Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2019 10:20 | Šport | Tenis

Kužmová sa pokúsi posunúť vyššie vo svetovom rebríčku: Cieľom je TOP 30

Viktóriu Kužmovú a Filipa Poláška vyhlásili v bratislavskom NTC za slovenských Tenistov roka 2019. Kužmová zvíťazila v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu prvýkrát, Polášek získal honor aj v roku 2008.

Cenu pre víťaza kategórie Junior roka si na slávnostnom galavečere prevzal János Fekete. Titul Juniorka roka patrí rovnako ako vlani Romane Čisovskej. Talentom roka je Peter Benjamin Privara. Najlepším tímom je družstvo Slovenska do 16 rokov v zložení Čisovská, Viktória Morvayová, Michaels Kadlečková, ktoré pod vedením kapitána Jána Sabovčíka získalo na ME strieborné medaily.

Kužmová triumfovala v ankete, do ktorej svojimi hlasmi prispeli funkcionári, členovia Siene slávy, tréneri a novinári, suverénnym spôsobom s celkovým ziskom 241 bodov pred Annou Karolínou Schmiedlovou (88) a Janou Čepelovou (32). Zverenka trénera Michala Mertiňáka sa v uplynulej sezóne prebojovala do semifinále štvorhry na grandslamovom US Open. Na okruhu WTA získala deblové tituly v Prahe a Bukurešti, v Petrohrade postúpila do finále. Vo dvojhre sa jej najviac darilo v Aucklande, kde si zahrala v semifinále, v Dubaji, Taškente, Linzi a Bukurešti bola v singli vo štvrťfinále.

"Ocenenie Tenistka roka pre mňa veľa znamená. Mám za sebou veľmi úspešnú sezónu, v roku 2020 sa na ňu pokúsim nadviazať. V prvom polroku obhajujem veľa bodov. Pokúsim sa posunúť vo svetovom rebríčku WTA ešte vyššie, cieľom je Top 30. Veľmi rada by som sa poďakovala môjmu trénerovi Mišovi Mertiňákovi, nemá to so mnou ľahké. Ďakujem aj môjmu kondičnému trénerovi pánovi Olászovi, mojej rodine a Slovenskému tenisovému zväzu, ktorý mi vytvára veľmi dobré podmienky na trénovanie," uviedla odchovankyňa košického tenisu.

 

Polášek zvíťazil v ankete so ziskom 183 bodov pred kolegami zo slovenského daviscupového tímu Norbertom Gombosom (120) a Andrejom Martinom (70). Deblový špecialista zažil najúspešnejšiu sezónu v kariére. Po boku Chorváta Ivana Dodiga vyhral turnaje ATP v Cincinnati a v Pekingu, vo Wimbledone postúpil do semifinále. S Rakúšanom Philippom Oswaldom nenašli premožiteľov na podujatí v Kitzbüheli. Skvelú sezónu zavŕšil postupom na turnaj majstrov v Londýne a prienikom medzi elitnú svetovú deblovú desiatku. Polášek získal aj cenu pre najpopulárnejšieho slovenského tenistu za rok 2019 podľa internetového hlasovania na stránke www.stz.sk (168 hlasov).

V rámci slávnostného galavečera symbolicky zavesila raketu na klinec najúspešnejšia slovenská tenistka v histórii Dominika Cibulková, ktorá pred desiatimi dňami oficiálne ukončila aktívnu kariéru. Víťazka MS WTA Tour v Singapure z roku 2016 je rekordná osemnásobná laureátka ankety STZ. "Už som tých sĺz vyplakala veľa. Bolo to ťažké rozhodnutie, ale som rada, že som ho dokázala spraviť. Veľmi mi pomohol môj tím na čele s trénerom Matejom Liptákom," vyznala sa finalistka Australian Open z roku 2014. Ceny za rozvoj tenisu si prevzali Dušan Sadovský, Jana Tužinská, Július Kaščák a Marcela Mokrá.

Výsledky ankety Tenista roka 2019:
muži: 1. Filip Polášek 181, 2. Norbert Gombos 120, 3. Andrej Martin 70
ženy: 1. Viktória Kužmová 241, 2. Anna Karolína Schmiedlová 88, 3. Jana Čepelová 32
juniori: 1. János Fekete 196, 2. Matej Gálik 76, 3. Lukáš Palovič 68
juniorky: 1. Romana Čisovská 222, 2. Michaela Kadlečková 76, 3. Viktória Morvayová 38
talent: 1. Peter Benjamín-Privara 140, 2. Nikola Daubnerová 135, 3. Peter Naď 100
tím: 1. dievčatá do 18 rokov 161, 2. Fed Cup 92, 3. Davis Cup 86

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

ilustračné foto
Ďalšia obeť vojny: Rusi zhodili na mesto dve riadené bomby! Zahynula jedna osoba († 39), dve sú zranené
Policajt Peter Ilovský.
Váš Tip
Hrdinom aj bez uniformy: Peter zachránil život 9-ročnému chlapcovi! Hrôza, čo sa tam odohralo
Na snímke český prezident Petr Pavel.
Aktualizované
V Česku to vrie! Prezident Pavel dostane od premiéra NÁVRH: Týka sa odvolania
Ženy si mysleli, že si píšu so skutočným Bradom Pittom.
Ženy OKRADOL falošný Brad Pitt! Vyberal si tie s depresiou: AHA, čo im nasľuboval
Jedno z tiel nieslo známky protiupírskych opatrení (ilustračné foto).
Mrazivý objav archeológov: V hrobe našli... Upíra?! Niečo podobné sa vyskytlo aj na Slovensku
Vedkyňa Viktória Čabanová
Dohra po záplavách na Slovensku: Masové liahnutie HMYZU, ktorý prenáša Tahyňu!
Taliansky tenista Jannik Sinner
Obrovský smútok Sinnera: Zomrela jeho milovaná osoba! Dojemné slová na rozlúčku
Policajti našli v jazere pri obci Borský Svätý Jur v okrese Senica auto, ktoré malo v nedeľu (22. 9.) skoro ráno usmrtiť 21-ročného chodca na ceste pri obci Kúty v okrese Senica.
Vodič zrazil Sebastiána († 21) a ušiel: Otrasné, čo spravil potom! Policajti auto vypátrali
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Ako Kremeľ vníma Zelenského reči o mieri? Peskov bol priamy, k TOMUTO neexistuje žiadna alternatíva
ilustračné foto
Spoločná akcia Ruska a Číny: Už sa to začalo! Zapojených je niekoľko silných strojov
Liv Bielovič
Foto
Krásna herečka Bielovič vám vyrazí dych: Na pódiu zhodila takmer všetko! Horúce FOTO
Foto
Veľká premena bývalej svetovej tenisovej štvorky: Schudla 30 kíl, na fotkách ju nespoznáte!