Témou tohtoročnej juniorskej cukrárskej súťaže, ktorej výsledky v Nitre vyhlasovali v rámci výstavy Mladý tvorca 2019, boli Hrady a zámky Slovenska. Cukrárky z humenskej strednej školy obstáli s najlepším umiestnením v konkurencii trinástich slovenských škôl. Na súťaži sa hodnotila originalita, kreativita, celkový vzhľad i výsledná chuť. Zástupkyňa riaditeľky školy Katarína Dzuracká priblížila, že ich mladé cukrárky prišli na súťaž s pripraveným korpusom i vyšľahanými plnkami a krémami.
Tortu už dávali dokopy a zdobili pred zrakmi porotcov, pričom najnáročnejšou časťou bola výroba marcipánových detailov okien, fasád, dlažby pred vchodom. Nechýbali ani znamenité sošky dvoch levov pred vstupnou bránou. Nádvorie vyobrazili trojrozmernou grafikou z potravinových farbív. „Naše žiačky sa na súťaž pripravovali vopred a boli pod vedením našich skúsených majsteriek,” dodala Dzuracká s tým, že pri chutiach stavili na klasiku – parížsky krém s čokoládou, marhuľový džem a orechové korpusy. Vďaka prvenstvu v juniorskej súťaži Simona i Anna pôjdu v januári spolu s ich odbornou majsterkou Katarínou Vojtkovou na medzinárodnú výstavu v talianskom meste Rimini.
Humenský zámok
Rozmery: 35 cm x 35 cm
Hmotnosť: 6 kg
Použité suroviny:
- 500 g domáceho marhuľového džemu
- 1,5 kg parížskeho čokoládového maslového krému
- 2 kg marcipánu
- 36 vajec