Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2019 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

K Silvestru patrí novoročný prípitok: Ako si vybrať silvestrovské bublinky?

Fľaša bublinkového nápoja je jedným zo symbolov Silvestra a priam stelesnením polnočného odpočítavania do začiatku nového roku. V obchodoch nájdeme širokú ponuku produktov, ktoré sa líšia cenou, kvalitou aj chuťou.

Väčšina z nás vyberá bez premyslenia, veď je to len šampanské. V skutočnosti šampanské pije málokto z nás a rozhodne nestojí štyri eurá. Čo je v naozaj šampanské a aké sú rozdiely medzi jednotlivými bublinkovými vínami?

 

Ako otvoriť fľašu

1. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu, a nie na ústie.

2. Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom, aby nevyletela nekontrolovane. Môžete si cez ňu prehodiť aj látkovú utierku. Opatrne odstráňte košík.

3. Zátku uvoľňujte opatrnými kývavo-otočnými pohybmi.

4. Fľašu uchopte za dno a nakloňte ju do 45° uhla. Pri takomto sklone fľaše tlak nestúpa smerom k hrdlu, ale k stene fľaše, a tak sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie.

5. Zátku uvoľňujte tak, že budete otáčať fľašou a zátku len držíte.

6. Zátka sa otáčaním pomaly z fľaše vytočí, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“.

Otvoriť galériu

Sme prví

Dnešná spoločnosť Hubert J. E. vznikla v roku 1825 ako prvá mimofrancúzska fabrika na šumivé vína so sídlom na Radlínskej ulici v Bratislave. Jej zakladateľmi boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Neskôr do fi rmy vstupuje Johann Evangelist Hubert, ktorý mal za ženu Paulínu, tá sa po smrti manžela postavila na čelo spoločnosti. Pod jej vedením fi rma zožala mnohé úspechy. Za jeden z najvýznamnejších úspechov je považovaná udalosť z roku 1896, kedy na výstave v Budapešti uhorský cisár František Jozef I. ochutnal sekt značky Gentry club a povedal: „Toto šampanské je výborné.“

Šampanské

Väčšinou tak hovoríme akémukoľvek vínu s bublinkami. Toto označenie však prináleží len šumivému vínu z regiónu Champagne vo Francúzsku. Je to značka najkvalitnejšieho a neprekvapivo najdrahšieho sektu. Vyrába sa zdĺhavejším procesom, k druhotnému procesu kvasenia dochádza priamo vo fľaši.

Prosecco

Talianske šumivé víno vyrobené z odrody Glera, ktorá je v oblasti známa ako Prosecco. Je to víno s chráneným označením pôvodu, najkvalitnejšie Prosecco pochádza z oblasti medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene. Výroba Prosecca je lacnejšia ako výroba šampanského, nakoľko proces druhotného kvasenia prebieha v nerezových tankoch asi mesiac.

Šumivé vs. sýtené víno

Ingrid Vajcziková, enologička (odborníčka na víno)

Šumivé víno

-  označované tiež ako sekt sa vyrába z kvalitnej zmesi vín. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvá minimálne 6 mesiacov a víno získava charakteristickú vôňu a chuť. Keďže prebieha v uzavretých kvasných nádobách, vzniknutý CO2 sa prirodzene viaže na víno a zostáva v ňom.

Sýtené víno

- je lacnejšia náhrada šumivého vína. Vyrába sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý (CO2) – bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú.

Rozdelenie podľa obsahu cukru

BRUT NATURE
Prírodné suché šumivé víno, nepridáva sa doň cukor
Obsah cukru: menej ako 3 g/l

EXTRA BRUT
V tomto type kvasinky pohltia takmer všetok cukor.
Obsah cukru: medzi 0 g/l a 6 g/l

BRUT
Suché šumivé víno. Ide o najpopulárnejší druh sektu. Patrí sem aj šampanské.
Obsah cukru: do 15 g/l

EXTRA DRY
Suchý typ s miernou sladkosťou
Obsah cukru: 12 až 20 g/l

SEC
Suché šumivé víno
Obsah cukru: 17 až 35 g/l

DEMI-SEC
Sekty s polosladkou chuťou. Na Slovensku najrozšírenejšie.
Obsah cukru: 33 až 50 g/l

DOUX
Sladké šumivé vína s najvyšším obsahom cukru.
Obsah cukru: viac ako 50 g/l

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovensko v záverečnom zápase Ligy národov nastúpilo proti Estónsku.
Foto
Slovensko si v oslabenej zostave proti Estónsku napravilo chuť: Hrdinom Dávid Strelec!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Netanjahu sľúbil odmenu za prepustenie rukojemníkov Hamasu: Ide o astronomickú sumu!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Erdogan reaguje na ruskú jadrovú doktrínu: NATO musí spraviť TÚTO vec
Rozpočet na budúci rok sa zvýši. (ilustračné foto)
Košice zvýšili rozpočet na budúci rok o skoro 40 miliónov: Peniaze pôjdu na hlavne infraštruktúru
Slovenských futbalistov čaká vo Švédsku zápas o prvé miesto v skupine.
Slovensko - Estónsko ONLINE: Víťazná bodka!
Záhadné hnedé paličky
Žene zo stropu viseli záhadné paličky: Bola v ŠOKU, keď zistila, o čo ide!
Slávna futbalistka Sam Kerrová.
Foto
Slávna futbalistka šokovala fanúšikov: S partnerkou čakajú bábätko!
Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell.
EÚ dodala Ukrajine milión delostreleckých granátov: Svoj cieľ splnila o niekoľko mesiacov skôr
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.
Bude nová reforma nemocníc? Reakcia ministra zdravotníctva na hromadný odchod lekárov
Slováci sa pobavili na čokoláde s vtipne rozloženými liekovými orieškami.
FotoVáš Tip
Internet sa baví na tom, čo Slovák našiel v obale s čokoládou: To vážne?!
(Ilustračné foto)
Čo sa skutočne deje PO SMRTI? Lekár odhalil PRAVDU o posmrtnom živote
Ilustračné foto
Švédsko vyšetruje prerušenie podmorských káblov: Indície smerujú k jednej veci