Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Vianočný kapor či novoročné rezne: Odborníci radia, ako vyprážať zdravšie

Vyprážanie patrí k najobľúbenejším spôsobom prípravy jedál. Obzvlášť na Vianoce naše žalúdky dostanú poriadne zabrať. Aby vyprážanie prebiehalo čo najzdravšie, je dôležité strážiť správnu teplotu a zároveň vybrať čo najvhodnejší tuk. Odborníci z českého portálu Vím co jím sa pozreli na jednotlivé možnosti.

Kým staré mamy nedajú dopustiť na bravčovú masť, dnes sa nosí olivový či kokosový olej. Odborníci vyprážanie tolerujú, len ak ide o občasnú záležitosť a použije sa vhodný olej alebo masť. „Kvalita vyprážaných jedál, samozrejme, závisí aj od kvality surovín vrátane použitého tuku, od spôsobu vyprážania aj od použitého riadu,“ tvrdí Jana Dostálová z Vím, co jím.

 

Teplota

Ani vhodný tuk by sme nemali používať pri teplote nad 200 °C, lebo vtedy vzniká väčšie množstvo rizikových látok. Vyprážať na panvici by sme nikdy nemali pri takej teplote, keď vzniká tmavomodrý dym.

Olej

Repkový a rafinovaný olivový  sú najvhodnejšie, sú tepelne stabilné a pritom výživovo vhodné  nepoužívajte ich, keď už zmenili farbu, alebo dymia

Panenský olivový

  • nie je veľmi vhodný
  • ovplyvňuje chuť jedla a horúci dosť výrazne páchne
  • pri vysokej teplote z drobných čiastočiek dužiny olív vznikajú zdraviu rizikové látky

Slnečnicový

  • je nevhodný, je málo stabilný
  • olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej je lepší

Fritovací olej 

  • je stabilný, ale menej vhodný z hľadiska výživy

Tuk

  • pokrmový, čiže 100-percentný tuk nie je vhodný
  • má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín

Maslo

  • jedlo vyprážané na ňom síce pekne vonia aj chutí, ale maslo sa na vyprážanie nehodí
  • obsahuje nielen tuk, ale aj vodu a v nej rozpustné bielkoviny, ktoré sa pri vysokej teplote rozkladajú, a tak vznikajú zdraviu nebezpečné látky
  • o niečo vhodnejšie je ghee, čo je tzv. prepustené maslo 
  • rizikom je vysoký obsah cholesterolu, pri vyprážaní oxiduje a splodiny sa v tepnách ukladajú ľahšie ako neoxidovaný cholesterol

Masť

  • z hľadiska výživy je vhodnejšia ako maslo
  • neobsahuje vodu ani bielkoviny a má oveľa menej cholesterolu
  • jej tepelná stabilita závisí od zloženia mastných kyselín

Priveľa kalórií

Aj keď jedlo vypražíte na vhodnom tuku, stále má vysokú energetickú hodnotu. Častá konzumácia takéhoto jedla preto vedie k prírastku hmotnosti. Občas si ho môžete dopriať, ale musíte si správne naplánovať príjem a výdaj energie, teda najmä veľa pohybu.

Pozor najmä an prepálený olej

Miloš Bubán gastroenterológ

Otvoriť galériu
Miloš Bubán
Zdroj: iStock
Najhoršie, a to nielen pre žalúdok, ale pre celkový organizmus, sú veľmi preprážané jedlá. Obsahujú rakovinotvorné látky, ktoré pri dlhodobom užívaní môžu poškodiť bunky. Problém je, že niektoré prevádzky, napríklad na trhoch, šetria na oleji a nevymieňajú ho. Konzumácia vyprážaného jedla ešte nemusí spôsobiť zdravotné problémy, dôležité je, či ho človek zjedol rýchlo, horúce, nepožul ho dobre. Vtedy prichádza k roztiahnutiu žalúdka, človeku je na vracanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Záhada okolo nákupu tabakových výrobkov je rozlúsknutá.
Británia zvažuje prelomový návrh zákona: Zakáže sa predaj cigariet?!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael chce oslobodiť rukojemníkov za každú cenu: Štedrá ponuka pre Hamas
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
Ostré slová PS na adresu vlády: Už sa viac nedá vyhovárať na dopady balíka Matoviča! O čo ide?
Pracovníci volebného oddelenia zbierajú hlasovacie lístky na radnici v San Franciscu.
Dramatické prezidentské voľby v USA: Viaceré štáty hlásia bombové hrozby
Generálny tajomník NATO Mark Rutte a talianska premiérka Giorgia Meloniová si podávajú ruky počas stretnutia v Ríme.
Šéf NATO sa stretol s talianskou premiérkou: Témou rokovania bola aj Ukrajina
Na snímke futbalisti Dinama Záhreb sa tešia z gólu počas zápasu 4. kola ligovej fázy Ligy majstrov (LM) vo futbale ŠK Slovan Bratislava - Dinamo Záhreb.
Foto
Bleskový gól Slovanistom nestačil: Záhreb sa spamätal a rozpútal kanonádu
Donald Trump
Trump uzná svoju porážku, ak... Bývalý prezident si dal jasnú podmienku
Na archívnej snímke z 28. októbra 2023 zľava izraelský premiér Benjamin Netanjahu, izraelský minister obrany Joav Galant a minister izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc.
Čo sa deje v izraelskej armáde? Netanjahu náhle odvolal ministra obrany
Poľskom otriasla strašná tragédia: Futbalový brankár (†32) sa utopil počas tréningu!
Bomb in Kobane in Syria
Ďalší útok Izraela v Sýrii: Tvrdí, že zasiahol dôležité miesto Hizballáhu, ale...
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Bezpečnostná rada OSN: Rázna výzva voči KĽDR! Dva štáty však boli PROTI
(ilustračné foto)
Rokovanie k platom zdravotníkom prebehne zrýchlene: Dočkajú sa lekári toho, čo im patrí?