Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2020 14:55 | Správy | Domáce správy

Prokurátor podal obžalobu za päť vrážd: V problémoch lieta aj exstarosta Dolného Chotára

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na štyroch obvinených, ktorí sa mali dopustiť piatich vrážd, jednej v štádiu pokusu, a iných trestných činov.

Obžalobu prokurátor podal na exstarostu Dolného Chotára Františka D., jeho syna Františka D. mladšieho, Ladislava A. a Rolanda Sz. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Celkovo podal prokurátor obžalobu z deviatich skutkov, ktoré boli spáchané v rokoch 2000 až 2019. Z toho ide o päť úkladných vrážd - poškodení boli využívaní ako 'biele kone' (z toho bol jeden občanom Českej republiky). Jedna z nich bola v štádiu prípravy - skutok súvisel so snahou vyhnúť sa zaplateniu finančnej pohľadávky," konkretizovala ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Prokurátor ďalej podal ÚŠP obžalobu z jednej vraždy, ktorá bola spáchaná v období 2003 - 2004, za účinnosti Trestného zákona účinného do 31. decembra 2005. Ako priblížila Tökölyová, poškodený bol zavraždený pre spor o pozemky. Na kvarteto podal prokurátor obžalobu aj z ďalších skutkov, a to podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažného zločinu podvodu a obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Obžalovaným hrozí výnimočný trest na doživotie.

 

"Potvrdzujeme, že na ŠTS v Pezinku dnes bola podaná obžaloba v uvedenej veci a napadla do senátu 1T v Pezinku. Bude pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po naštudovaní spisového materiálu rozhodne o ďalšom postupe," uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Exstarosta Dolného Chotára je od marca minulého roku vo väzbe, keď o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Odvolací súd vtedy zamietol sťažnosť troch obvinených Františka D., Františka D. mladšieho a Ladislava A. proti vzatiu do väzby ako nedôvodnú. Policajti z protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) koncom februára 2019 zasahovali v obci pri Galante. Zadržali exstarostu, jeho syna a ďalšiu obvinenú osobu. Vyšetrovateľ bývalého starostu najskôr obvinil z objednávky vraždy muža ešte z roku 2009 - 2010. Vykonávateľmi zločinu mali byť muži z mafiánskej skupiny sátorovcov. Pozostatky zavraždeného objavili policajti ešte v januári. Exstarosta so synom v minulosti vypovedali v prípravnom konaní voči členom sátorovského gangu, ktorých právoplatne odsúdil najskôr ŠTS a napokon aj NS SR za viacero vrážd a inú trestnú činnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého