Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Vianočný kapor či novoročné rezne: Odborníci radia, ako vyprážať zdravšie

Vyprážanie patrí k najobľúbenejším spôsobom prípravy jedál. Obzvlášť na Vianoce naše žalúdky dostanú poriadne zabrať. Aby vyprážanie prebiehalo čo najzdravšie, je dôležité strážiť správnu teplotu a zároveň vybrať čo najvhodnejší tuk. Odborníci z českého portálu Vím co jím sa pozreli na jednotlivé možnosti.

Kým staré mamy nedajú dopustiť na bravčovú masť, dnes sa nosí olivový či kokosový olej. Odborníci vyprážanie tolerujú, len ak ide o občasnú záležitosť a použije sa vhodný olej alebo masť. „Kvalita vyprážaných jedál, samozrejme, závisí aj od kvality surovín vrátane použitého tuku, od spôsobu vyprážania aj od použitého riadu,“ tvrdí Jana Dostálová z Vím, co jím.

 

Teplota

Ani vhodný tuk by sme nemali používať pri teplote nad 200 °C, lebo vtedy vzniká väčšie množstvo rizikových látok. Vyprážať na panvici by sme nikdy nemali pri takej teplote, keď vzniká tmavomodrý dym.

Olej

Repkový a rafinovaný olivový  sú najvhodnejšie, sú tepelne stabilné a pritom výživovo vhodné  nepoužívajte ich, keď už zmenili farbu, alebo dymia

Panenský olivový

  • nie je veľmi vhodný
  • ovplyvňuje chuť jedla a horúci dosť výrazne páchne
  • pri vysokej teplote z drobných čiastočiek dužiny olív vznikajú zdraviu rizikové látky

Slnečnicový

  • je nevhodný, je málo stabilný
  • olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej je lepší

Fritovací olej 

  • je stabilný, ale menej vhodný z hľadiska výživy

Tuk

  • pokrmový, čiže 100-percentný tuk nie je vhodný
  • má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín

Maslo

  • jedlo vyprážané na ňom síce pekne vonia aj chutí, ale maslo sa na vyprážanie nehodí
  • obsahuje nielen tuk, ale aj vodu a v nej rozpustné bielkoviny, ktoré sa pri vysokej teplote rozkladajú, a tak vznikajú zdraviu nebezpečné látky
  • o niečo vhodnejšie je ghee, čo je tzv. prepustené maslo 
  • rizikom je vysoký obsah cholesterolu, pri vyprážaní oxiduje a splodiny sa v tepnách ukladajú ľahšie ako neoxidovaný cholesterol

Masť

  • z hľadiska výživy je vhodnejšia ako maslo
  • neobsahuje vodu ani bielkoviny a má oveľa menej cholesterolu
  • jej tepelná stabilita závisí od zloženia mastných kyselín

Priveľa kalórií

Aj keď jedlo vypražíte na vhodnom tuku, stále má vysokú energetickú hodnotu. Častá konzumácia takéhoto jedla preto vedie k prírastku hmotnosti. Občas si ho môžete dopriať, ale musíte si správne naplánovať príjem a výdaj energie, teda najmä veľa pohybu.

Pozor najmä an prepálený olej

Miloš Bubán gastroenterológ

Otvoriť galériu
Miloš Bubán
Zdroj: iStock
Najhoršie, a to nielen pre žalúdok, ale pre celkový organizmus, sú veľmi preprážané jedlá. Obsahujú rakovinotvorné látky, ktoré pri dlhodobom užívaní môžu poškodiť bunky. Problém je, že niektoré prevádzky, napríklad na trhoch, šetria na oleji a nevymieňajú ho. Konzumácia vyprážaného jedla ešte nemusí spôsobiť zdravotné problémy, dôležité je, či ho človek zjedol rýchlo, horúce, nepožul ho dobre. Vtedy prichádza k roztiahnutiu žalúdka, človeku je na vracanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Vodiči na cestách POZOR: Čerstvý sneh na týchto miestach spôsobuje veľké ťažkosti! Správa ciest varuje pred...
Vladimir Putin, Robert Fico.
Aktualizované
Premiér Fico pricestoval do MOSKVY! Išiel rokovať s Putinom
Karel Gott, Peter Dvorský, Paľo Habera
Foto
Takto vznikali nezabudnuteľné vianočné HITY slovenských umelcov: Záchvat smiechu či úplne iný text!
Polícia SR (ilustračná fotografia).
Desivý záver týždňa: V obci pri Senci mal niekto strieľať!
Nostradamus bol francúzsky lekár a astrológ, známy svojimi predpoveďami budúcnosti.
Katastrofické PREDPOVEDE Nostradama pre rok 2025: 5 desivých udalostí všetko ZMENÍ!
fog, poor visibility
Nástrahy pre vodičov pred Vianocami: Diaľničiari varujú! Na čo si musíte dávať pozor?
Na Lomnický štít tento rok s prenosnou volebnou schránkou nepôjdu.
To snáď nie: PROBLÉMY na Lomnickom štíte! Dlhoročná tradícia v ohrození?
police car with switched on emergency lights
Ďalšie nešťastie pred Vianocami: V tlačeniciach prišlo o život množstvo ľudí! Medzi obeťami sú deti
Princezná Michael z Kentu v strede.
Foto
Obrovské nešťastie: Princezná SPADLA zo schodov v Kensingtonskom paláci! Desivé zranenia
Ilustračné foto.
Foto
Slovensko zasiahnu výdatné zrážky! Okrem SNEHU čakajte aj... Počasie spôsobí PROBLÉMY
Ilustračná fotografia.
Foto
Svet športu zasiahla strašná správa: Počas charitatívneho zápasu zomrel len 34-ročný bývalý futbalista
Ilustračné foto
Vedci odhalili DÁTUM, kedy nastane KONIEC sveta: Prezradili, ako sa to stane! Hovoria o MASOVOM vyhynutí