To, čo celý svet považuje za americký vynález, má pravdepodobne korene v starovekom Ríme. V knihe Apicius sa totiž našiel recept na fašírku, ktorá nápadne pripomína dnešný hamburger. Tento text pochádza od neznámeho autora a datuje sa približne do rozmedzia 4. až 5. storočia po Kristovi a obsahuje aj mnohé recepty. Jedným z nich je recept na „iscia omentata“, čo by sa dalo voľne preložiť ako mleté mäso zavinuté v tukovej čipke.
Táto starorímska delikatesa vyzerá veľmi podobne ako súčasný hamburger. Rimanom sa pripisuje aj založenie konceptu rýchleho občerstvenia, ktorý so sebou priniesli do viacerých krajín pri svojich výpravách. Stánky s rýchlym občerstvením boli známe ako „thermopolia“ a servírovali tzv. „mäso s rúčkou“ - kuracie stehná či jahňacie kotlety.
Recept na hamburger (4 porcie)
* 500 g mletého mäsa (hovädzie/bravčové/mix)
* Rožok namočený v bielom víne
* 60 g píniových orieškov
* 3 polievkové lyžice/45ml omáčky Garum (slaná fermentovaná rybia omáčka, možno použiť kupovanú rybiu omáčku alebo soľ)
* Mleté čierne korenie
* Za hrsť semienok koriandru
* Borievky
* Kvapka Caroneum (sladké biele víno, zredukované o polovicu)
* Tuková čipka (vrstva tuku, ktorá drží pohromade tráviace orgány, väčšinou sa používa bravčová alebo hovädzia)
Postup: Píniové oriešky, koriandrové semienka aj borievky rozdrvíme v mažiari alebo v mixéri, všetko potom spolu premiešame, akoby sme robili fašírky. Vytvarujeme 4 placky a tie následne obalíme v tukovej čipke. Opekáme na oleji každú stranu približne 5 minút. Podávame v žemli alebo na tanieri s ľubovoľnou prílohou.