Niekedy máte pocit, že kyslá kapusta je to jediné, čo obsahuje vianočná polievka po celom Slovensku. Klobása, údené mäso, hovädzie či bravčové, hríby či slivky... Pri tomto jedle sa tradíciám a fantázii medze skutočne nekladú. Aké sú rozdiely v regiónoch a odkiaľ k nám prišla táto obľúbená pochúťka? K vianočným sviatkom a oslavám konca roka jednoznačne patrí kapustnica. Receptov na prípravu tohto obľúbeného a zdravého jedla je neskutočné množstvo. V tomto prípade platí iný kraj, iná kapustnica. Ako ukázal prieskum, patrí k najobľúbenejším vianočným pokrmom.
„Na štedrovečernom stole u nikoho z nás nechýba polievka. Kapustnica má výrazný náskok pred ostatnými druhmi,“ zhodnotila Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. Gemerská, Zemplínska či s prívlastkom iných regiónov sa od seba líšia pridanými dobrotami. Rozdiely v receptoch sú dokonca také, že iný pokrm môže mať na tanieri už váš sused. „Dokonca sú už aj rodinné recepty kapustnice, ktoré sa tradujú po generáciách,“ vysvetlila Katarína Nádaská, etnologička. Ako dodala, existujú však dva základné typy a to ako pôstne jedlo bez pridaného mäsa a mäsitý variant. Podľa etnologičky je a aj v minulosti bolo v mnohých regiónoch zvykom variť toto jedlo na Silvestra. „Keďže už nebol pôst, obyčajne bola s údeným mäsom, klobáskou a inými dobrotami,“ dodala Nádaská.
Recept na kapustnicu
Prísady:
- 1 kg kyslej kvasenej kapusty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ks väčšej cibule
- 250 g údeného pliecka
- 1 ks údenej klobásy
- 2 ks zemiaky
- 1 PL hladkej múky
- 1 ks kyslá smotana
Podľa potreby:
- soľ, čierne korenie, celá rasca, bobkový list, slnečnicový olej, mletá červená paprika
Postup:
- 1.Ošúpte cibuľu a cesnak, pokrájajte na malé kocky a dajte orestovať na slnečnicovom oleji.
- 2. Surové zemiaky olúpte, pokrájajte na kocky, zalejte vodou, pridajte soľ, rascu, bobkový list, čierne korenie a chvíľu povarte.
- 3. Keď sa zemiaky trochu povarili, pridajte kyslú kapustu pokrájanú nadrobno, klobásku a údené mäso, varte domäkka.
- 4. Potom kapustnicu zahustite hladkou múkou, znovu povarte. Nakoniec primiešajte mletú červenú papriku rozotretú s olejom.
Základné delenie
Bezmäsitá - pôstna kapustnica
- pri príprave sa nepoužije mäso
- obsahuje hríby, sušené ovocie a iné
- je vhodná ako pôstne vianočné jedlo
Kapustnica s mäsom
- obsahuje mäso, či už údené, klobásy...
- ostatné ingrediencie ako u bezmäsitej
- nie je pôstne jedlo a je vhodnejšia na Silvestra
Kyslá kapusta obsahuje
- vitamín C, vitamín K, železo, rozpustnú vlákninu, probiotické baktérie
Regionálne rozdiely
Jednotný recept na toto jedlo neexistuje. V závislosti od zvyklostí v jednotlivých regiónoch či rodinách do nej pridávajú rôzne druhy mäsa, klobásy, sušené ovocie a hríby, strukoviny, šľahačku, orechy a množstvo iných ingrediencií.
Južné Slovensko
V minulosti sa veľmi kapustnica v tejto oblasti nevarila, dnes je tomu však inak. K najčastejším prísadám patrí mäso, hríby a nakrájaná, často pikantná klobása.
Liptov
K menej tradičným prísadám patrí údená ryba. Chuť vylepší paradajkový pretlak a jačmenné krúpy zvýšia výdatnosť jedla.
Kysuce
Typickou pre tento región je pôstna kapustnica - bez mäsa a tuku. Okrem tradičných ingredienci nesmú chýbať hríby a v závere varenia sa pridávajú aj rozmiešané vajíčka. Kysučania ju jedávajú so zemiakmi, ktoré sa buď celé, alebo nakrájané na väčšie kusy varia osobitne. Kapustnica sa zahusťuje hladkou múkou.
Banskobystrický región
Okrem údenej a čerstvej krkovičky pridávajú aj klobásu, tú po uvarení vyberú, nakrájanú vracajú späť do hrnca. Zápražku pripravia z múky, ale aj z cibule a masti.
Gemer
Okrem kyslej kapusty ide do typickej kapustnice aj surová a údená klobása a rebrá. Okrem toho nesmú chýbať sušené slivky a dubáky. Nevyhnutnou ingredienciou je sčervenená paprika a kyslá a sladká smotana.
Zemplín
S prípravou kapustnice sa začína už deň vopred, keď je dôležité zaliať sušené hríby v pohári. Tieto sa potom pridávajú pomačkané spolu s klobásou do kapustnice. Nesmie chýbať červená paprika, ale ani rasca. Pri servírovaní používajú lyžicu smotany.
Jeme ju už stáročia
Katarína Nádaská, etnologička
Na celom území Slovenska sa v minulosti sadila kapusta. Proces kvasenia kapusty používali už starí Rimania. Od stredoveku sa u nás uvádza, že medzi hlavné jedlá patrili kyslá kapusta a zemiaky. Z toho je odvodených aj veľké množstvo receptov, preto je celkom pochopiteľné, že sa varila aj polievka - kapustnica. Hádam s výnimkou južného Slovenska bola rozšírená na celom našom území. V kapustnici nenájdeme nijakú symboliku, patrila k bežným jedlám zimného obdobia.