Reklama

Ako za komunizmu, tak aj dnes: Výrobky, ktoré prežili zmenu režimu

Ako za komunizmu, tak aj dnes: Výrobky, ktoré prežili zmenu režimu

Zdroj: ik

Reklama

Dnes sa dá v obchodoch zohnať prakticky všetko, čo si len vieme vymyslieť.

A keď náhodou nie, na internete zoženiete naozaj všetko. Napriek tomu sú chute, ktoré sú tie pravé, naše a my ich medzi všetkými ostatnými spoznáme, nájdeme a chceme. Pamätáte si, čo všetko sme v úplne rovnakom obale kupovali už ako malé deti?

Marina

Ľahko stráviteľné, neplnené sušienky s anízom a feniklom uľavovali detičkám od nadúvania. Sušienky s nezameniteľnou jablkovo-škoricovou príchuťou nájdete na trhu aj dnes. Obľúbené keksíky sa dodnes pečú na historickej linke v Piešťanoch.

Horalky

Prvé keksíky s arašidovou náplňou zišli z výrobnej linky v roku 1965. Dnes Slováci zjedia každú sekundu viac ako dve Horalky od Sedity a ročne sa ich zje vyše 80 miliónov kusov! Keksíky s rovnakým názvom vyrába aj česká konkurencia. Hádajte však, ktoré sú lepšie.

Májka

Ako zlaté dedičstvo ju označuje reklamný slogan a má pravdu. Najslávnejšia československá paštéta Májka v roku 2015 oslávila 50 rokov na trhu. Vyrástli s ňou celé generácie a ešte ďalšie vyrastú. Hamé v českých Babiciach a v Kunoviciach doteraz vyrába viac ako 100 000 kusov denne.

Treska

Treska je po haluškách azda naše ďalšie národné jedlo. História siaha do 50. rokov 20. storočia, keď prvú receptúru vymyslel kuchár a cukrár Július Boško. Potom ju začali vyrábať všetky tri závody národného podniku Ryba – Žilina, Košice i Bratislava, z nich RYBA Žilina a RYBA Košice ju vyrábajú naďalej a pridali aj zopár nových variácií.

DRU tyčinky

V obchodoch nájdete viac druhov tyčiniek, no zvolenské Dru tyčinky sú len jedny. Vyrábať sa začali v roku 1969 a už vtedy sa odlišovali od iných soletiek. Sú nenapodobiteľne krehké a jemne sladkasté. Klasický priesvitný zlatohnedý obal ich v nezmenenej podobe predáva už takmer 30 rokov.

Súvisiace