Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2019 09:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavským rožkom vybojoval nesmrteľnosť: Pekár Vojtech Szemes († 85) prezradil tajomstvo pochúťky

Postaral sa o to, aby ich poznali aj nasledujúce generácie.

Otec bratislavských rožkov Vojtech Szemes († 85) má najväčšiu zásluhu na tom, že sa hlavné mesto Slovenska môže aj naďalej hrdiť sladkou makovou a orechovou pochúťkou ako svojou vlastnou certifikovanou značkou. Majster pekár nás pred týždňom navždy opustil, ale podľa jeho receptu sa bude táto maškrta vyrábať aj naďalej.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Aj keď bratislavský rožok nebol jeho výrobkom, stal sa mu láskou na celý život. „Bol to jeho posledný projekt, do ktorého dal celú dušu. Zaumienil si, že sa stane chránenou značkou,” prezradil člen Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska Jozef Oremus: „Bol to vynikajúci človek, pekárstvo aj vyštudoval a celý svoj život sa venoval práci, ktorá bola aj jeho koníčkom,”dodal. Bajgle či kifli, ako v minulosti rožky nazývali, sa mu podarilo zaregistrovať takmer po 10 rokoch!

„Mal z toho obrovskú radosť, bol na to hrdý,” dodal cechmajster s tým, že Vojtech pracoval do poslednej chvíle svojho života. Ešte mesiac pred smrťou bol Vojtech na pekárskej akcii v Nitre, kde sa podelil o svoje bohaté vedomosti. Na sklonku života sa venoval najmä malým pekárstvam, každému podal ruku a na nikoho nepozeral zhora. „Bol to človek s veľkým Č. Mali sme kancelárie blízko seba a na projekte bratislavských rožkov sme spolupracovali. On najmä vedomosťami, ja z tej praktickej stránky,“ uviedla blízka spolupracovníčka veľkého majstra Petra Klimeková.

 

Tajomstvo pochúťky

Vojtech tvrdil, že tajomstvom bratislavských rožkov je pomer cesta a plnky. Keď je menej maku alebo orechov, alebo je nimi cesto preplnené, veľmi ľahko sa lámu. Krehkosť a jemnosť im dodáva aj kačacia masť, ktorá je tiež v zozname povinných prísad. Ďalším pravidlom je, že makové a orechové variácie musia mať rôzne tvary (polkruhy alebo podkovy), aby boli rozoznateľné. „Práca pekára nie je vôbec taká vážená, ako bola v minulosti, keď som ja alebo otec začínali. V minulosti ak bol pekár dobrý, tak patril medzi vážených živnostníkov, pretože sa staral o základnú potravinu,“ uviedol pred dvoma rokmi v jednom z rozhovorov majster Vojtech Szemes.

 

Originálny recept na bajgle z roku 1938

  • 1 kg múky 
  • 30 dag masla alebo margarínu 
  • 10 dag cukru 
  • trochu mlieka 
  • droždie 
  • vajcia

Otvoriť galériu

Postup: Z múky, mlieka, droždia, soli, cukru a masla vymiešame cesto. Musí byť primerane tuhé a nesmie sa lepiť. Necháme ho polhodinku vykysnúť. Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru žemličiek. Tie po vykysnutí vyvaľkáme a vyformujeme do tvaru podkovy s makom alebo do tvaru C s orechmi. Z oboch tvarov s náplňou sa musia dať vytvarovať valčeky. Výrobky potom potrieme žĺtkom a položíme na chladné miesto do prievanu. Po zaschnutí dáme rožky do „kysiarne“ a následne do pece.

Pamätný Mikuláš

Bratislavské rožky sa začali piecť v starom Prešporku na Mikuláša v roku 1785. Pre svoju výraznú chuť a vôňu si získali popularitu aj vo Viedni a v Budapešti. Dodnes sú preto známe aj pod názvami Pressburger Kipfel a Pozsonyi Kifli. Bratislavské rožky sa preslávili dokonca v USA, Japonsku a Libanone. „Chceme obnoviť slávu tejto legendárnej pochúťky. Navyše je to vynález bratislavských pekárov,“ povedal pred časom Vojtech Szemes, ktorého želanie sa do bodky naplnilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pohľad na ukrajinské mesto Pripiať nachádzajúce sa pár kilometrov od atómovej elektrárne Černobyľ.
Ohromujúci objav v zakázanej zóne Černobyľu: TOTO môže prepísať učebnice!
Foto
Užíva si Richard Müller rolu čerstvého ženáča? Spevákove slová by chcela počuť každá žena!
Veštkyňa Zana.
Horoskop od veštkyne Zany: TOTO znamenie vyhrá PENIAZE, no mnohých čaká NÁROČNÝ týždeň! TOMUTO sa vyhýbajte
České média žijú okrem kauzy Diddyho škandálom známeho streamera.
Foto
Český Diddy? U našich susedov sa prevalila šokujúca kauza! Sex mal chcieť 15-krát denne a... Hrozivé svedectvá
Marina zomrela pri tragickej nehode.
Foto
Tragické úmrtie krásnej Maríny († 22): Srdcervúce slová len niekoľko hodín pred smrťou!
Young diabetic patient teenage woman using applicator to attach glucose sensor on arm.
Viete, čo treba podať DIABETIKOVI v bezvedomí? TAKTO mu zachránite život!
Ilustračné foto
Ktoré firmy dajú vianočné odmeny? Pozrite sa, či prekvapenie pod stromčekom čaká aj vás
Wildlife photographer is startled by a curious group of Alpine chough - Alpine or yellow-billed chough, Pyrrhocorax graculus
Budú si vás pamätať! TIETO zvieratá k vám môžu prechovávať nevraživosť až 17 rokov
Izraelská vlajka s fotografiami kapitána Jogeva Paziho, ktorý bol zabitý v Gaze, visí na plote počas jeho pohrebu na cintoríne v Giv'ot Bar na juhu Izraela v pondelok 18. novembra 2024.
Smutné správy z Pásma Gazy: Izraelská rukojemníčka je mŕtva! Nad jej smrťou visí mnoho otáznikov
Na juhu Anglicka si počasie vyžiadalo jednu obeť.
Silný vietor, sneženie či poľadovica: Britániu a Írsko zasiahla tlaková níž! Počasie si vyžiadalo prvú obeť
Jenna poslala nevedome svoju babičku do väzenia po tom, čo pomocou DNA testu vyriešila desaťročia starý prípad vraždy.
Žena si urobila DNA test a odhalila mrazivé rodinné TAJOMSTVO: Takéto niečo nečakala ani v zlom sne
(ilustračné foto)
Na územie dorazilo nebezpečné počasie: Slováci, pozor! SHMÚ vydáva výstrahy pred vetrom a poľadovicou