Namiesto preplnených stravovacích zariadení majú prevádzkari poloprázdne podniky. Zmena správania stravníkov je badateľná naprieč celým Slovenskom. Majiteľom markantne klesajú tržby a niektorí zvažujú, že zatvoria brány.
Štamgasti nechodia na pivo
Prichádzajú storná
Vrásky na čele robí koronavírus aj podnikateľom v Tatrách. „Samozrejme, tak ako na celom Slovensku, aj tu sa to už prejavilo. Prichádzajú storná, odvolávajú kongresy a iné väčšie akcie, ktoré v tomto čase napĺňali hotely. Zatiaľ je to do konca marca, nikto však nevie, ako to pôjde ďalej,“ prezradil nám Jozef Bendžala, riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese.
Tržby klesli o 70 %
Nezáujem zákazníkov v ostatných dňoch môže podľa jedného z majiteľov znamenať koniec tejto reštaurácie. „Nevieme, aká bude situácia, ani čo sa bude diať. To je najhoršie, že nikto nevie. Momentálne sme znížili stavy, pretože tržby klesli o 60 až 70 % a taktiež 90 % rezervácií nám už zákazníci zrušili,“ prezradil Andrej Gogola, spolumajiteľ reštaurácie Štefánka by Pulitzer. Kritická začala byť situácia podľa Gogolu po tom, ako zatvorili školy. Budúci týždeň zasadne vedenie a rozhodnú sa, či zatvoria podnik. Závažnejšie hygienické opatrenia okrem dezinfekcie rúk a upratovania zatiaľ neprijali.
Vplyv na ekonomiku ťažko odhadnúť
Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne
- Rozsah vplyvu COVID-19 je v súčasnosti ťažké predvídať, pretože veľa závisí od šírenia choroby a prijatých protiopatrení a obmedzení. Neistota pritom zohráva významnú úlohu. Vývoj slovenskej ekonomiky koncom roka 2019, ako aj predstihové ukazovatele eurozóny na začiatku tohto roka nás pôvodne viedli k pozitívnejšiemu odhadu rastu HDP. Potenciálne zlepšenie však bolo teraz vymazané možným dopadom COVID-19. Vzhľadom na to, že nový koronavírus môže mať výraznejší negatívny vplyv v závislosti od rozsahu a trvania obmedzení a protiopatrení, vidíme riziká pomalšieho rastu a momentálne pracujeme na novej prognóze, ktorá bude rátať s vlažnejším tempom ekonomického rastu ako v roku 2019.