Čo ste mali už dávno skonzumovať a ktoré potraviny vydržia bez skazenia až na oslavu príchodu Nového roka? Pozor, aby ste pre nevhodné skladovanie jedla nemali zdravotné problémy!
Kým vianočné oplátky či ovocie vám v pohode vydržia počas celých sviatkov, väčšina pokrmov sa môže skladovať oveľa kratší čas. „V prípade potravín, najmä však tých, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze, je dôležité vždy dodržiavať dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti a konkrétne podmienky skladovania uvedené v označení týchto potravín,“ upozorňuje Ján Mikas, hlavný hygienik SR. Ako doplniť potraviny, ktoré prekročili najmä dátum spotreby, prípadne majú zmenený vzhľad či vôňu, je potrebné priebežne odstraňovať z chladničky a z domácnosti.
Hrozia zdravotné problémy
Ján Mikas, hlavný hygienik SR
- Pri nedodržaní správneho skladovania, najmä potravín, rozpracovaných alebo hotových pokrmov, ktoré si vyžadujú chladenie, môže dôjsť k nadmernému množeniu mikroorganizmov a plesní. Tie nie vždy spôsobia viditeľné zmyslové zmeny potraviny, avšak môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Pri konzumácii takejto potraviny môže dôjsť k rôznym tráviacim ťažkostiam, napr. k nevoľnosti, zvracaniu, hnačkám a pod.
Čo môžete zamraziť?
- mäso upravené akýmkoľvek spôsobom
- mäsové polotovary - salámy, klobásy, šunky
- zákusky
- pečivo
- kapustnicu aj väčšinu polievok
Šaláty (zeleninové, ovocné, rybacie, strukovinové...)
pri teplote 0 °C až 4 °C vydržia 12 hodín,
pri 5 °C až 8 °C iba 6 hodín
Mäsové a syrové nárezy a obložené misy
pri teplote 0 °C až 4 °C najviac 24 hodín, pri 5 °C až 8 °C maximálne 12 hodín
Pečené, varené, dusené, vysmážané mäso
pri teplote 0 °C až 4 °C najviac 24 hodín
Studená kuchyňa (chlebíčky, bagety, misy...)
pri teplote 0 - 4 ˚C do 6 hodín,
pri teplote 5 - 8 ˚C do 3 hodín
Otvorené konzervy, majonézy, dresingy
pri teplote 0 - 4 ˚C skonzumujte do 48 hodín
Alkohol
tvrdý alkohol bez problémov vydrží dlhšiu dobu po otvorení, vínu či likérom dlhšie státie na chuti nepridá