Povrch, na ktorom sa pripravuje jedlo, totiž ovplyvňuje spôsob úpravy a následne aj chuť. Časopis Bild vám priniesol prehľad tých najčastejších. Ktorá vám vydrží najdlhšie a na ktorej urobíte perfektného vianočného kapra?
Panvica s teflónovým povrchom
Plusy: Táto panvica je vďaka svojmu nepriľnavému povrchu výborná na zdravé pečenie bez tuku alebo iba s malým množstvom tuku.
Mínusy: Teflónový povrch nie je vhodný na vysoké teploty, preto si na nej nepripravujte steaky. Panvica sa dá veľmi rýchlo poškriabať, preto má krátku životnosť. Nebýva vhodná do umývačky riadu, ale záleží na výrobcovi.
Ideálna na: vajíčka, zeleninu a ryby
Medená panvica (bez potiahnutia)
Plusy: Ideálna pre profikuchárov. Meď ideálne vedie teplo, rýchlo sa zahreje a udržuje teplo. Ideálna na pečenie pri nízkych teplotách.
Mínusy: Nevýhodou je jej vysoká cena, minimálne 100 €. Tiež ťažká údržba a ľahko sa prehne dno. Nesmie sa umývať v umývačke.
Ideálna na: vajíčka, zeleninu a ryby
Keramická panvica
Plusy: Je odolná proti škrabancom, znesie veľmi vysoké teploty, preto je vhodná aj do rúry na pečenie, ak má na to vhodnú aj rúčku. Avšak pri pečení musíte použiť veľa tuku, inak sa jedlo rýchlo pripečie.
Mínusy: Biela keramická panvica sa rýchlo zafarbí od jedla. Nesmie sa dávať do umývačky riadu.
Ideálna na: vajíčka, zeleninu a ryby
Železná panvica
Plusy: Odolná proti vysokej teplote, ľahko sa udržiava a je cenovo výhodná, od 20 €. Na tejto panvici pripravíte najlepšie opekané zemiaky. Ak máte elektrický sporák, panvica by mala mať rovnakú veľkosť ako elektrické pole. Pripravíte na nej perfektný steak.
Mínusy: Panvica je nevhodná do umývačky! Po použití ju naolejujte.
Ideálna na: mäso a zeleninu
Emailová panvica
Plusy: Tenká vrstva emailu potiahnutá na povrchu panvice sa rýchlo zohreje a rovnomerne rozohreje panvicu. Jedlo sa tak ohrieva a pečie pekne rovnomerne.
Mínusy: Panvica sa rýchlo zafarbí a nie je vhodná do umývačky.
Ideálna na: ryby
Ideálna na vyprážanie kapra - Panvica z liatiny
Plusy: Robustná, s dlhou životnosťou, vhodná aj na zapekanie do rúry, ak nemá plastovú rúčku. Rozohriatie takejto panvice síce trvá veľmi dlho, ale následne teplo aj dlho udrží. Je vhodná na rýchle, prudké opečenie mäsa.
Mínusy: Panvica je však veľmi ťažká a môže začať hrdzavieť. Omývať ju treba iba vodou. Po umytí ju naolejujte.
Ideálna na: steaky, vyprážanie