectvo odmietol podať.

Snemovni demokrati už v pondelok zverejnili prepisy výpovedí bývalej veľvyslankyne USA na Ukrajine Márie Yovanovitchové a niekdajšieho hlavného poradcu amerického ministra zahraničia Mike Pompea Michaela McKinleyho. Obaja vo svojich svedectvách naznačili, že americké ministerstvo zahraničia bolo zneužívané k domácim politickým cieľom. Yovanovitchová, ktorá bola v máji z velvyslaneckého postu náhle odvolaná, dokonca povedala, že z Trumpovej strany cítila vyhrážku, keď o nej Trump v lete v telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyr Zelenským hovoril ako o "zlej správe".

 

Vyšetrovanie prezidenta Trumpa v snemových výboroch začalo 24. septembra a minulý týždeň snemoví demokrati schválili rezolúciu, ktorá ako ďalší krok k možnému impeachmentu upresňuje procedurálne postup pri organizovaní verejných vypočutí a pri rozosielaní obsielok. Stanovuje tiež práva, ktoré budú mať počas vyšetrovania Trumpovi právnici.

Jadrom aféry je možné zneužitie právomci prezidenta v súvislosti s Trumpovým tlakom na Ukrajinu v snahe dosiahnuť vyšetrovanie Trumpovho politického rivala, bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera. Trump obvinenia odmieta a postup Snemovne reprezentantov prirovnáva k honu na čarodejnice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Aká jeseň nás čaká? Slová, ktoré chceli všetci počuť! Má to však háčik
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!
Na snímke zatopené domy v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024.
Foto
Rieky Morava a Dunaj ustupujú, problémy ale nekončia: Situáciu komplikujú turisti!
Polnišová sa tvárila, že je nad vecou, no žiadnej žene sa podobné veci nepočúvajú dobre.
POSMEŠKY Maštalíra na postavu Polnišovej: Každý večer by som si ťa... TOTO vážne povedal?!
Motorkár zrážku, bohužiaľ, neprežil.
Tragická nehoda na Záhorí: TU je cesta uzavretá! Motorkár neprežil čelnú zrážku s dodávkou