Počas jesene a zimy často konzumujeme menej ovocia a zeleniny. To je však chyba. „Obranyschopnosť organizmu možno podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B-komplexu. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín,“ odporúča Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.
Dostatok vitamínov pomôže pri boji nielen proti chrípke ale zlepší aj celkovú vnútornú pohodu. Náladu vám zlepší aj dostatok aktivity. „Na posilnenie celkovej odolnosti organizmu sa odporúča udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii v podobe cvičenia a každodenného pobytu na čerstvom vzduchu,“ odporúča Račková.
Pomôžu organizmu
Vitamín C
- prispieva k znižovaniu únavy, bojuje proti vyčerpaniu, zlepšuje vstrebávanie železa a zvyšuje imunitu
- obsahujú ho napríklad ppariky, kiwi, citrusy, brokolica
Vitamín B
- proti únave a vyčerpaniu pomáhajú vitamíny B2, B3, B5, B6 A B12
- obsahujú ho mapríklad mäso, ryby, oriešky, strukoviny
Vitamín D
- je nevyhnutný a správn delenie a diferenciáciu buniek, priaznivo pôsobí na imunitný systém. sekréciu nzulínu, reguláciu krvného tlkau a iné, pre život nevyhnutné procesy
- organizmus ho získava hlavne zo slnka, v strave sa nachádza v živočíšnych produktoch ako mlieko, vajcia, rybí olej, pečienka
Železo
- prispieva k energetickému metabolizmu, tvorbe červených krviniek
- obsahujú ho napríklad mäso, celozrnná ryža, ovsené vločky, strukoviny
Horčík
- pôsobí na činnosť svalov a nervovej sústavym pomáha pri strese, bolestiach hlavy a znižuje únavu
- obsahujú ho napríklad banán, ananás, sušené marhule