Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2020 06:40 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku: Počet infikovaných vzrástol na 21! Čo vieme o nových pacientoch

Na celom Slovensku začala platiť mimoriadna situácia.

Vyhlásila ju vláda SR v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu. Zároveň už od utorka (10. 3.) platí zákaz organizovania hromadných športových, kultúrnych a spoločenských podujatí. Pre ľudí, ktorí sa vracajú z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu na Slovensko, platí pre ochorenie COVID-19 povinná domáca izolácia. Za porušenie karantény hrozia pokuty až do výšky 1650 eur.

Aktuálne je tak celkovo 832 vzoriek negatívnych a 21 pozitívnych. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

-Tvrdé opatrenia! Krízový štáb rozhodol: Zatvorené majú byť bary, reštaurácie, a to nie je všetko

-Vallo na mimoriadnom brífingu: V Taliansku bolo od 17. februára asi 8-tisíc Bratislavčanov

-Namiesto preplnených stravovacích zariadení majú prevádzkari poloprázdne podniky: Strach z koronavírusu vyháňa hostí z reštaurácií

-Hygienici posilnili call centrá na svojich regionálnych úradoch: Zoznam dôležitých kontaktov

 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus: Mimoriadna situácia na Slovensku
23:03

Vážení čitatelia. Online prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí, situáciu však monitorujeme naďalej. Ďakujeme za pozornosť, dobrú noc.

21:52

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril k aktuálnej situácii na Slovensku.

"Musíme byt pripravení na to, že prípadov môže byt viac. V Česku sa to blíži k stovke, v Rakúsku majú prvé úmrtie," povedal vo štvrtok v televízii Markíza s tým, že každý deň je nový. Pripustil, že situácia s novým koronavírusom by mohla byť až tak dramatická, že by ju štát kapacitne nezvládal. Podľa jeho slov to však záleží na ľuďoch.

Viac TU.

21:48

ZSSK zverejnila zoznam všetkých zrušených vlakov a ďalších obmedzení v reakcii na krízovú situáciu na Slovensku. Kompletné znenie opatrení nájdete TU.

21:20

Pozrite si kompletný zoznam opatrení Ústredného krízového štábu SR. Čo sa dneškom mení na Slovensku, čítajte TU.

21:02

Od piatka (13. 3.) mesto Brezno zatvára z obavy pre šíriacu sa nákazu nového koronavírusu na budúci týždeň základné i materské školy, ako aj základné umelecké školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení, aby postupovali rovnakým spôsobom. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel.

"Mestský úrad funguje v obmedzenom režime. Ďalej budeme postupovať v zmysle nariadenia centrálneho krízového štábu," dodal primátor.

20:54

V súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu zasadal vo štvrtok krízový štáb v Poprade, ktorý zvolal primátor Anton Danko. Vedenie mesta prijalo viaceré opatrenia. "Samospráva zatvára základné školy od 13. marca, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Materské školy a detské jasle budú zatvorené od 16. marca na 14 dní," uviedla hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová.

Mestský úrad bude podľa hovorkyne naďalej pracovať v obmedzenom režime. V plnom rozsahu budú k dispozícii pracoviská, akými sú podateľňa, evidencia obyvateľstva, matrika, pokladňa a mestská polícia.

20:43

Primátor Partizánskeho Jozef Božik prehovoril o žene z Veľkých Uheriec, ktorá patrí medzi 11 vo štvrtok potvrdených pacientov infikovaných novým typom koronavírusu. Vic TU.

20:36

Kto sú skutoční hrdinovia, ktorí sa starajú o nakazených a chorých? Čo to koronavírus je, aké má spoločné znaky s Mersom a Sarsom a ktorá skupina ľudí je najohrozenejšia? Na tieto i ďalšie otázky odpovedal v štúdiu Nového Času expert na tropickú medicínu, profesor Vladimír Krčméry.

20:10

Stredoslovenská energetika pre šírenie nového koronavírusu a ochorenia Covid-19 zatvára pre verejnosť svoje zákaznícke centrá. Konkrétne ide o centrá v Žiline, Martine, Banskej Bystrici, Lučenci, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Zvolene, Považskej Bystrici a Liptovskom Mikuláši. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Michaela Krivá. Pracovníci spoločnosti budú spracovávať prichádzajúce požiadavky zákazníkov na všetkých pobočkách. Jednotlivé zákazníckej centrá bude možné kontaktovať na telefónnych linkách alebo prostredníctvom e-mailu.

20:07

Ministerstvo dopravy a výstavby SR v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zavádza na základe opatrení Ústredného krízového štábu SR od piatka 13. marca od 7.00 h sprísnené opatrenia, ktoré sa týkajú najmä medzinárodnej osobnej železničnej, autobusovej, leteckej a vodnej dopravy. Všetky zmeny nájdete TU.

19:59

Na základe schválených preventívnych opatrení krízového štábu zo štvrtka na piatok (13. 3.) pozastavuje Slovak Lines prevádzku svojich medzinárodných spojov do Viedne, Budapešti a Hainburgu. Rovnako predčasne ukončil jednodňové lyžiarske zájazdy na rakúsky Stuhleck.

19:35

Kritická situácia panuje v Ľubovnianskej nemocnici v Starej Ľubovni. Riaditeľ Peter Bizovský priznal, že v súvislosti s novým typom koronavírusu v krajine nie sú dostatočne pripravení. Viac TU.

19:25

Nemocnice Svet zdravia (SZ) v Rimavskej Sobote a Rožňave zatiaľ nerušia žiadne operácie. Pripravujú sa však aj na prípadný výnimočný pandemický stav. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková.

"V tomto momente prevádzka nemocníc funguje v bežnom režime, a to aj vrátane plánovaných operačných výkonov. Na všetkých pracoviskách sa dodržiava prísny hygienicko-epidemiologický režim, zdravotníci sú v zmysle nariadení hlavného hygienika SR opakovane preškoľovaní v pravidlách pri kontakte s pacientmi s respiračnými ochoreniami," uviedla Fedáková.

19:15

Dobré správy! Klientka zariadenia pre seniorov v Komárne, ktorú s podozrením na nákazu novým koronavírusom odviezli v stredu (11. 3.) dopoludnia na vyšetrenie do Nitry, nemá ochorenie COVID-19.

"Test je negatívny, 82-ročnú pacientku liečia na príznaky pneumónie. Jej stav je stabilizovaný," informovala komárňanská radnica.

19:13

Dňa 13. 03. 2020 sa uzatvárajú pre žiakov a návštevníkov všetky základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Kežmarok, zároveň dňa 13. 03. 2020 bude pre klientov Mestský úrad v Kežmarku zatvorený, informovala komunikačná manažérka mestaZuzana Šlosárová.

19:03

Od piatka 13. marca zatvára mesto Banská Bystrica okrem všetkých škôl vrátane jaslí i základné umelecké školy a centrá voľného času vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení, aby postupovali rovnakým spôsobom. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková. Zariadenia budú zatvorené minimálne 14 dní.

Podľa Marhefkovej mestský úrad bude od 13. marca fungovať v obmedzenom režime. Zamestnanci klientskeho centra, vrátane pokladne a spracovateľského centra, budú k dispozícii pre obyvateľov denne od 9.00 do 12.00 hod.

Úradné hodiny upravuje pre verejnosť i matričný úrad a ohlasovňa pobytu, ktorý bude otvorený od 9.00 do 12.00 hod. Má vybavovať len nevyhnutné záležitosti týkajúce sa úmrtí či narodenia detí.

18:56

Univerzitná nemocnica Martin (UNM) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu čiastočne zredukovala prevádzku. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej prijala UNM rad opatrení v záujme zabezpečenia starostlivosti o pacientov aj prípravy na možnosť vyššieho počtu pacientov s nákazou novým koronavírusom.

Režim v UNM podľa nej zahŕňa od 11. marca poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, zdravotnej starostlivosti onkologickým pacientom a zriedkavých, dlhodobo plánovaných výkonov spojených s krátkou hospitalizáciou. Ďalej poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorej dlhší odklad by mohol viesť k zhoršeniu stavu pacienta, zdravotnej starostlivosti špecifickej skupine pacientov, ktorých hospitalizácia minimálne vyťažuje kapacity a je poskytovaná v rámci Žilinského kraja len v UNM (detská psychiatria, detská rehabilitácia).

18:53

Slovensko má už 21 nakazených novým koronavírusom! Viac TU.

18:42

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od piatka 13. marca zastavia medzinárodnú osobnú dopravu. Dôvodom je šírenie koronavírusu. „V rámci preventívnych opatrení zameraných na zabránenie šírenia koronavírusu zastavujeme od piatka 13. marca od 7:00 medzinárodnú osobnú dopravu. Znamená to, že od 7:00 nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia. Žiadne nebudú ani vpúšťané na územie Slovenska,“ povedal pre agentúru SITA hovorca ŽSR Michal Lukáč.

18:41

Mesto Ružomberok ruší vyučovanie vo všetkých školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti už v piatok (13. 3.). Vyplynulo to zo štvrtkového mimoriadneho rokovania vedenia mesta.

18:36

Riaditelia škôl majú v nasledujúcich dňoch podľa podmienok a možností zabezpečiť samoštúdium žiakov, a tak budú učitelia vykonávať prácu z domu. Na akú mzdu majú nárok, čítajte TU.

18:31

Mesto Prešov uzavrie od piatka (13. 3.) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine všetky základné a materské školy. Mesto v stredu (11. 3.) s platnosťou od štvrtka zrušilo stránkové hodiny mestského úradu (MsÚ). Všetky oddelenia sú pre verejnosť uzatvorené. Výnimkou je len pokladňa na Jarkovej ulici a podateľňa na Hlavnej ulici.

Zároveň platí obmedzenie organizovania sobášov a pohrebov iba v úzkom kruhu blízkych. V prípade sobášov v obradnej sieni MsÚ v maximálnom počte desať ľudí, v prípade pohrebov v rovnakom počte.

Rovnako platí zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov, v denných centrách a denných stacionároch až do odvolania.

18:27

Vládne opatrenia radikálne zasiahli aj RegioJet a cestujúcich, ktorí sa jeho vlakmi presúvali z Česka na Slovensko a späť. To je nateraz minulosťou! O všetkých zmenách sa dozviete TU.

17:59

Posunutie termínu externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, takzvané písomné maturity, bude mať vplyv aj na termín internej časti maturitnej skúšky, teda ústnej maturity. TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Viac informácií TU.

17:54

Linkou 801 iba s OP alebo pasom

Dopravný podnik Bratislava (DPB) odporúča cestujúcim linkou 801, aby mali pri sebe cestovný pas alebo občiansky preukaz s trvalým pobytom v Slovenskej republike. V súvislosti s opatreniami ústredného krízového štábu pre výskyt nového koronavírusu na to upozornil na sociálnej sieti.

"Podľa informácií dostupných po zasadaní krízového štábu štátnych zložiek je pravdepodobné, že v piatok 13. marca od 7. hodiny rannej budú na hraničných priechodoch prebiehať kontroly a osoby, ktoré nedisponujú slovenským pasom alebo nemajú trvalý pobyt na Slovensku, ktorý vedia dokladovať občianskym preukazom, nebudú do krajiny vpustené," vysvetlil dopravný podnik. Linka 801 premáva z a do Maďarska.

17:50

Pracoviská cudzineckej polície Policajného zboru (PZ) budú od piatka (13. 3.) fungovať 14 dní v obmedzenom režime. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Registrácie pobytu občanov Európskej únie a ich rodinných príslušníkov sa počas týchto 14 dní nebudú vykonávať. "Postačí, ak takéto osoby, ktoré prídu na pobyt na územie SR, zašlú poštou prihlasovací lístok o začatí pobytu na území SR. Následne, po skončení opatrení, si prídu urobiť registráciu pobytu," priblížila hovorkyňa.

Štátni príslušníci tretích krajín budú môcť požiadať len o podanie žiadosti o obnovenie prechodného pobytu alebo o udelenie trvalého pobytu na neobmedzený čas. Iné žiadosti sa počas daného obdobia nebudú prijímať.

17:45

Nemocnice v ŽSK rušia plánované operácie

Plánované operácie a plánované ambulantné zákroky sú od štvrtka v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zrušené v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (NsP) Trstená, Dolnooravskej NsP Dolný Kubín a Liptovskej NsP Liptovský Mikuláš. Od pondelka (16. 3.) zrušia plánované operácie a plánované ambulantné zákroky v Kysuckej NsP Čadca. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

"Nemocnice budú poskytovať iba bezodkladnú zdravotnú starostlivosť. Potrebujeme sa pripraviť na situáciu, kedy by mohlo dôjsť k zhoršeniu epidemiologickej situácie v regióne. Potrebujeme mať k dispozícii voľné lôžkové aj personálne kapacity," dodala Remencová.

17:41

Obchodné reťazce robia všetko preto, aby zvládli pokryť dopyt spotrebiteľov. Uviedol to pre TASR Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) v reakcii na vládou vyhlásenú mimoriadnu situáciu pre výskyt nového koronavírusu.

"Momentálne neevidujeme výraznejšie problémy v logistike v súvislosti s obmedzeniami na hraničných priechodoch. V nasledujúcom období situáciu bude ovplyvňovať najmä riziko šírenia koronavírusu a opatrenia vlády a krízového štábu, čo nateraz nevieme odhadnúť," priblížil. Podľa jeho slov v prvom rade je dôležité zachovať pokoj a rozvahu.

17:37

Internetom koluje fotografia, ktorá mnohým rozprúdila krv v žilách! Na zábere z Jasnej sa v dlhom rade tlačia desiatky lyžiarov, nedbajúc na striktné pokyny vydané v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Reakcie ľudí na seba nenechali dlho čakať. Viac TU.

17:30

Mestský sociálny podnik v Snine reaguje na vzniknutú situáciu v súvislosti s preventívnymi opatreniami proti novému koronavírusu a začína vo svojej krajčírskej dielni vyrábať ochranné rúška na ústa zo 100-percentnej bavlny. Po vypraní budú vhodné i na opätovné použitie. Vyrábať ich budú jednovrstvové i dvojvrstvové.

Samospráva zároveň vyzýva občanov, ak nemajú rúška, aby používali rôzne šatky alebo bavlnené šály a "prispeli tak k ochrane najmä zraniteľných skupín".

17:25

Na aktuálnu situáciu reagujú aj Železnice Slovenskej republiky. Aké opatrenia zavádzajú, sa dočítate TU.

17:14

Národná zoologická záhrada v Bojniciach zostane od piatka (13.3.) do odvolania pre hrozbu šírenia nového koronavírusu zatvorená. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca zoo Jaroslav Slašťan.

Bojnická zoologická záhrada pristúpi k opatreniu na základe odporúčania jej zriaďovateľa, ktorým je Ministerstvo životného prostredia SR.

17:08

Slovenské hotely a reštaurácie avizujú kritickú situáciu v sektore cestovného ruchu z dôvodu rizika šírenia nového koronavírusu. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR a generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. Skonštatoval, že už dostáva aj informácie o zatváraní hotelov. Vyzval súčasnú aj formujúcu sa vládu na prijatie opatrení na zmiernenie negatívnych dosahov.

17:05

V rámci minimalizovania šírenia nového koronavírusu v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) pacientov a návštevníkov vyzývajú, aby si po vstupe do jednotlivých pavilónov ústavu aj pri odchode vydezinfikovali ruky. "Dezinfekcia je dostupná na informačných recepciách," uviedla pre TASR špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová. Doplnila, že pacienti sú povinní pred vstupom do ambulancie vyplniť dotazník v súvislosti s preventívnymi opatreniami na zamedzenie šírenia koronavírusu. Od 6. marca platí zákaz návštev hospitalizovaných pacientov na lôžkových oddeleniach.

17:02

Mesto Košice rozšírilo preventívne opatrenia súvisiace s rizikom šírenia nákazy novým koronavírusom. Informoval o tom primátor Jaroslav Polaček na štvrtkovom brífingu. Okrem iného budú obmedzené mestské inštitúcie či mestská hromadná doprava. Mesto zriadilo call centrum.

17:01

Jediné infekčné oddelenie nemocničnej siete Svet zdravia v Michalovciach doteraz hospitalizovalo 19 pacientov s podozrením na nákazu novým koronavírusom. U žiadneho z nich sa nepotvrdila.

16:57

Virologický ústav Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV) sa v súčasnosti intenzívne pripravuje na testovanie vzoriek na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Spolupracovať v tejto oblasti bude výlučne s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Žiadame občanov, aby v žiadnom prípade neposielali vzorky na testovanie individuálne priamo na pracovisko Virologického ústavu BMC SAV. Upozorňujeme, že vzorky musia byť odobraté výhradne príslušným odborným zdravotníckym personálom v súlade s aktuálnymi pokynmi ÚVZ SR," doplnila hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

16:50

Mesto Nitra až do odvolania zatvára mestský úrad. "Rušia sa svadby, obmedzenia platia aj pre pohreby," informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. Mestský úrad zostane zatvorený od piatka 13. marca, svadby budú zrušené od budúceho týždňa až do odvolania. Pohrebné obrady v obradných miestnostiach budú obmedzené na maximálne 15 ľudí. "Vonku počet smútočných hostí obmedziť nedokážeme," uviedol Holúbek.

16:47

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala občanov SR, aby boli disciplinovaní a obmedzili svoje kontakty na nevyhnutné minimum. Ľudí poprosila, aby venovali osobitnú pozornosť seniorom. Vyzvala tiež politikov, aby odložili osobné spory a predbežné hodnotenia týkajúce sa zodpovednosti. Povedala to počas svojho vyhlásenia k aktuálnej situácii s novým koronavírusom.

16:44

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre rozšírila opatrenia súvisiace s výskytom a šírením nového koronavírusu. Od piatka 13. marca do soboty 28. marca predlžuje prerušenie kontaktnej výučby na dennej aj externej forme štúdia na všetkých stupňoch. V rovnakom termíne predlžuje prerušenie aj ostatných vzdelávacích aktivít, ako sú kurzy celoživotného vzdelávania, univerzita tretieho veku. Do konca marca sú zrušené všetky hromadné podujatia organizované v priestoroch univerzity, organizované univerzitou aj inými subjektmi.

16:31

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren upozornil na zvláštnu situáciu. Ľudia, ktorí sú pozitívni na koronavírus sa o tom vraj dozvedajú z tlačoviek predstaviteľov vlády. Medzi nakazenými sú aj zamestnankyne z ružinovskej materskej školy, ktoré mala nakaziť učiteľka."Kolegyne sa len domnievajú, že sú to ony, podľa roku narodenia a práce," napísal starosta na sociálnej sieti. Ďalšími nakazenými majú byť dve učiteľky a upratovačka z rovnakej škôlky, dodal Chren.

16:27

Firmy, ktoré vedia umožniť prácu z domu, by ju mali pracovníkom poskytnúť. Čítajte, prečo to odporúča TU.

16:21

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Skalica zrušila plánované hospitalizácie a plánované operácie. Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava sa obmedzili operačné výkony len na akútne stavy.

Rozhodli sa tak v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu. "Vo Fakultnej nemocnici Trnava sú zakázané návštevy, ako aj sprevádzajúca osoba pri pôrode. Ďalej sa obmedzili operačné výkony len na akútne stavy z dôvodu prevencie a ochrany zdravia pacientov a zdravotníckeho personálu," uviedol pre TASR referent pre vzťahy s verejnosťou FN Trnava Matej Martovič.

FNsP Skalica okrem všetkých plánovaných operačných výkonov a hospitalizácií zrušila aj všetky plánované neakútne ambulantné vyšetrenia a kontroly. "Ošetrovanie akútnych stavov ostáva nezmenené. Toto rozhodnutie zatiaľ platí do 31. marca a je dané rozhodnutím krízového štábu nemocnice. O postupe pri náhradných termínoch budeme včas informovať," uviedla skalická nemocnica na sociálnej sieti.

16:19

Vlakový a autobusový dopravca RegioJet pre štvrtkové nariadenia slovenskej aj českej vlády prerušuje premávku svojich medzinárodných vlakov a autobusových spojov. Médiá o tom informoval hovorca dopravcu Aleš Ondrůj.

Obmedzenia budú trvať predbežne do 5. apríla. Posledné medzinárodné vlaky a autobusy zo susedného Česka do väčšiny krajín pôjdu v piatok 13. marca tak, aby sa ešte pred polnocou vrátili späť do Českej republiky.
Čo sa týka spojov RegioJetu na Slovensko, posledné vlaky a autobusy z Česka pôjdu v nedeľu 15. marca.

Dopravca upokojuje cestujúcich, ktorí majú rezervácie na spoje s odchodom do 5. apríla, že im automaticky vrátia peniaze za lístky bez stornovacieho poplatku. Cestujúcim sa zároveň ospravedlňuje za komplikácie a ráta s obnovením premávky čo najskôr, ako to bude možné.

16:16

V Žiari nad Hronom sa na základných, materských školách a v jasliach nebude v piatok (13. 3.) vyučovať. Primátor Peter Antal informoval, že sa mesto rozhodlo v tento deň zatvoriť všetky školy a školské zariadenia v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

"Zatvorená bude aj Základná škola s materskou školou Š. Moysesa, ktorá nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Rovnako rušíme tréningy mládežníckych kategórií na území mesta, ktoré sa konajú v telocvičniach či na ihriskách," informovala samospráva.

16:12

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) postupne zavádzajú opatrenia vo vzťahu k zamestnancom a cestujúcim. Cieľom je zamedziť ďalšie šírenie nového koronavírusu prostredníctvom železničnej dopravy. Informoval o tom hovorca ŽSR Michal Lukáč.

"Pre cestujúcich bude zabezpečené čistenie a dezinfekcia v priestoroch železničných staníc dezinfekčným prostriedkom s vyšším stupňom ochranných látok," priblížil Lukáč. Týka sa to predovšetkým povrchov, ktorých sa ľudia dotýkajú, ako sú ovládače dverí, kľučky, držadlá, opierky na ruky či stolíky.

16:08

Mesto Prievidza zatvorí školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti v piatok (13. 3.). Rozhodol o tom vo štvrtok v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu krízový štáb mesta.

"Od piatka zostanú zatvorené základné a materské školy, Základná umelecká škola Ladislava Stančeka a centrum voľného času. Počnúc piatkom budú od 12.00 h premávať linky mestskej hromadnej dopravy v prázdninovom režime," uviedol hovorca Mestského úradu v Prievidzi Michal Ďureje.

16:01

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, podobne ako iné zdravotnícke zariadenia na Slovensku, odkladá pre šírenie sa nákazy novým koronavírusom naplánované chirurgické výkony od 16. do 20. marca. Konštatovala to vo štvrtok pre TASR hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Zdôraznila, že toto opatrenie sa netýka akútnych stavov a onkologických pacientov.

15:58

Bezpečnostný stupeň krajiny sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre riziko šírenia nového koronavírusu nemení. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR uviedlo, že opatrenia uplatňované pri ochrane zdravia nemajú žiadnu súvislosť so stupňom ohrozenia.

Ministerstvo aj na svojom webovom sídle vysvetľuje, že mimoriadna situácia je obdobie ohrozenia alebo obdobie pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti na život, zdravie alebo majetok.

MV SR doplnilo, že trvanie vyhlásenia mimoriadnej situácie sa nedá odhadnúť. "Bude vyhlásená dokedy to bude potrebné," poznamenal rezort.

15:56
15:46

Pandémia nového typu koronavírusu by mohla do júna skončiť. Čítajte viac TU.

15:41

Trnavský arcibiskup Ján Orosch v súvislosti so zákazom konania verejných bohoslužieb odporúča kňazom, aby nechali kostoly otvorené aspoň v niektorých hodinách, najlepšie v časoch obvyklého konania svätých omší. Kňazi môžu podľa neho tento čas využiť na modlitbu, ale aj na celebrovanie súkromnej svätej omše.

„Pozývam veriacich, nakoľko je možnosť ponechať otvorené kostoly na osobnú modlitbu, aby ich aj v období zákazu slávenia verejných svätých omší od 10. marca do 23. marca jednotlivo navštevovali a prosili dobrotivého Pána Boha o zdravie, pomoc a ochranu pre Slovensko,“ píše arcibiskup Orosch vo svojom stanovisku.

15:38

Malé nemocnice sa obávajú chaosu. Čo bude, keď ostanú zdravotné sestry doma s deťmi? Čítajte TU.

15:35

Detské ihriská v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto budú od piatka 13. marca zatvorené až do odvolania, informuje vedenie Starého Mesta na sociálnej sieti. Týka sa to parkov a ihrísk Medická záhrada, Grassalkovichova záhrada, Slubekova záhrada, ihrisko na Jedlíkovej a ihrisko pri Kostole Nanebovzatia Panny Márie. Mestská časť Staré Mesto chce týmto krokom chrániť deti pred koronavírusom, keďže pohyb na miestach s vysokou koncentráciou ľudí nie je v aktuálnej situácii bezpečný, dodáva vedenie Starého Mesta.

15:34

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Nových Zámkoch v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu momentálne realizuje operácie podľa plánu. "V tomto čase plánované operácie nerušíme," uviedol pre TASR hovorca a marketingový manažér nemocnice Ján Baček.

Ako pripomenul, nemocnica obmedzila činnosť ambulancií, platí zákaz návštev v nemocnici a zatvorená je predoperačná interná ambulancia. "V prípade zhoršenia situácie sa nemocnica bude držať usmernenia hlavného hygienika Slovenskej republiky," dodal Baček.

15:32

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) vybavuje akútnych pacientov bez obmedzenia a plánovaných pacientov podľa rizikového profilu. "Výkony na pacientoch s nízkym rizikovým profilom sú odkladané," uviedla pre TASR hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

"Pri vstupe do NÚSCH je na recepcii pre každého pacienta zabezpečená dezinfekcia rúk a ochranné tvárové rúška," hovorí Valášiková. Každé oddelenie je podľa nej vybavené ochrannými prostriedkami a sú pripravené plány v prípade izolácie pacientov. "Všetky oddelenia majú vypracované scenáre, ako v krízových situáciách postupovať a ako ich riešiť," dodala.

15:29

Prešovská Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana nebude v súvislosti s výskytom nového koronavírusu od piatka (13. 3.) prijímať pacientov na hospitalizácie za účelom plánovaných operačných zákrokov. Výnimkou sú onkologické chirurgické zákroky. 

Nemocnica zároveň od pondelka (16. 3.) zastavuje plánovanú operatívu, okrem onkologických chirurgických zákrokov a akútnych stavov.

15:22

Kde sa nakazili pacienti, u ktorých vo štvrtok potvrdili ochorenie koronavírusu? Čítajte TU!

15:15

Dolnokubínska samospráva od piatku 13. marca zatvorí sedem materských, štyri základné a dve základné umelecké školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Rozhodnutie krízového štábu mesta padlo po konzultácii s regionálnym hygienikom. 

15:10

Zatvorené školy a škôlky. Kedy dostane rodič ošetrovné a ako postupovať? Čítajte TU.

14:59

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu avizoval, že laboratórne testy v súvislosti s novým koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku.

"Spoločnosť Medirex sa zúčastnila rokovaní k príprave laboratórnych kapacít pre vykonávanie virologických testov na COVID-19," uviedla hovorkyňa spoločnosti Diana Madarászová v stanovisku pre TASR. Doplnila, že Medirex sústredí všetky kapacity na zabezpečenie procesov na pomoc Slovensku a viac informácií bude môcť poskytnúť v piatok (13.3.).

14:42

Občianske združenie (OZ) Stopa Slovensko kontroluje v uliciach hlavného mesta ľudí bez domova, aby sa predišlo nákaze novým koronavírusom. Počas uplynulého týždňa skontrolovala terénna služba zdravotný stav a zmerala teplotu desiatkam takýchto ľudí na území Starého Mesta a priľahlých ulíc. Žiadne príznaky sa zatiaľ nepotvrdili.

14:34

Zatvorenie škôl ovplyvní aj termíny písomných maturitných skúšok a prijímacích pohovorov a overovanie športových, talentových či iných špeciálnych schopností žiakov a študentov. Krízový štáb dnes totiž rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení na území Slovenskej republiky od pondelka 16. marca na 14 dní. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po zasadnutí.

14:29

Slovenské hotely a reštaurácie avizujú kritickú situáciu v sektore cestovného ruchu z dôvodu rizika šírenia nového koronavírusu. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák. Skonštatoval, že už dostáva aj informácie o zatváraní hotelov. Vyzval súčasnú aj formujúcu sa vládu na prijatie opatrení na zmiernenie negatívnych dosahov.

14:10

Šesť nových osôb nakazených ochorením COVID-19 sa nachádza v Bratislave. Boli v kontakte s nakazenou rodinou? Čítajte TU.

14:01

Osoby, ktoré nedodržujú štátom nariadenú povinnú karanténu, môžu ľudia nahlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva podľa pobytu danej osoby. Čítajte TU.

14:00

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) v Bratislave predĺžila prerušenie prezenčnej výučby až do 21. marca. Pôvodne mali opatrenia platiť do 16. marca. TASR o tom informovala Zuzana Jančová z oddelenia marketingu PEVŠ.

13:53

Všetky nové prípady nákazy koronavírusom pochádzajú z Bratislavy. Potvrdil to Pellegrini na zasadnutí krízového štábu.

13:35

Pripravte sa mimoriadne tvrdé preventívne opatrenia. Toto nás čaká najbližšie dni.

13:19

Je ešte predčasné hovoriť o tom, aké budú finančné straty umeleckých inštitúcií a organizátorov kultúrnych podujatí v súvislosti so zákazom hromadných podujatí. Pred štvrtkovým zasadnutím ústredného krízového štábu, ktorý sa zaoberá opatreniami na spomalenie šírenia nového koronavírusu, to uviedla ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD). Rovnako je podľa nej v tejto chvíli ešte priskoro hovoriť o možných kompenzáciách. Myslí si, že časť organizátorov kultúrnych podujatí a umeleckých scén môže situáciu riešiť aj prostredníctvom poistenia.

"Niektorí umelci majú postenie a myslím si, že aj kultúrne inštitúcie, organizujúce veľké podujatia, by mohli mať poistenie," naznačila Laššáková. Podľa nej je potrebné sa pripraviť, že zákaz týkajúci sa aj kultúrnych akcií bude platiť dlhšie ako dva týždne.

13:14

Čo by znamenala celoplošná karanténa? Profesor Vladimír Krčméry, expert na tropickú medicínu, odpovedá TU.

13:12

Slovenské reštaurácie a stravovacie zariadenia majú pre koronavírus menšie tržby. Čo odkazujú vláde, čítajte TU.

13:09

V bratislavskej nemocnici CINRE (Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby), ktorá sídli v budove ProCare Medissimo, zatiaľ plošne nerušia plánované operácie, posúvajú však veľké cievnochirurgické a neurochirurgické výkony, ktoré si vyžadujú krvné transfúzie. Uviedol to výkonný a medicínsky riaditeľ CINRE Ivan Vulev. Zatiaľ nie je vydaný plošný príkaz na rušenie plánovaných operácií a v CINRE ako v akútnej nemocnici ani nerobíme veľa plánovaných zákrokov. Špecializujeme sa hlavne na miniinvazívne výkony s nízkymi krvnými stratami a robíme hlavne akútne výkony, tie nie sú ovplyvnené, povedal Vulev.

V slovenských nemocniciach sa momentálne redukujú hlavne plánované veľké chirurgické výkony, pretože sú pri nich krvné straty, ktoré si vyžadujú transfúziu krvi. Tej je momentálne nedostatok, u darcov sa totiž čaká dva týždne, či nie sú pozitívni na nový koronavírus. Až potom sa krv dá do obehu," vysvetlil Vulev.

12:54

Všetky lety z Talianska sú zrušené. Viac o téme čítajte TU.

12:52

Hygienici posilnili call centrá na svojich regionálnych úradoch, zoznam dôležitých kontaktov nájdete TU.

12:48

Kvôli riešeniu krízy ohľadom koronavírusu sa do seba pustili Peter Pellegrini a Igor Matovič. Čo si vyčítajú, čítajte TU.

12:24

V prípade, že by na Slovensku nastal nedostatok zdravotníckych pracovníkov z dôvodu infekcie novým koronavírusom, Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) v Bratislave zabezpečí svojich študentov do nemocníc.

K dispozícii budú študenti z lekárskych aj nelekárskych študijných programov a kolegovia univerzity.

12:15

Na Slovensku je šesť nových prípadov nákazy koronavírusom, povedal to Peter Pellegrini pri príchode na krízový štáb. Celkovo je na Slovensku 16 nakazených. 

12:08

Spojené štáty americké (USA) vyhlásili zákaz vycestovania pre Európanov zo schengenského priestoru. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí (MZV) na svojej webovej stránke. Opatrenia neplatia pre občanov USA či osoby s trvalým pobytom v USA a pre ich priamych rodinných príslušníkov.

„Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump oznámil 11. marca 2020 zákaz cestovania z Európy do Spojených štátov amerických počas 30 dní s účinnosťou od 24:00 piatka 13. marca 2020. Uvedené opatrenie sa týka cestovania osôb, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili niektorú z krajín schengenského priestoru,“ informuje rezort diplomacie s tým, že toto opatrenie sa nevzťahuje na občanov USA či osoby s trvalým pobytom v USA a priamych rodinných príslušníkov. 

12:05

Slovenská firma ponúkla bezodplatne štátu poľné nemocnice. Mobilné nemocnice tvoria dva moduly kontajnerov s celkovou kapacitou 14 lôžok. Vyvíjané boli pre mimoriadne situácie a sú využiteľné okamžite. Ďalšie moduly dokážu vyrobiť v priebehu niekoľkých dní.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky už obdržali ponuku na využitie dvoch poľných nemocníc, ktoré vyrába slovenská spoločnosť MSM GROUP. Spoločnosť patrí k najväčším výrobcom kontajnerov u nás a nemocnice ponúka s ohľadom na krízovú situáciu bezodplatne. Poľné nemocnice sú nasaditeľné do akéhokoľvek prostredia a k dispozícii sú okamžite. Žiadosť na zaobstaranie poľných nemocníc adresovali lekári a zdravotníci v otvorenom liste aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej a Vláde SR.

11:59

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre zatvára svoje internáty. Všetkých slovenských študentov vyzvala, aby najneskôr do piatka obeda internáty opustili. Všetkým zahraničným študentom odporučila predčasné ukončenie pobytu a návrat domov. UKF o tom informovala vo štvrtok na svojej webovej stránke.

Univerzita zároveň zakázala svojim zamestnancom i študentom účasť na zahraničných pracovných cestách. Študentom a zamestnancom UKF, ktorí sa nachádzajú v zahraničí, dôrazne odporúčame ich návrat domov. Všetkých žiadame, aby svoj pobyt v zahraničí ukončili korektne. Je potrebné svoje rozhodnutie oznámiť, najlepšie elektronicky, kontaktným osobám v zahraničí, ako aj na UKF, informovala o tom univerzita.

11:57

Premávka na všetkých linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave prejde od pondelka (16. 3.) na prázdninový režim. Dopravný podnik Bratislava (DPB) týmto krokom reaguje na prerušenie vyučovania na všetkých školách v hlavnom meste pre nový koronavírus.

11:50

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) odkladá plánované operácie, s výnimkou onkologických, život ohrozujúcich stavov a pôrodov. Príčinou je situácia okolo nového koronavírusu. Pred zasadnutím ústredného krízového štábu to uviedla riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Dôvod na paniku nevidí.

11:48

Marcové termíny hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú zrušené. Aprílové termíny ostávajú v platnosti. Zrušené sú aj niektoré termíny pojednávania s Miroslavom Marčekom, ktorý sa priznal k vražde. Dôvodom je zákaz hromadných podujatí. 

11:45

Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov. Nie sú pri nej dotknuté a ani sa neobmedzujú žiadne práva občanov. 

"Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov, aby mohli byť napríklad vykonávané záchranné práce pri živelných pohromách, použité sily a prostriedky z územia, kde bola vyhlásená mimoriadna situácia, použité zložky integrovaného záchranného systému vo väčšom rozsahu a podobne," uviedol rezort.

11:37

Hlavné mesto SR Bratislava vyčlenilo v rozpočte ďalších 750.000 eur na nákup potrebného materiálu na účel spomalenia šírenia nového koronavírusu na Slovensku. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. Dodal, že pripravené sú aj ďalšie opatrenia. Vyzval Bratislavčanov na zodpovednosť.

11:34

Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády, chce predložiť svoje riešenia na štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu. Čo vyčíta Pellegrinimu, čítajte TU.

11:18

Na 302 sa v Rakúsku vo štvrtok zvýšil počet ľudí nakazených koronavírusom. Informovala o tom agentúra APA s tým, že v stredu bolo ešte hlásených 246 potvrdených prípadov.

Tirolsko v stredu potvrdilo, že vírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang.

11:09

V prípade, že vo štvrtok ústredný krízový štáb rozhodne o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení, bude s tým súvisieť aj termín písomných maturitných skúšok. Viac čítajte TU.

10:56

Igor Matovič sa vyjadril, že vláda nemá plán, ako postupovať, ak bude počet nakazených narastať. „Budem žiadať presný plán v krízovom manažmente a budem sa pýtať, v akom stave máme nemocnice,“ hovorí. 

10:42

Od štvrtka začala župa s distribúciou rúšok pre lekárov v kraji. V prvej várke dostanú rúška lekári z okresu Malacky, kde už bol potvrdený výskyt koronavírusu. V najbližších dňoch budú nasledovať ďalšie okresy Bratislavského kraja.

10:21

Zmyslom zatvorenia internátov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave pre študentov zo Slovenska je zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zhodli sa na tom vedenia dvoch najväčších univerzít.

Rozhodnutie poslať študentov z internátov domov bolo podľa STU adekvátne a správne. "Dôležité je si uvedomiť informačný kontext. Rozhodnutie sme prijímali v čase, keď neexistoval ani jeden prípad výskytu vírusu v univerzitných zariadeniach, vychádzali sme preto z predpokladu, že v danej chvíli sa vírus na internátoch nevyskytuje a nešíri. Zmyslom tohto izolačného opatrenia preto bol pravý opak, a to zabrániť jeho šíreniu," uvádza sa na internetovej stránke STU.

Rektori UK a STU v stredu (11. 3.) rozhodli úplne uzatvoriť vysokoškolské internáty od piatka 13. marca pre slovenských študentov. Od 9. do 21. marca je na oboch univerzitách zároveň prerušená prezenčná výučba.

10:17

Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Viac čítajte TU.

10:04

Mesto Humenné rozhodlo o zatvorení všetkých materských a základných škôl na svojom území. Nariadenie primátora mesta Miloša Merička sa týka desiatich materských, ôsmich základných a jednej základnej umeleckej školy. Tie ostanú nateraz zatvorené počas najbližších dvoch dní vo štvrtok 12. a v piatok 13. marca. Opatrenie súvisí so šíriacim sa koronavírusom.

10:02
09:55

Budova Národnej rady (NR) SR je v núdzovom režime. V súvislosti s mimoriadnou situáciou na Slovensku pre riziko šírenia nového koronavírusu nebude mať do budovy prístup verejnosť ani médiá. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

"Vstup je povolený len oprávneným osobám, zamestnancom Kancelárie NR SR a poslancom parlamentu. Z bezpečnostných opatrení nebude žiadnym ďalším osobám vstup umožnený," uviedol tlačový odbor. Prípadné mediálne výstupy odporúča organizovať pred budovou, na otvorenom priestranstve.

09:52

V Banskej Bystrici od piatka 13. marca zatvorí mesto z preventívnych dôvodov základné školy a materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a tiež Mestské detské jasle. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, vedenie mesta zároveň vyzýva zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení, aby postupovali rovnakým spôsobom. Mesto zatvára svoje školy, škôlky a jasle na päť dní, pričom ďalej bude postupovať v zmysle nariadenia centrálneho Krízového štábu SR. V obmedzenom režime bude fungovať aj mestský úrad.

09:41

Niektorí slovenskí mlynári reagovali na zvýšený dopyt po slovenských múkach z dôvodu koronavírusu tak, že zvýšili výrobu a posilnili pracovné zmeny.

09:36

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyčlení finančné prostriedky na nákup respirátorov kategórie FFP3 pre všetky tri nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Po zasadnutí rozšíreného štábu pre krízové situácie to povedal predseda TSK Jaroslav Baška. U žiadneho z 36 ľudí, ktorí boli testovaní na území kraja, sa ochorenie novým koronavírusom COVID-19 nepotvrdilo.

"Vyčleníme finančné prostriedky na nákup 11-tisíc kusov respirátorov kategórie FFP3. Päťtisíc kusov bude určených pre nemocnicu v Považskej Bystrici, rovnaké množstvo pre nemocnicu v Bojniciach a myjavská nemocnica, ktorá je najmenšia, dostane tisíc kusov respirátorov. Chcem odporučiť, aby podobný prístup zaujali aj ostatné nemocnice na území kraja, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK," zdôraznil Baška.

09:34

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) tvrdí, že lekári a zdravotníci nemajú zabezpečený prístup ani k základných ochranným pomôckam. "Pre dlhodobé podceňovanie a neriešenie avizovaného nedostatku ochranných prostriedkov pre našich zdravotníckych pracovníkov zo strany kompetentných vo vedení štátu, dnes títo zdravotníci v akútnej epidemiologickej situácii dennodenne riskujú vlastné zdravie a zároveň ohrozujú nielen zdravie svojich pacientov, ale aj zdravie svojich rodín," tvrdí zväz.

09:20

Ukrajinskí pacienti, ktorých v stredu po tragickej dopravnej nehode autobusu s dodávkou v Ružomberku - Černovej priviezli do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP Ružomberok nie sú nakazení koronavírusom.

"Výsledky všetkých šiestich pacientov sú negatívne. Všetci sú momentálne v stabilizovanom stave, jeden pacient je hospitalizovaný na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení, jeden na klinike infektológie a traja sú hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti," priblížila aktuálny stav starostlivosti Dišková.

09:10

Dopravný podnik Bratislava (DPB) obmedzil od štvrtka nástup a výstup prednými dverami autobusov a trolejbusov. Toto dodatočné preventívne opatrenie zaviedol pre spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Predné dvere autobusov a trolejbusov i priestor pri predných dverách sú výrazne označené. "Vyhradenie priestoru pri predných dverách bude taktiež viditeľne označené reflexnou páskou medzi držadlami a oznamom," priblížil Michlík. Dodal, že pri uzatvorených kabínach električiek nebol tento krok potrebný.

08:57

Slovenskí biskupi vyhlásili pôst za odvrátenie šírenia nového koronavírusu. Zhodli sa na tom počas duchovných cvičení, ktoré v týchto dňoch absolvujú v Čičmanoch. TASR o tom vo štvrtok informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Zároveň biskupi pozývajú na modlitby za zdravotníckych pracovníkov a tých, ktorí v rozličných povolaniach pre nový koronavírus v týchto dňoch pracujú, aby Slovensko túto situáciu zvládlo. Rovnako sa modlia za všetkých chorých, osobitne za tých, ktorí sa nakazili ochorením COVID-19.

08:39

Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici je od dnešného dňa až do odvolania pre verejnosť zatvorené. SBM o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Ešte v stredu (11. 3.) múzeum informovalo, že v rámci opatrení na zamedzenie šírenia akútneho respiračného syndrómu spôsobeného novým koronavírusom ruší do 23. marca aj všetky podujatia, ktoré boli v múzeu plánované.

08:29

Expert na tropickú medicínu Vladimír Krčméry pozorne sleduje vývoj koronavírusu. Prečo bude najbližší víkend kritický? Dozviete sa TU

07:29

Polícia dozerá na dôležité vjazdy do Slovenska

Na hraničných priechodoch policajti rozdávajú vodičom informačné letáky, ktoré majú vystríhať ľudí pred rizikovým správaním na našom území v súvislosti s rozširujúcou sa nákazou koronavírusom.

07:11

Obávaný koronavírus zúri aj vo svete. Nakazil sa ním aj známy herec Tom Hanks s manželkou. Viac sa dočítate TU

07:09

Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne ruší všetky podujatia s hromadným výskytom návštevníkov. Do odvolania zatvára Oravský hrad, Oravskú lesnú železnicu, Bibliotéku Čaplovičiany aj Florinov dom. Dôvodom je aktuálna situácia na Slovensku v súvislosti s potenciálnou nákazou novým koronavírusom. Múzeum o tom informuje na sociálnej sieti.

"O ďalšej situácii budeme informovať na oficiálnej webovej stránke," dodáva múzeum.

06:56

Predseda vlády a ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) sú splnomocnení na riadenie záchranných prác, na vydávanie príkazov na záchranné práce a vykonávanie opatrení na riešenie krízových situácií. Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia "pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja".

06:56

V prípade distribúcie respiračných rúšok má prvá vlna smerovať na kliniky infektológie, ďalej do nemocníc a ambulancií všeobecných lekárov tak, aby boli k dispozícii pre každého pacienta. Rúška by mali byť zároveň distribuované aj do zariadení pre seniorov, takisto pre príslušníkov polície a pomáhajúcich zložiek. Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovanie škôd.

06:56

Počas mimoriadnej situácie sa nebude zasahovať do práv a slobôd občanov, k tomu by došlo až pri vyhlásení krízového stavu. Usmernenie na plošný odklad plánovaných operácií vydané nie je. "Nemocnice sa majú pripraviť na to, ako zvládnuť situáciu, ak by prišlo k veľkému nárastu infikovaných novým koronavírusom, ktorí budú potrebovať intenzívnu starostlivosť. Vtedy bude potrebné zreorganizovať plánované operácie, samozrejme, sa to nemôže dotknúť tých, ktoré si vyžaduje záchrana života," dodal Pellegrini.

06:55

Na základe mimoriadnej situácie môže vláda alebo štátne orgány použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa budú podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh. Štát môže zároveň vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem, to znamená, firmy by mali byť povinné dodať tovar, ak ho majú. Týka sa to dodávok medicínskeho tovaru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024.
Dunaj narobil poriadny ROZRUCH, evakuácia pacientov v nemocnici: Hrozilo, že dôjde k…
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Veľká predpoveď počasia! 3 signály napovedajú, aká bude ZIMA: Pripravte sa na toto
Obec Chľaba zostane odrezaná od sveta niekoľko dní.
Foto
Dobré správy, hladina Dunaja začala na tomto mieste KLESAŤ: Čo to znamená pre dopravnú situáciu?
(ilustračné foto)
Podarí sa dosiahnuť opak? Krajina sa ZMIETA v problémoch: O post prezidenta bojujú vo voľbách desiatky kandidátov