Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2020 18:29 | Správy | Zahraničné správy

Epicentrum koronavírusu v Európe: Babiš vyzval Taliansko, aby svojim občanom zakázalo vycestovať

Rozhodnutie talianskej vlády uzavrieť región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny, aby sa zastavilo šírenie koronavírusu nového typu v celej Európe, malo za následok chaos v doprave a zmätky pri informovaní.

Tie sa dotkli najmä cudzincov. Talianska vláda však vo svojom dekréte uvádza, že cudzinci sa z Talianska môžu voľne vrátiť do vlasti.

Na túto situáciu medzičasom v nedeľu reagovalo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré odporúča občanom SR necestovať do Talianska.

Český premiér Andrej Babiš zase v nedeľu v rozhovore pre Českú televíziu vyzval Taliansko, aby svojim občanom zakázalo cestovať do ďalších krajín Európy. Zdôvodnil to tým, že väčšina nakazených v Európe pochádza zo severného Talianska.

 

Babiš vyzval Čechov, ktorí sú v Taliansku, aby sa vrátili do vlasti. O vyjadreniach Babiša informovali aj viaceré svetové médiá, ako napríklad taliansky denník La Repubblica, spravodajský web írskej televízie a rozhlasu RTÉ, ako aj nemecké médiá či spravodajská stanica Al-Džazíra.

MZVaEZ SR zároveň upozornilo, že prípady ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom ohlásili aj San Maríno a Vatikán. Medzi uzavreté oblasti patrí metropola severného Talianska, Miláno, ako aj turistami vyhľadávané Benátky.

Podľa nového vládneho nariadenia, ktoré je v platnosti od 8. marca do 3. apríla, je uzavretý aj okres Santa Caterina, informovalo na sociálnej sieti lyžiarske stredisko Santa Caterina Valfurva. "Prevádzka lyžiarskych vlekov v Bormiu je pozastavená do odvolania," uvádza na svojom profile iné známe talianske stredisko.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v noci na nedeľu oznámil, že podpísal dekrét talianskej vlády, na základe ktorého sú uzatvorené región Lombardsko a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia a Rimini (v regióne Emilia Romagna), Pesaro a Urbino (v regióne Marky), Benátky, Padova a Treviso (v regióne Benátsko) a Asti a Alessandria (v regióne Piemont).

Tieto administratívne územia môže opustiť len ten, kto preukáže na to opodstatnený dôvod. Porušenie ustanovení uvedených v dekréte talianskej vlády sa považuje za trestný čin.

Ministerstvo priblížilo, že v Taliansku sa zakazuje vstup do spomínaných administratívnych oblastí, odchod z nich, ako aj pohyb v rámci ich územia a takisto je zakázaný pohyb infikovaných osôb. Zatvárajú sa školy, nesmú sa organizovať verejné športové podujatia (odstavujú sa lyžiarske strediská, telocvične, bazény), kultúrne podujatia (zatvárajú sa múzeá, galérie, kiná), nesmú sa uskutočňovať civilné a náboženské obrady vrátane pohrebov a bohoslužby sa môžu konať len vtedy, ak usporiadateľ zabezpečí, že účastníci budú môcť byť od seba vzdialení aspoň jeden meter.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželmi sú od roku 2011.
Uniklo, čo robí Kate s Williamom, keď deti zaspia: Fíha, princ vie, ako na to!
Fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava zorganizovali autovýjazd na derby s Trnavou
Foto
Belasá armáda ovládla cesty: Fanúšikovia Slovana vtrhli do Trnavy netradičným spôsobom!
Horská záchranná služba
Poľský turista sa dostal do problémov: V Nízkych Tatrách zasahovali záchranári
Ochranári zachytili na fotopascu medvedíka čistotného.
FotoVáš Tip
ZARÁŽAJÚCI záber z fotopasce v národnom parku: Toto ZVIERA u nás nemá čo robiť! Ochranári sú znepokojení
Na Matyáška sa tešila celá rodina.
Boľavá tragédia v rodine Miroslava Donutila: Staré rany sa opäť rozjatrili
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška sa musel uskromniť: TAKÝTO dostáva dôchodok! Ostrý odkaz vláde
Attila Végh rozdával facky mimo klietky
Foto
Internetom koluje šokujúce video: Attila Végh vyfackal Reného Rendyho!
Dcérka Lucie Mokráňovej skončila po hre na trampolíne s vážnou zlomeninou.
Foto
Mokráňovej dcérka sa po hre vážne zranila: Čo radia odborníci pri šantení na trampolíne?
Herečka je zjavne rovnako drsná ako jej slávny otec, ktorý hviezdil v spaghetti westernoch.
Clint Eastwood bol drsňákom vo westernoch, dcéra si vyhrnula rukávy v reáli: Zatknutá za BITKU!
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Matúš Šutaj Eštok: Strana Hlas predstaví návrh na zmenu volebného systému
Medveď hnedý
Detaily útoku šelmy na hubára v Kanianke: S medvedicou boli aj...
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Mladíka v Humennom PRIVALIL betónový múr: Strašné zranenia a boj s časom!