„Odkedy sme začali s výrobou ľadového vína, čo je už 15 rokov, tak sa nám stalo po prvý raz, že ho robiť nebudeme. Najneskôr sme pre vysoké teploty oberali 25. januára,“ krúti hlavou šéf známeho vinárstva. Bobule hrozna sa už váľali aj po zemi, nálada medzi zberačmi bola pochmúrna ako samotné počasie. Na tento zber sa vždy mimoiadne tešili. „Aj sa posilníme pred ním nejakým panákom, je to taká romantika v snehu, v mraze,“ hovorí Erika (51), ktorá hrozno oberá už 8 rokov.
Napriek tomu tvrdí, že je to krásna robota. „Aj keď tento ročník z vychyteného ľadového nebude nič, zásob máme zatiaľ dostatok. Namiesto toho urobíme Valentínske ružové,“ dodáva Ševčík. Pohľad na upršaný vinič a strapce hrozna, z ktorých ostala na víno už len tretina, však skúseného vinára bolí. „Je to pre nás veľmi smutné, ale s počasím neurobíme nič,“ zakončí šéf vinárstva.