Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2020 16:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Žena trpí extrémne vzácnou chorobou, ktorá jej spôsobuje muky: Fotky len pre silné povahy

Ochorenie jej spôsobuje muky! Assya Shabir trpí kožnou chorobu, kvôli ktorej sa každé ráno budí prilepená k posteli. Pľuzgiermi má pokrytý každý kúsok tela vrátane očí, uší a úst.

Ako uvádza portál Mirror, 32-ročnej Assyi diagnostikovali vzácnu a extrémne ťažkú chorobu epidermolysis bullosa, ktorá jej spôsobuje bolestivé pľuzgiere po celom tele. Nevyliečiteľný stav spôsobuje, že jej pokožka a vnútorné orgány sú tak krehké, že aj najmenší pohyb jej spôsobuje rany.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

„Pľuzgiere mám zvnútra aj zvonka od hlavy po päty a na tele nemám ani milimeter zdravej pokožky. Mám ich v ústach, očiach, ušiach a na vnútorných orgánoch vrátané srdcových svalov. Denne bojujem so všetkým, čo robím, od vstávania až po prípravu jedla,“ opisuje svoj ťažký zdravotný stav Assya z anglického mesta Birmingham, ktorá je ambasádorkou pre detskú nemocnicu.

Assya je tiež náchylná na infekcie v dôsledku oslabeného imunitného systému. Asi polovica tých, ktorý trpia týmto vzácnym ochorením, zomrie v prvom roku po diagnostike. Iba niekoľko detí sa dožije dospelosti. Assya sa s ochorením narodila a lekári jej nedávali viac ako 24 hodín. Dokázala však zázrak a dnes má 32 rokov.

 

O pokožku sa musí pravidelne starať, pretože je dôležité, aby ju mala stále čistú a obviazanú. Ošetrovanie rán jej zaberie až 6 hodín denne. „Ráno sa budím s množstvom pľuzgierov a buď som prilepená k posteli alebo mám pyžamo prilepené k telu. Trvá mi dlhšie, kým sa postavím z postele. Musím odstrániť obväz, umyť sa a znova si rany obviazať. Pľuzgiere ma kedykoľvek začnú páliť. Denne si mením obväzy na nohách dvakrát, aby som bola schopná niečo robiť alebo len chodiť,“ tvrdí Assya.

Aj napriek ťažkým zdravotným problémom žije Assya aktívne a dosiahla niekoľko svojich cieľov. „Spravila som si vodičský preukaz. Čelila som najväčšiemu strachu z výšok a v apríli 2017 som sa zoskočila z výšky do vody pre charitu. Bol to ten najlepší zážitok a najväčší adrenalín. To, že všetci pochybovali, že to zvládnem, ma tlačilo do toho, aby som to naozaj urobila,“ opisuje svoje zážitky 32-ročná Assya. Kvôli jej pokožke každý deň čelí nepríjemným pohľadom od cudzích ľudí. Je však odhodlaná žiť svoj život naplno a zvyšovať povedomie o jej ochorení.

Fotky Assyinej pokožky nájdete vo FOTOgalérii, nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nat

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hráčky Slovenska sa tešia z výhry
Foto
Fantastické víťazstvo pred rekordným publikom! Slovenská reprezentácia má nakročené k postupu na ME
Bývalý reprezentant Maroka Abdelaziz Barrada zomrel vo veku 35 rokov
Foto
Futbalový svet sa ponoril do smútku: Zomrel bývalý hráč PSG a viacnásobný reprezentant
Doctors and patients consulting and diagnostic examining sit and talk. At the table near the window in the hospital medicine concept
Váš Tip
Rebríček na zaplakanie: Zdravotníctvo na Slovensku je jedno z NAJHORŠÍCH v Európe! Kto za nami zaostáva?
Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste 7. januára 2019 v Bratislave
VšZP priznala možné zmeny: S touto nemocnicou zvažuje ukončiť zmluvu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Sudkyňa, ktorá vyšetrovala zatykač na Netanjahua, KONČÍ! Odchod s okamžitou platnosťou: Toto má byť dôvod
Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Úrad vlády sa postavil na stranu Ficovej vlády: Podarilo sa im takmer nemožné
Srbský prezident Aleksandar Vučič.
Aleksandar Vučič o plánoch do budúcnosti: Kým budem prezidentom, Srbsko...
Hisaši Ouči, zamestnanec jadrovej elektrárne Tokaimura v Japonsku, bol 30. septembra 1999 vystavený extrémnej dávke radiácie po nehode, pri ktorej s kolegami neúmyselne spustil nekontrolovanú jadrovú reakciu.
Dostal trojnásobok SMRTEĽNEJ dávky radiácie: Zomrel v mučivej bolesti! Šialené, čo to urobilo s jeho telom
Motorkár, žiaľ, nehodu neprežil.
Foto
Na ceste vyhasol život motorkára († 38): Bolestivý pohľad na kusy šrotu! Čo sa tam stalo?
Muž sa priznal k podpaľačským útokom (ilustračná fotografia).
Mladý muž sa priznal k podpaľačským útokom v Británii: Desivé, koho chcel podporiť
Na snímke poslankyňa Národnej rady (NR) SR  Martina Holečková (KDH)
Veľká pokuta pre rezort vnútra: Holečková tvrdí, že by ju mal Šutaj Eštok zaplatiť zo svojho
Predseda SNS Andrej Danko.
Danko vychválil svojich ministrov: Pozrite sa, čo povedal o šéfoch rezortov z Hlasu