Väčšina z nás vyberá bez premyslenia, veď je to len šampanské. V skutočnosti šampanské pije málokto z nás a rozhodne nestojí štyri eurá. Čo je v naozaj šampanské a aké sú rozdiely medzi jednotlivými bublinkovými vínami?
Ako otvoriť fľašu
1. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu, a nie na ústie.
2. Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom, aby nevyletela nekontrolovane. Môžete si cez ňu prehodiť aj látkovú utierku. Opatrne odstráňte košík.
3. Zátku uvoľňujte opatrnými kývavo-otočnými pohybmi.
4. Fľašu uchopte za dno a nakloňte ju do 45° uhla. Pri takomto sklone fľaše tlak nestúpa smerom k hrdlu, ale k stene fľaše, a tak sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie.
5. Zátku uvoľňujte tak, že budete otáčať fľašou a zátku len držíte.
6. Zátka sa otáčaním pomaly z fľaše vytočí, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“.
Sme prví
Dnešná spoločnosť Hubert J. E. vznikla v roku 1825 ako prvá mimofrancúzska fabrika na šumivé vína so sídlom na Radlínskej ulici v Bratislave. Jej zakladateľmi boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Neskôr do fi rmy vstupuje Johann Evangelist Hubert, ktorý mal za ženu Paulínu, tá sa po smrti manžela postavila na čelo spoločnosti. Pod jej vedením fi rma zožala mnohé úspechy. Za jeden z najvýznamnejších úspechov je považovaná udalosť z roku 1896, kedy na výstave v Budapešti uhorský cisár František Jozef I. ochutnal sekt značky Gentry club a povedal: „Toto šampanské je výborné.“
Šampanské
Väčšinou tak hovoríme akémukoľvek vínu s bublinkami. Toto označenie však prináleží len šumivému vínu z regiónu Champagne vo Francúzsku. Je to značka najkvalitnejšieho a neprekvapivo najdrahšieho sektu. Vyrába sa zdĺhavejším procesom, k druhotnému procesu kvasenia dochádza priamo vo fľaši.
Prosecco
Talianske šumivé víno vyrobené z odrody Glera, ktorá je v oblasti známa ako Prosecco. Je to víno s chráneným označením pôvodu, najkvalitnejšie Prosecco pochádza z oblasti medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene. Výroba Prosecca je lacnejšia ako výroba šampanského, nakoľko proces druhotného kvasenia prebieha v nerezových tankoch asi mesiac.
Šumivé vs. sýtené víno
Ingrid Vajcziková, enologička (odborníčka na víno)
Šumivé víno
- označované tiež ako sekt sa vyrába z kvalitnej zmesi vín. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvá minimálne 6 mesiacov a víno získava charakteristickú vôňu a chuť. Keďže prebieha v uzavretých kvasných nádobách, vzniknutý CO2 sa prirodzene viaže na víno a zostáva v ňom.
Sýtené víno
- je lacnejšia náhrada šumivého vína. Vyrába sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý (CO2) – bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú.
Rozdelenie podľa obsahu cukru
BRUT NATURE
Prírodné suché šumivé víno, nepridáva sa doň cukor
Obsah cukru: menej ako 3 g/l
EXTRA BRUT
V tomto type kvasinky pohltia takmer všetok cukor.
Obsah cukru: medzi 0 g/l a 6 g/l
BRUT
Suché šumivé víno. Ide o najpopulárnejší druh sektu. Patrí sem aj šampanské.
Obsah cukru: do 15 g/l
EXTRA DRY
Suchý typ s miernou sladkosťou
Obsah cukru: 12 až 20 g/l
SEC
Suché šumivé víno
Obsah cukru: 17 až 35 g/l
DEMI-SEC
Sekty s polosladkou chuťou. Na Slovensku najrozšírenejšie.
Obsah cukru: 33 až 50 g/l
DOUX
Sladké šumivé vína s najvyšším obsahom cukru.
Obsah cukru: viac ako 50 g/l