Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2019 19:52 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Svet víta rok 2020: Sydney napriek masívnej kritike odpálilo veľkolepú šou

Novoročné oslavy, ktoré začali v utorok o 11:00 SEČ na tichomorských ostrovoch, sú teraz v plnom prúde na ázijskom kontinente. Rok 2020 privítali ľudia v Indonézii, Thajsku alebo Vietname. Európa sa zatiaľ chystá.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ako prvý si v utorok mohli dať novoročný prípitok obyvatelia tichomorského štátu Samoa a Vianočného ostrova (Kiritimati), ktorý je súčasťou ostrovného štátu Kiribati. O 12:00 SEČ odbila polnoc na Novom Zélande, kde nebo rozsvietili ohňostroje odpaľované z vyhliadkovej veže Sky Tower v Aucklande. V rovnakom čase začali oslavy na Fidži a v ostrovnom kráľovstve Tonga, o hodinu neskôr v ruskom Anadyre či v tichomorských štátoch Tuvalu a Nauru. Celkom vo svete potrvá prechod do nového roka 26 hodín a skončí sa v stredu o 13:00 na Bakerovom ostrove a Howlandovom ostrove, neobývaných tichomorských atoloch.

Nový rok môžu vždy ako prví vítať obyvatelia územia, ktoré sa nachádzajú najbližšie na západ od dátovej hranice. Táto medzinárodne uznávaná línia, ktorá prechádza približne 180. poludníkom zemepisnej dĺžky, je hranicou, po prekročení ktorej je nutné zmeniť dátum. V Austrálii tradičný veľkolepý ohňostroj v prístave v Sydney sledovalo na mieste viac ako milión ľudí. Radnica pritom čelila ostrej kritike za to, že show vzhľadom k rozsiahlym požiarom nezrušila.

Oheň si v posledných dňoch v Austrálii vyžiadal najmenej 12 obetí. Metropola Canberra práve kvôli riziku ďalších požiarov a suchu ohňostroj zrušila, v Sydney sa však rozhodli tradičnú šou usporiadať. Podľa starostu Clovera Moorea hasiči ohňostroj povolili a akcia, ktorá sa plánuje 15 mesiacov a je jednou z najsledovanejších udalostí, má aj veľký ekonomický prínos.

Ohňostroje si tento rok neužil ani čínsky Hongkong, tamojšie úrady ho zrušili z bezpečnostných dôvodov kvôli pokračujúcim protivládnym protestom. Hongkong býval vzhľadom k svojej koloniálnej minulosti jedným z mála čínskych miest, kde sa Silvester v predchádzajúcich rokoch vo väčšej miere slávil. Čína totiž svoj nový rok krysy oslávi spolu so zmenou lunárneho kalendára, ktorá pripadá na 25. januára.

 

V Rusku, ktoré vďaka tomu, že sa tiahne cez jedenásť časových pásiem, zažíva najdlhšie silvestrovské oslavy na celom svete, vyzval prezident Vladimir Putin spoluobčanov k jednote. Moskva sa na príchod Nového roka ešte len chystá. V meste tento mesiac bolo nezvyčajne teplo a chýba teda jeho malebná zimná ozdoba - sneh, ktorý radnica nechala doviezť aspoň na niektoré miesta v centre.

V Londýne sa ľudia schádzajú na brehoch Temže, odkiaľ budú sledovať veľký ohňostroj odpaľovaný od vyhliadkového kolesa London Eye a z lodí na rieke. Oslavy v britskej metropole možno zatieni tie v Edinburghu, ktoré začali už v pondelok pochodňovým priechodom. V oboch mestách i na iných miestach Británie, kde ľudia budú vítať príchod 20. rokov 21. storočia, panujú zvýšené bezpečnostné opatrenia. Koncom novembra na moste London Bridge extrémista nožom zabil dvoch ľudí, potom ho zastrelila polícia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dvojica si je oporou v dobrom aj v zlom.
Robo Jakab ÚPRIMNE o manželstve: TOTO nám stoplo rodičovstvo! Vzťah s Aničkou si prešiel skúškou
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Dosiahne Slovensko pokrok na medzinárodnej úrovni? Ministerstvo vnútra reaguje na odporúčania GRECO!
Slávny štadión bol slávnostne otvorený v roku 1994.
Hrali na ňom aj giganti ako Arsenal či Chelsea: Ikonický štadión šiel k zemi!
Na snímke uprostred zozadu premiér SR Robert Fico (Smer-SD) sa stretol s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy - Skupina štátov proti korupcii (GRECO) k téme korupcie na Úrade vlády SR v Bratislave.
Premiér sa stretol s dôležitými európskymi predstaviteľmi: Čo bolo ich hlavnou témou? TAKÉTO dostalo Slovensko odporúčania
Taylor-Johnson sa vďaka svojim hereckým rolám dostáva čoraz viac na výslnie.
Foto
Stane sa TENTO fešák novým Jamesom Bondom? Telo na to určite má! Na pláži by vám zrak padol hneď TAM
Slovenský ľudový a umelecký kolektív (SĽUK) vyhlásil a zapísal nové prvky do zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska.
Aktualizované
Štát ocenil nehmotné poklady našich predkov: Do zoznamu kultúrneho dedičstva pribudli nové prvky!
Donald Trump (vpravo) kráča s Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Trump Tower v New Yorku.
Trump na stretnutí so Zelenským: Tú vojnu vyriešime veľmi rýchlo!
Boris Kollár v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Naštvaný Boris Kollár: Ľudia si majú odtŕhať od huby a sebe zvýšili platy!
Talianska herečka ohuruje vzhľadom aj tesne pred 60-kou.
Herecká diva Belluci na seba strhla všetky pohľady: Nebola však sama! Kto je ten deduško s tebou, Monica?
Slovenský cyklista Martin Svrček.
Foto
Fantastická správa: Slovensko má ďalšiu medailu z cyklistických MS!
Benjamin Netanjahu na Valnom zhromaždení OSN.
Tvrdé slová Netanjahua na Valnom zhromaždení: Ako si toto dovolil povedať na pôde OSN?!
Krásna Zoe si siahla na život.
Foto
Krásna Zoe († 21) si vzala život, syna nechala spať vo vedľajšej izbe: Desivé posledné slová pred smrťou