Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2020 07:27 | Správy | Domáce správy

Koronavírus na Slovensku: Hlásia už 11 nakazených! Pozitívny test na polícii v Košiciach

Počet nakazených pribúda.

Vo štvrtok pribudlo na Slovensku celkovo 11 pacientov s ochorením COVID-19, v piatok sa počet nakazených zvýšil o 11 ďalších. Aktuálne je tak celkovo pacientov pozitívnych na nový typ koronavírusu 32. Po zasadnutí ústredného krízového štábu zverejnili opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu. Na Slovensku sa zatvárajú školy, letiská, aj lyžiarske strediská. 

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

-Najťažší príhovor premiéra Petra Pellegriniho k občanom Slovenska

-11 prísnych opatrení pre koronavírus: Život na Slovensku sa takmer zastaví

-Vojna Matoviča a Pellegriniho pre koronavírus: Ani jeden si servítku pred ústa veru nedal

 

-Ivan išiel vlakom, z ktorého odviedli muža s podozrením na COVID-19: Nad tým, čo sa potom dialo, len krúti hlavou

-Žiaci zostávajú na 14 dní doma, čo čaká rodičov a učiteľov: Hrozí školský rok aj v júli?

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus na Slovensku
22:59

Vážení čitatelia. S bilanciou 32 nakazených pacientov na Slovensku sa pre dnešok s vami lúčime. Dianie okolo šíriaceho sa koronavírusu v krajine monitorujeme aj naďalej, všetky aktuálne informácie vám prinesieme na našom webe. Pokojný zvyšok večera a pekný víkend.

21:27

Muž, ktorému vo Fakultnej nemocnici v Trnave potvrdili vírus COVID-19, nie je občanom Slovenskej republiky a momentálne nie je v nemocnici hospitalizovaný.

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa trnavskej nemocnice Katarína Tittelová s tým, že viac informácií o mužovi a jeho prípadných kontaktoch nemá. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej je tento pozitívne testovaný muž v domácej izolácii.

21:25

Pokus slovenského atléta Mateja Tótha splniť limit 3:50:00 h v chôdzi na 50 km sa odkladá na neurčito.

Francúzska atletická federácia v rámci opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu totiž zrušila národný chodecký šampionát na 50 km naplánovaný na nedeľu 22. marca v Giene neďaleko Paríža. Svetová atletika (WA) navyše v piatok večer oznámila, že ruší aj májové MS družstiev v Minsku.

Olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 sa po zrušení Dudinskej päťdesiatky chcel práve v Giene pokúsiť splniť limit na OH 2020 v Tokiu.

21:09

Poplach medzi košickými policajtmi!

U zamestnankyne obvodného oddelenia PZ Košice-Staré mesto sa začali prejavovať príznaky ochorenia koronavírusu a ako sa neskôr ukázalo, ide o pozitívneho pacienta. Kvôli bezpečnosti jej kolegov musela polícia celé pracovisko dezinfikovať. Bližšie informácie TU.

20:53

Novozavedené kontroly na hraničných priechodoch a povinná 14-dňová karanténa pri návrate zo zahraničia skomplikujú život obyvateľov prihraničných obcí v okrese Rimavská Sobota. Vo vyjadreniach pre TASR sa na tom zhodli starosta Kráľa František Béres a starostka Aboviec Irena Hanobiková.

Celý článok nájdete TU.

20:08

Basketbalová sezóna na Slovensku sa končí

Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) v piatok rozhodla o predčasnom ukončení najvyššej súťaže žien vzhľadom na nariadenie Ústredného krízového štábu SR o zákaze usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Titul obhájil MBK Ružomberok.

19:58

Rafinérska spoločnosť a najväčší slovenský predajca motorových palív Slovnaft prijal ďalšie opatrenia na ochranu svojich zamestnancov, spolupracovníkov a zákazníkov pred šírením ochorenia COVID-19. Zamestnancom zrušili pracovné cesty, výrazne sa tiež obmedzili stretnutia a návštevy v rámci celej spoločnosti. V piatok o tom informoval hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Firma rozšírila možnosť práce z domu. Podnik zaviedol nové hygienické pravidlá. Na čerpacích staniciach spoločnosti obsluha pravidelne dezinfikuje spoločné priestory a frekventované miesta a plochy.

19:52

Premiér Peter Pellegrini sa prihovoril k občanom Slovenska. V mimoriadnom prejave v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom v krajine vyslovil naliehavú prosbu. Prečítajte si celý jeho prejav TU.

19:49

Fialková a spol. do karantény!

Slovenských biatlonistov privezie domov z podujatia Svetového pohára vo fínskom Kontiolahti vládny špeciál.

Po sobotňajšom návrate zostanú všetci dva týždne v domácej karanténe. TASR o informoval prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Peter Vozár.

19:43

Ďalšie opatrenia na zamedzenie možnému šíreniu nového koronavírusu v meste prijali v piatok členovia Krízového štábu mesta Zvolen. Zatvorené bude informačné centrum, obmedzená mestská hromadná doprava (MHD), k obmedzenejšiemu režimu prechádza aj pracovisko prvého kontaktu na mestskom úrade. Niektoré opatrenia sa zaviedli ihneď, iné nadobudnú platnosť od pondelka (16. 3.).

19:39

Nemocnice v Kežmarku, Krompachoch a Levoči sú v súvislosti s rozšírením nákazy nového koronavírusu pripravené. V jednotlivých nemocniciach boli zriadené izolačné miestnosti, na LCD monitoroch bol nasadený informačný videospot pre pacientov o základných preventívnych opatreniach. TASR o tom informovala hovorkyňa siete zdravotníckych zariadení Agel SK Martina Pavliková.

"Zdravotnícke zariadenia disponujú dostatkom osobných ochranných pomôcok, a to tak na oddeleniach, ako aj v ambulanciách. Celkový stav zásob, ako aj aktuálny stav na jednotlivých pracoviskách je priebežne kontrolovaný, sleduje sa racionálne nakladanie s týmito pomôckami," uviedla Pavliková.

19:33

Spoločnosť Západoslovenská distribučná, a.s., informuje svojich zákazníkov, že z dôvodu aktuálnej situácie ohľadom koronavírusu pristúpila k okamžitému zastaveniu prác na zariadeniach, ktoré si vyžadujú odstávku napätia. Všetky plánované odstávky, o ktorých boli občania vopred informovaní, sa až do odvolania rušia.

Ak príde k prerušeniu dodávky elektrickej energie, ide s určitosťou o poruchu, a nie o plánované prerušenie v súvislosti s nejakou prácou. Odporúčame zákazníkom, aby túto poruchu nahlásili štandardným spôsobom, prostredníctvom poruchovej linky - 0800 111 567. Poruchy budú odstraňované v čo najkratšom čase, ako to situácia dovolí.

19:23

!!!

Na oddelení infektológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zaznamenali v piatok prvý pozitívny prípad na nákazu novým koronavírusom. Informovala o tom podvečer banskobystrická nemocnica na sociálnej sieti.

19:17

V súvislosti s aktuálnym vývojom šírenia koronavírusu na území Slovenska Úrad vlády (ÚV) SR prijal opatrenia. Od pondelka 16. marca platí príkaz vedúceho ÚV SR Matúša Šutaja Eštoka, podľa ktorého má do práce chodiť iba nevyhnutný počet zamestnancov tak, aby bol zabezpečený chod úradu, činnosť vlády SR a výkonných orgánov krízového riadenia.

"Ostatní zamestnanci, ktorí nie sú práceneschopní, na OČR alebo na dovolenke, budú využívať home office a sú povinní zdržiavať sa v mieste svojho pobytu," uviedol tlačový odbor ÚV SR.

19:04

Šokujúce správy z bratislavského Ružinova

Dvadsať zamestnancov miestnej nemocnice je v karanténe po tom, ako sa stretli s pacientom nakazeným novým koronavírusom. Muž nebol v kontakte s inými pacientmi.

"Lekárka, ktorá nedodržala nariadenia hlavného hygienika SR a vedenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), konala nezodpovedne a bude musieť v rámci našich interných procesov vyvodiť zodpovednosť," uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Viac informácií TU.

18:44

Potvrdili ďalšie dva prípady na koronavírus, na Slovensku ich je tak už 32!

"V priebehu piatkového popoludnia výsledky laboratórnych testov ukázali ešte ďalšie dva pozitívne testy na nový koronavírus. Dnes tak pribudlo spolu 11 pozitívnych prípadov. Sumárne výsledky za SR k dnešnému dňu: 32 pozitívnych a 974 negatívnych výsledkov laboratórnych testov," informuje Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

Jeden muž, vyšetrený vo Fakultnej nemocnici v Trnave, je v domácej izolácii. Druhý muž, vyšetrený vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, je hospitalizovaný.

18:39

Finančná správa (FS) SR v súvislosti s opatreniami prijatými na zamedzenie šírenia nového koronavírusu od pondelka (16. 3.) skrátila úradné hodiny a vybavovať bude iba nevyhnutnú agendu. FS požiadala klientov, aby pre komunikáciu využívali radšej iné formy komunikácie ako osobný kontakt. Svoje záležitosti môžu klienti vybavovať aj telefonicky alebo elektronicky, uviedla v piatok hovorkyňa FS Ivana Skokanová.

"Opätovne vyzývame našich klientov, využite v kontakte s nami iné formy komunikácie, nie osobné stretnutia," vyzvala prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. Podateľne úradov budú otvorené denne od 8.00 h do 11.00 h a klientske zóny budú otvorené v rovnakom časovom rozmedzí, no iba v pondelok, stredu a v piatok.

18:34

Slovenská volejbalová federácia (SVF) rozhodla v piatok po konzultácii s extraligovými klubmi o predčasnom ukončení všetkých súťaží v súťažnom ročníku 2019/2020. Dôvodom je aktuálna situácia v súvislosti so šírením nového typu koronavírusu, pre ktorú vyhlásili mimoriadnu situáciu v krajine.

Konečné poradie tímov nájdete TU.

18:33

Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare sa pripravuje na masívnejší nárast pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 a od piatka zastavuje plánované operácie. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková.

V nezmenenom režime sa realizujú pôrody, avšak na základe rozhodnutia hlavného hygienika SR Jána Mikasa je pri pôrode zakázaná prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Polikliniky od piatka obmedzujú výkon preventívnych prehliadok.

18:22

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii po rokovaní ústredného krízového štábu avizoval, že laboratórne testy v súvislosti s novým koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku. To sa v piatok stalo realitou.

"Mobilizujeme všetky naše sily a aj sily našich nemeckých kolegov v záujme Slovenska v tomto zložitom období, aby sme zabezpečili čo najlepšie zachytenie tohto ochorenia," povedal riaditeľ laboratórií Medirex Jozef Gavlas. Viac informácií TU.

18:11

Mestský úrad v Trenčíne bude v pondelok (16. 3.) zatvorený. V prípade potreby je možné využiť telefonickú a mailovú komunikáciu.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, od utorka 17. marca do odvolania bude mestský úrad fungovať pre verejnosť v obmedzenom režime v čase od 8.00 h do 11.00 h a od 13.00 do 15.00 h, v piatok len od 8.00 do 11.00 h.

Služby mestského úradu budú zabezpečované len v nevyhnutnej miere. Podateľňa v tomto čase bude prijímať len neodkladné podania. Činnosť matriky bude obmedzená na niektoré úkony - vyhotovenie rodného listu pre novorodenca a vyhotovenie úmrtného listu.

18:10

Mesto Prešov v súvislosti so zabránením šíreniu nového koronavírusu uzatvára od pondelka (16. 3.) do piatka (20. 3.) pre verejnosť hlavnú pokladnicu Mestského úradu (MsÚ) na Jarkovej ulici. TASR o tom informovala tlačová referentka MsÚ Lenka Šitárová.

"Dane a poplatky na rok 2020 budú ľudia platiť v júni 2020, až po doručení rozhodnutia. Nedoplatky je možné uhradiť prostredníctvom internet bankingu, vkladom v banke či poštovou poukážkou," uviedla Šitárová.

17:52

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok upozornila, že Európa je v súčasnosti epicentrom globálnej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

"Európa sa stala epicentrom pandémie," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, pričom podľa agentúry AFP viac ako 5000 úmrtí na celom svete v dôsledku koronavírusu označil za "tragický medzník".

Celé vyjadrenie šéfa WHO nájdete TU.

17:33

V súvislosti s mimoriadnou situáciou sa mení režim aj na oddeleniach dokladov okresných riaditeľstiev Policajného zboru. Podrobnejšie TU.

17:28

Slovenská pošta zruší až do odvolania víkendovú prevádzku na svojich pobočkách v obchodných centrách a podľa potreby a vývoja situácie je pripravená aj na obmedzenie otváracích hodín ostatných pôšt. Ako to teraz bude vyzerať na pošte, sa dozviete TU.

 

17:19

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripomína, že reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením môžu byť otvorené len v čase od 6.00 h do 20.00 h. V obchodnom dome sa cez víkend povoľuje iba činnosť lekární, predajní potravín, reštaurácií, stánkov s rýchlym občerstvením, drogérií a novinových stánkov. Zdôrazňuje, že cieľom opatrenia je ochrana zdravia ľudí a predchádzanie úmrtiam.

17:14

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo vyšetrených päť nových pacientov s ochorením COVID-19. Štyria sú v domácej izolácii a jedna pacientka bola podľa informácií doplnených MZ SR hospitalizovaná. V Bratislave sa v domácej izolácii nachádzajú dvaja muži. Jedna pacientka sa nachádza v domácej izolácii v Košiciach.

17:07

Obaja koronavírusom infikovaní chlapci sa narodili v roku 2018, informuje o tom portál tvnoviny.sk. Jeden je hospitalizovaný v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach, druhý bol vyšetrený v Univerzitnej nemocnici v Martine a momentálne je v domácej izolácii.

16:55

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) je hospitalizovaná iba jedna pacientka s ochorením COVID-19. Ako sú na tom aj zvyšní štyria infikovaní? Čítajte TU.

16:45

S otázkami o koronavíruse a opatreniach sa môžete obrátiť na viacero liniek: Užitočné čísla, ktoré sa oplatí vedieť.

16:43

Humenčan pozitívne diagnostikovaný na ochorenie COVID-19, o ktorého hospitalizácii na bratislavských Kramároch informoval vo štvrtok (12. 3.) premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), sa v meste nepohyboval. Viac sa dočítate TU.

16:19

Sociálna poisťovňa prizná ošetrovné (OČR) pri osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia 11. roku jeho veku (10+344 dní) počas celého 14-dňového obdobia, počas ktorého budú školy a predškolské zariadenia uzavreté. "Pred uplynutím tejto lehoty bude Sociálna poisťovňa na základe ďalšieho aktuálneho vývoja informovať, ako majú rodičia ďalej postupovať, ak zostanú školy, predškolské zariadenia aj naďalej uzavreté," informoval v piatok riaditeľ odboru komunikácie Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pri uzavretí školských a predškolských zariadení z rozhodnutia zriaďovateľa zákon o sociálnom poistení pripúšťa vyplácanie dávky ošetrovného maximálne v dĺžke desať dní. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti s nákazou koronavírusu však Sociálna poisťovňa oznámila, že po vyhlásení mimoriadnych opatrení ústredným krízovým štábom a v súlade s rozhodnutím príslušných orgánov o zatvorení škôl prizná 14-dňové ošetrovné.

16:17

Slovenská polícia zverejnila najnovšie hoaxy o koronavíruse, ktoré sa šíria internetom. Čítajte TU.

16:12

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) prechádza na režim poskytovania výlučne akútnej zdravotnej starostlivosti. V piatok poobede o tom rozhodol riaditeľ najväčšej slovenskej detskej nemocnice Ladislav Kužela.

Podľa informácií, ktoré v piatok poskytlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, by sa v NÚDCH mal nachádzať detský pacient s novým koronavírusom.

16:10

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky zrušila v piatok plánované operácie s výnimkou onkologických a tých, ktoré neznesú odklad. "To znamená, že pacienti, ktorých zdravotný stav je vážny či akútny, budú operovaní," informoval o tom hovorca nemocnice Ján Baček.

V novozámockej nemocnici s poliklinikou sú obmedzené aj ambulantné vyšetrenia. Uzatvorená zostane jednodňová zdravotná starostlivosť, zrušené sú ambulantné rehabilitačné výkony. Obmedzené budú výkony aj na rádiologickom oddelení. Vstup na magnetickú rezonanciu nebude cez budovu monobloku, ale cez vstup do zimnej záhrady. Pacientov budú usmerňovať pracovníci vlastnej ochrany.

16:03

Šestnásť zdravotníkov z ružinovskej nemocnice je v domácej karanténe. Stalo sa tak po tom, čo na pľúcnom oddelení 10.3. prijali muža, u ktorého bol neskôr potvrdený Covid-19. Informáciu TV JOJ potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

15:58

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove neeviduje zatiaľ žiaden prípad nového koronavírusu. Ako o tom TASR informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková, k dnešnému dňu zdravotnícky personál odobral 44 vzoriek u pacientov s podozrením na nový koronavírus.

"Ochorenie sa nepotvrdilo u 32 pacientov. Na výsledky 12 vzoriek testov čakáme. Dvaja pacienti sú hospitalizovaní v našom zdravotníckom zariadení, ďalší pacienti sú v domácej izolácii v dobrom klinickom stave," uviedla Cenková.

15:54

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) zvýšila kontroly pri manipulácii s potravinami. Zaviedla aj dezinfekciu a ochranné pomôcky predovšetkým pri nebalených potravinách. Pre TASR to povedal ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš v súvislosti s opatreniami pre šírenie nákazy nového koronavírusu.

V prípade, že by sa spustila diagnostika nového koronavírusu aj u zvierat, ŠVPS je metodicky pripravená, tvrdí Bíreš. "Sme pripravení na spustenie diagnostiky, akú úlohu zohráva pes či mačka v oblasti nákazy. V celej Európe sa zatiaľ nevyšetruje tento typ nákazy," povedal Bíreš.

15:50

Pacientka v Košiciach, u ktorej testy v piatok potvrdili nákazu novým koronavírusom, je v domácej izolácii. Od koho sa zrejme nakazila, čítajte TU.

15:44

Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) sprísňuje opatrenia v súvislosti so šírením nákazy novým koronavírusom. Verejnosť ubezpečuje, že plynulá dodávka pitnej vody je zabezpečená bez ohľadu na vzniknutú situáciu.

Pre zvýšenú ochranu pitnej vody VVS sprísnila ochranu všetkých svojich vodohospodárskych objektov. Platí na nich až do odvolania úplný zákaz vstupu cudzím osobám. Pracovníci týchto objektov museli prijať sprísnené hygienické opatrenia a takisto zvýšenú osobnú ochranu - predovšetkým zabezpečenie rúškami.

15:42

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach bude od piatka až do odvolania poskytovať odkladnú zdravotnú starostlivosť iba v redukovanom režime, a to podľa závažnosti diagnózy a klinického stavu pacientov. Rozhodlo o tom vedenie ústavu na piatkovom zasadnutí operatívneho štábu po zhodnotení závažnosti epidemiologickej situácie s ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.
"Poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti je zabezpečené v plnom rozsahu," informovalo vedenie VÚSCH.

15:35

Zdravotnícky personál Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove odobral do piatka 13. marca spolu 44 vzoriek u pacientov s podozrením na ochorenie vírusom COVID - 19 . Výsledky testov poznajú zatiaľ v 32 prípadoch, v ktorých sa ochorenie nepotvrdilo. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková, na výsledky zvyšných 12-tich vzoriek testov nemocnica stále čaká. „Dvaja pacienti sú hospitalizovaní v našom zdravotníckom zariadení, ďalší pacienti sú v domácej izolácii v dobrom klinickom stave,“ skonštatovala Cenková.

15:30

Bratislavské občianske združenia Vagus a Depaul Slovensko, zamerané na pomoc bezdomovcom, prijali opatrenia, ktoré majú chrániť ľudí bez domova pred koronavírusom. Obe združenia sa sústredili predovšetkým na zvýšenú hygienu a informovať o rizikách koronavírusu. Programová riaditeľka OZ Vagus Petra Červená informovala, že ľuďom bez domova pri vstupe do denného centra merajú teplotu a kontrolujú príznaky ochorenia. Klientom zároveň poskytujú infomateriál o prevencii a tiež kontakty, na ktoré sa možno obrátiť v prípade objavenia príznakov. V dennom centre je povinná dezinfekcia a umývanie rúk. Každý klient dostane v dennom centre vitamín C a D plus balíček hygienických vreckoviek. Kašľajúcim či kýchajúcim klientom poskytuje OZ Vagus rúška. Rovnaký postup uplatňujú aj terénni pracovníci OZ Vagus, chýbajú však menšie dezinfekčné gély.

Zatiaľ nebol medzi bezdomovcami zachytený človek s teplotou nad 38° Celzia či príznakmi ochorenia.

15:26

Vzhľadom na vývoj situácie súvisiacej s nárastom počtu nakazených pacientov koronavírusom a v súvislosti s nariadeniami krízového štábu prechádza Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN do núdzového režimu.

Nemocnica bude od 13.3.2020 poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť - až do odvolania.

To znamená, že vykonávať sa budú iba neodkladné život zachraňujúce operácie. Rovnako bude obmedzená aj ambulantná starostlivosť - len na akútne stavy. V prípade ak pacienti boli objednaní na operáciu alebo na ambulantné vyšetrenie, je potrebné si telefonicky dohodnúť nový termín.

15:18

Policajti začali od piatkového rána vykonávať kontroly a upozorňovať ľudí na karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu aj na hraničných priechodoch Kráľ, Šiatorská Bukovinka a Slovenské Ďarmoty v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).

15:17

Slovenská komora učiteľov (SKU) dôrazne upozorňuje zriaďovateľov škôl a školských zariadení, aby nezneužívali situáciu a nenútili svojich zamestnancov čerpať dovolenky či PN-ky. Viac čítajte TU.

15:01

Z deviatich nových prípadov je päť hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Martin, ide o dvoch mužov, dve ženy a chlapca. Dvaja muži sú v domácej izolácii v Bratislave, rovnako aj žena v Košiciach. Jeden chlapec je hospitalizovaný v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave.

14:57

Diagnostický proces na zistenie nákazy novým koronavírusom a ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje, začala naplno Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice na svojom Ústave lekárskej a klinickej mikrobiológie vo štvrtok (12. 3.). TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

Denne sme schopní vyšetriť 30 až 60 vzoriek počas pracovnej doby. V prípade potreby dokáže náš ústav fungovať nonstop - teda vyšetriť ešte viac vzoriek, čo urýchli celý proces diagnostiky pacientov, uviedla s tým, že na potreby výkonu diagnostiky vytvorili tím zložený z pracovníkov teoretickej aj klinickej časti pracoviska.

14:52

Na Slovensku pribudlo deväť nových prípadov nákazy koronavírusom. Medzi nakazenými sú aj dvaja chlapci.

Národné referenčné centrum v piatok potvrdilo deväť nových vzoriek pozitívnych na koronavírus a 118 negatívnych. Spolu je tak 950 negatívnych výsledkov vzoriek a 30 pozitívnych. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

14:49

Od piatka 13. marca sú v Partizánskom uzavreté všetky detské ihriská. Po rokovaní mestského krízového štábu o tom rozhodol primátor Jozef Božik. Mesto zároveň v rámci opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu upravilo úradné hodiny mestského úradu, na najbližšie dva týždne zrušilo občianske sobáše a tiež vyzýva prevádzkovateľov pohostinstiev a barov, aby uzavreli svoje prevádzky.

"Vstup na detské ihriská je od dnešného dňa zakázaný, pretože najnovšie výskumy ukázali, že koronavírus COVID-19 prežíva na hladkých a kovových povrchoch až 72 hodín. Dodržiavanie zákazu bude kontrolovať mestská polícia. Dôrazne žiadam rodičov, aby rešpektovali predmetný zákaz," zdôvodnil svoje rozhodnutie primátor.

14:44

Z dôvodu preventívnych opatrení vyhlásených štátom sa zrušili bohoslužby v kostoloch. Diváci a poslucháči RTVS však majú možnosť byť na nich prostredníctvom televízneho a rozhlasového vysielania. Po dohode s cirkevnými predstaviteľmi ich v nedeľu prinesie Jednotka, Rádio Slovensko, Rádio Regina a Rádio Patria.

14:42

Na zahraničnej mobilite môže byť podľa odhadov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave okolo 250 študentov univerzity, ktorí mali absolvovať letný semester v zahraničí, a približne 70 stážistov. Ako uviedla pre TASR hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller, čísla nemusia byť presné, pretože univerzita nevie v súčasnosti určiť počet študentov, ktorí sa rozhodli vrátiť domov skôr, a teda môžu byť už naspäť v domácej karanténe.

"Celkovo sme mali na akademický rok 2019/2020 vyslaných 472 študentov a 70 stážistov," uviedla Miller. Univerzita zároveň v aktuálnom akademickom roku prijala celkovo 232 zahraničných študentov. "UK im v záujme ochrany ich zdravia odporučila neopúšťať Slovensko, keďže situácia v ich domovskej krajine môže byť ešte horšia. Odporučili sme im zostať na internátoch," povedala hovorkyňa. Zároveň nevylučuje, že niektorí z nich sa napriek odporúčaniu rozhodli vrátiť predčasne domov.

14:38

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline obmedzí v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine od pondelka 16. marca plánované neakútne hospitalizácie, operácie a výkony s výnimkou onkologických a urgentných pacientov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej zároveň upravia činnosť niektorých ambulancií.

"Neodkladná zdravotná starostlivosť a starostlivosť o onkologických pacientov bude poskytovaná v plnej miere. V štandardnom režime sa uskutočnia i nevyhnutné prvotné kontroly po úrazoch, operáciách alebo akútnych výkonoch. Samozrejme aj pôrody, poskytovaná bude tiež zdravotná starostlivosť, ktorej dlhší odklad by mohol viesť k zhoršeniu stavu pacienta, informoval medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik s tým, že život nemocnice sa nezastaví a neodkladnú zdravotnú starostlivosť pacienti nájdu 24 hodín denne.

14:32

Chránená dielňa Prvosienka v Liptovskom Hrádku začala s výrobou rúšok zo stopercentnej bavlny. Reaguje tak na stúpajúci dopyt po ochranných prostriedkoch v súvislosti so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Podľa zakladateľky chránenej dielne Janky Badáňovej je záujem o rúška vysoký, za jeden deň im prišli objednávky na tisíc kusov.
"Mali sme dohodnuté akcie, ktoré sa zrušili a situácia u nás bola ťažšia. Niečo však vyrábať musíme. Preto začiatkom týždňa padlo rozhodnutie, že ideme robiť rúška. Zohnali sme látku a začali sme pracovať," povedala Badáňová.

Ekologické rúško, ktoré vyrobia v chránenej dielni, je zo stopercentnej bavlny, môže sa prať pri 90-tich stupňoch. Po vypraní je podľa Badáňovej vhodné aj na opakované použitie. "Vyrábame dva druhy rúšok. Jedny sú praktickejšie, s gumičkou. Druhé sú so šnúrkou, tie sú lepšie prateľné. Klienti si môžu vybrať," vysvetlila Badáňová.

14:22

Tento víkend (14. - 15. 3.) zatvorí svoje pobočky v nákupných centrách napríklad aj VÚB banka a ČSOB banka. "Odporúčame klientom, aby pri správe osobných financií uprednostnili elektronické kanály a pre výbery, resp. vklady hotovosti využili sieť bankomatov, resp. vkladomatov," informuje na svojej webovej stránke ČSOB. K využívaniu digitálnych kanálov vyzýva klientov v súvislosti s koronavírusom aj Tatra banka. Viaceré finančné domy situáciu pozorne sledujú. Otváracie hodiny jednotlivých bánk si môžu ľudia preveriť na ich webových stránkach.

14:22

Dočasne upravujú zmeny otváracích hodín aj niektoré banky na svojich pobočkách. V prípade Slovenskej sporiteľne budú pobočky, ktoré otvárajú o 8. hodine, od 12. hodiny do 13. hodiny zatvorené. Pobočky sporiteľne v nákupných centrách, ktoré otvárajú o 9. hodine, budú od 13. hodiny do 14. hodiny zatvorené. Zmena sa netýka pobočiek, ktoré už v súčasnosti majú v čase obeda zatvorené. Niektoré pobočky budú dočasne zatvorené. Pobočky sporiteľne budú úplne zatvorené počas víkendov na najbližších 14 dní.

14:18

Ústredie práce bude úradovať len od 8. hodiny ráno do 11. hodiny dopoludnia. Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR je do priestorov úradov práce zakázaný vstup rodičov s deťmi okrem nevyhnutných prípadov. "Žiadame klientov úradov práce, aby dôkladne zvážili osobnú návštevu úradov a na komunikáciu využívali email, telefonický kontakt a poštové služby. Ak sa klient rozhodne doručiť písomné doklady osobne, úrad ich preberie v priestoroch recepcie alebo iných priestoroch pri vchode do úradu.

Všetky opatrenia prijaté na úradoch práce platia až do odvolania," uviedlo ústredie práce.

14:17

Viaceré úrady či banky upravujú svoje otváracie hodiny. Zároveň vyzývajú občanov, aby dôkladne zvážili ich osobnú návštevu. Národná banka Slovenska informuje, že v rámci prevencie pred šírením nového koronavírusu budú od pondelka 16. marca 2020 zatvorené pokladnice (tzv. malé pokladnice), a to až do odvolania. "Uzavretie sa týka pokladníc v ústredí NBS, ako aj všetkých expozitúr, v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, v Košiciach a Poprade. Preto dočasne nebude možná výmena poškodených bankoviek a mincí, ani výmena pamätných mincí, rovnako ani výmena slovenských bankoviek za eurá," uviedol hovorca NBS Peter Majer.

14:11

Mesto Ružomberok žiada všetkých prevádzkovateľov reštauračných zariadení a pohostinstiev, aby počas tohto víkendu, vrátane piatka večer, zavreli svoje prevádzky. Takéto opatrenie má napomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu v meste. Povedal to viceprimátor Ružomberka Michal Lazár vo videu na sociálnej sieti.

"Zároveň prosím, aby ste nepodliehali panike a nevykupovali potraviny a lieky na území nášho mesta. Zásobovanie je plynulé a bezproblémové. Ďakujem vám za to, že nám pomáhate túto ťažkú situáciu riešiť," doplnil viceprimátor.

14:11

V okrese Košice-okolie sú uzavreté hraničné priechody na ceste III/3416 Skároš - Hollóháza, III/3342 Trstené pri Hornáde - Kéked, III/3400 Buzica - Szemere, III/3300 Hosťovce - Hídvégardó a III/3299 Hosťovce - Tornanádaska. Cestovanie je možné po ceste I/17 cez hraničný priechod Milhosť.

V okrese Trebišov sú od piatka 7.00 h uzavreté hraničné priechody na ceste III/3689 Veľký Kamenec - Pácin, III/3686 Streda nad Bodrogom - Karos a III/3683 Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely. Otvorený je priechod na ceste I/79 Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely.

"Na všetkých hraničných priechodoch, ktoré boli uzavreté, boli osadené zábrany a dopravné značenie. Prosíme vodičov, aby rešpektovali tieto dopravné obmedzenia," uviedla Terezková.

14:08

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) v súlade s opatrením Ústredného krízového štábu SR uzavrela malé cestné hraničné priechody s Maďarskom. Informovala o tom v piatok hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Od piatka je úplne uzavretý hraničný priechod v okrese Rožňava na ceste II/587 Domica - Aggtelek. Priechod medzi SR a Maďarskom je možný po ceste I/67 cez hraničný priechod v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BSK) Kráľ - Bánréve.

14:02

Na mestskom úrade (MsÚ) v Dudinciach zrušili v súvislosti s opatreniami týkajúcimi sa zamedzeniu šírenia nového koronavírusu stránkové hodiny. Monika Sliacka zo sekretariátu tamojšieho MsÚ informovala, že prijatie opatrenia má pomôcť predchádzať možnému šíreniu vírusu.

"Zamestnanci budú s klientmi osobne vybavovať iba neodkladné a odôvodnené záležitosti, aj to iba v prípade, že sú zdraví a nejavia príznaky ochorenia. Bežná agenda bude riešená telefonickou alebo e-mailovou formou," vysvetlila Sliacka.

14:00

Fakultná nemocnica v Nitre od pondelka 16. marca zastavuje všetky elektívne hospitalizácie a operácie okrem onkologických a akútnych pacientov a život ohrozujúcich stavov a pôrodov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. Ako pripomenula, deje sa tak z dôvodu potreby zabezpečiť voľné lôžkové a personálne kapacity pre prípad zhoršenia epidemiologickej situácie v regióne.

13:57

Za nedodržanie domácej karantény hrozí sankcia vo výške 1659 eur. Osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia, sú povinné bezprostredne po návrate na Slovensko oznámiť túto skutočnosť telefonicky alebo elektronicky svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

Počas domácej karantény sú ľudia povinní sledovať svoj zdravotný stav, náhly nástup aspoň jedného z príznakov, akými sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť. V prípade objavenia sa príznakov bez meškania telefonicky musia kontaktovať ošetrujúceho lekára a územne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a podrobiť sa odberu biologického materiálu.

13:56

Povinnú 14-dňovú domácu karanténu musia dodržiavať od piatka 7.00 h až do odvolania ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom v SR žijúcim na území SR nad 90 dní, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu sú povinní dodržiavať aj osoby žijúce v spoločnej domácnosti s takýmito ľuďmi. Na svojom webe o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

13:47

Z dôvodu mimoriadnych okolností, ktoré platia v SR, sú práce na VI. etape zmeny dočasného dopravného značenia pre potreby výstavby križovatky Triblavina pozastavené. So spomalením dopravy na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Trnavou je podľa NDS potrebné počítať počas približne dvoch týždňov. TASR o tom informovala Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

13:36

Od pondelka (16.3.) budú v súvislosti s výskytom nového koronavírusu do ambulancií distribuované rúška a ďalšie ochranné prostriedky, a to prostredníctvom vyšších územných celkov (VÚC). Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR po piatkovom stretnutí so zástupcami Slovenskej lekárskej komory (SLK).

"Aktuálne rezort čaká na bližšie špecifikácie od VÚC, v nadväznosti na to, počnúc budúcim týždňom, sa odštartuje distribúcia. Správa štátnych hmotných rezerv ministerstvo zdravotníctva zároveň ubezpečila, že čoskoro na Slovensku budú dodané dodávky rúšok," oznámila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

13:35

Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu zrušila stránkové dni na regionálnych správach v Bratislave, Trenčíne, Trnave, Dunajskej Strede a Nitre. Zákazníkom ZSD odporučila posielať všetku korešpondenciu poštou na podateľňu v Bratislave. Svoje zákaznícke centrá už vo štvrtok (12. 3.) zatvorila aj sesterská spoločnosť ZSE Energia.

Podateľňa však nepreberá osobne doručené zásielky od zákazníkov. "Zákazník môže zásielku bez potvrdenia prevzatia nechať v boxe, na tento účel zriadenom v priestoroch recepcie," uviedla v piatok hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová. Pokiaľ chce zákazník potvrdenie o doručení, musí poslať zásielku poštou. "Ak to charakter podania umožňuje, odporúčame zákazníkom využiť možnosť kontaktovať nás elektronicky," uviedla Dobošová.

13:27

Je otázne, či sa situácia s novým koronavírusom dotkne aj ustanovujúcej schôdze Národnej rady (NR) SR. Riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník pre TASR povedal, že je to otázkou diskusie. Schôdzu má zvolať prezidentka SR Zuzana Čaputová do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb, jej termín ešte nie je známy. Výsledky volieb boli vyhlásené 1. marca.

"Je to otázka na diskusiu, nielen našu, ale aj s hlavným hygienikom, ale schôdza bude musieť byť," odpovedal Kostelník na otázku TASR, či sa opatrenia týkajúce sa situácie s novým koronavírusom dotknú aj ustanovujúcej schôdze parlamentu.

13:26

Od piatka je pre výskyt nového koronavírusu na území SR zastavená medzinárodná osobná železničná a autobusová doprava. Pre osobnú dopravu sú zatvorené tiež všetky tri medzinárodné letiská. Na veľkých hraničných priechodoch sú zavedené dočasné kontroly, menšie sú zatvorené. Ústredný krízový štáb tiež rozhodol, že každý, kto sa vráti zo zahraničia, musí ísť do 14-dňovej karantény.

13:26

Z letiska mimo Slovenska, napríklad z blízkej Viedne, si musí cestujúci zabezpečiť vlastný odvoz. Karanténu na 14 dní musí následne podstúpiť aj vodič auta. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.

13:24

K obmedzeniu služieb pristupujú pre výskyt nového koronavírusu aj niektoré matričné úrady. Okrem toho, že sa musia riadiť všeobecnými pokynmi a nariadeniami, ktoré vyplynuli zo záverov zasadnutia ústredného krízového štábu na zamedzenie a eliminovanie šírenia nového koronavírusu.

Prijímanie ďalších opatrení je na rozhodnutí obecných či mestských zastupiteľstiev. Informovať by o nich mali na svojich webových stránkach. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

13:24

V rámci preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 bude od pondelka 16. marca pre verejnosť uzavretá budova Mestského úradu v Nových Zámkoch. Zamestnanci úradu budú pracovať v normálnom režime a v štandardnom pracovnom čase. Občania môžu svoje záležitosti vybavovať telefonicky alebo e-mailom počas obvyklých stránkových hodín mestského úradu, informovalo vedenie mesta.

13:23

Pohreb je možné podľa vlastného uváženia skrátiť na nutné minimum, hlavne pri jeho liturgickej časti. Je však potrebné zachovať "vážnosť obradu a zvesť Božieho slova." Pre TASR to uviedla tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) Jana Nunvářová v súvislosti s opatreniami pred možnou nákazou novým koronavírusom.

Na zmeny v liturgickom poriadku je treba vopred upozorniť rodinu. "V usmernení predsedníctva ECAV sme našim farárom odporúčali, aby pohreby vykonávali a pritom dbali na dodržiavanie všetkých odporúčaní štátnych a zdravotníckych autorít vo veci pravidiel hygieny a správania sa," uviedla Nunvářová.

13:22

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu prechádza od pondelka (16.3.) minimálne na týždeň do krízového personálneho režimu. "Ide o preventívne opatrenie, ktoré má ochrániť zamestnancov BVS a vytvoriť dostatočné personálne kapacity na bezpečnú prevádzku všetkých kľúčových objektov BVS aj v prípade prudkého nárastu chorobnosti," vysvetlil manažment mestskej firmy.

13:21

Mimoriadna situácia a opatrenia, ktoré z nej vyplývajú, skôr či neskôr negatívne ovplyvnia ekonomiku firiem i samosprávy. Po stretnutí s veľkými zamestnávateľmi a primátormi miest v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) to skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

Dosahy mimoriadnej situácie sa podľa jeho slov v podnikoch môžu prejaviť už v priebehu budúceho týždňa, keď okrem ľudí, ktorí sú už teraz pre chrípkovú epidémiu práceneschopní, budú na pracoviskách chýbať aj rodičia, ktorí sú na OČR so školákmi. "Veľkí zamestnávatelia zatiaľ deklarovali, že situáciu zvládajú. Tá skúška však naozaj príde v pondelok. To bude prvý taký väčší deň, keď budú školy úplne zatvorené. Doteraz všetky neboli mimo prevádzky, ten nábeh bol mierny a nebol to problém, ktorý by vznikol odrazu. Podniky sa súčasnému stavu už začali prispôsobovať," povedal Belica.

13:20

Sociálna poisťovňa vo štvrtok (12. 3.) kapacitne rozšírila mailové brány pobočiek, ktorými možno elektronickým spôsobom požiadať o ošetrovné. Nové e-mailové adresy pre každú pobočku majú nasledujúci tvar, napríklad pre pobočku Banská Bystrica ide o adresu v tvare KoronaBB@socpoist.sk. Každá pobočka má teda od 12. 3. dve mailové adresy, na ktoré možno žiadosti o ošetrovné posielať.

"Poistenci sa nemusia obávať toho, že by im dávka nebola priznaná, ak sa hneď po vyhlásení karantény do pobočky telefonicky nedovolajú alebo nepošlú žiadosť o ošetrovné. Rodičia si v súvislosti s novým koronavírusom môžu nárok na ošetrovné uplatniť aj spätne. Nie je potrebné, aby poistenec podal žiadosť o ošetrovné v ten istý deň, ako bola škôlka alebo škola uzavretá. Môžu tak urobiť aj v nasledujúcich dňoch - týždňoch. Premlčacia doba na uplatnenie nároku na ošetrovné je tri roky odo dňa, za ktorý dávka patrila," zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

13:18

Z rozhodnutia krízového štábu samosprávy zavádza mesto Humenné v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu ďalšie preventívne opatrenia. Až do odvolania zatvára mestský úrad (MsÚ), upravuje grafikony mestskej hromadnej dopravy (MHD), obmedzuje poskytovanie sociálnych služieb. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke mesta.

Humenčania sú v prípade potreby komunikácie s MsÚ odkázaní na využívanie telefonického spojenia a elektronickej komunikácie. Na úrade bude otvorené len klientske centrum a pokladnica, a to len v čase od 8.00 do 11.00 h. Od pondelka 16. marca budú všetky linky MHD premávať v prázdninovom režime.

12:43

Občania SR sa na územie Slovenska dostanú len cez veľké hraničné priechody, malé sú zatvorené. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová.

Na otvorených hraničných priechodoch budú hasiči v súvislosti s výskytom nového koronavírusu merať teplotu, policajti rozdávať letáky a upozorňovať ľudí na povinnú karanténu. "Kto nemá pobyt na Slovensku, cez hranice sa na územie SR nedostane," pripomenula Bárdyová. Dodala, že tieto opatrenia sa týkajú všetkých hraničných priechodov okrem Poľska, avšak polícia monitoruje pohyb a správanie sa občanov aj tam.

12:38

V Malackách nepribudol žiadny nový prípad nákazy novým koronavírusom, mestský krízový štáb v piatok napriek tomu odporučil ďalšie preventívne opatrenia. "Mestský úrad (MsÚ) bude fungovať v obmedzenom režime, pozastavená je tiež prevádzka MHD," informuje mesto na svojom webe.

MsÚ bude pre verejnosť otvorený denne od 8.00 do 11.00 h, k dispozícii budú iba vybrané pracoviská na prízemí - matrika a podateľňa. Spoje liniek malackej MHD nebudú premávať od soboty (14. 3.). "Na odporúčanie krízového štábu sa na tom dohodlo vedenie mesta s predstaviteľmi dopravcu," spresnila samospráva.

12:37

Na hraničnom priechode s Českou republikou Vrbovce - Veľká nad Veličkou zaznamenali podľa slov polície zníženú premávku. Na územie SR je pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt.

12:34

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odporúča ľuďom, ktorí majú naplánovaný sobáš, aby si ho preložili na neskôr. Dôvodom je šírenie nákazy novým koronavírusom. Pre TASR to povedal hovorca KBS Martin Kramara. Neskôr bude KBS hľadať náhradné termíny.

Ak sa ľuďom sobáš preložiť nedá, mali by podľa KBS na svadbu prísť iba najbližší. "Máme šťastie, že sme v období Veľkého pôstu, kedy je sobášov minimum," podotkol Kramara.

12:32

Prevádzkovatelia vozidiel, ktorí nemôžu absolvovať emisnú a technickú kontrolu v čase, keď je vyhlásený mimoriadny stav, nebudú pokutovaní. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

Rezort dopravy odporučil okresným úradom, aby v čase mimoriadnej situácie neukladali pokuty za neplatnú emisnú a technickú kontrolu, ktorých platnosť sa skončila od 12. marca 2020 do odvolania.

12:29

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov hôr, že všetky vysokohorské chaty v horských oblastiach budú až do odvolania zatvorené alebo budú fungovať v obmedzenom režime. Dôvodom je rozšírenie nákazy novým koronavírusom v krajine.

"Aktuálny stav je možné sledovať na webových stránkach jednotlivých chát alebo priamo kontaktovať prevádzkovateľov. Uzatvorené sú aj všetky lyžiarske strediská," upozorňuje HZS na svojej internetovej stránke.

12:10

Letisko Košice v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zrušilo celkovo 150 letov. Ako TASR informovala hovorkyňa košického letiska Karolína Linhartová, Ústredný krízový štáb SR prijal vo štvrtok (12. 3.) rôzne preventívne opatrenia, ktoré sa dotkli aj košického letiska.

"V súlade s plnením uznesenia vlády Slovenskej republiky týkajúceho sa vyhlásenia mimoriadnej situácie s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 sú civilné lety s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území Slovenskej republiky zakázané," uviedla Linhartová s tým, že nariadenie vstúpilo do platnosti v piatok o 7.00 h a platí do 27. marca.

"Zrušené sú lety leteckých spoločností Českých aerolínií (ČSA) do Prahy v počte 16 príletov a 16 odletov, Austrian Airlines do Viedne v počte 22 príletov a 22 odletov, LOT Polish Airlines do Varšavy v počte 18 príletov a 18 odletov, Eurowings do Düsseldorfu v počte 8 príletov a 8 odletov a Wizzair do Londýna - Luton v počte 11 príletov a 11 odletov," priblížila Linhartová.

12:08

Obec Lozorno na Záhorí sa rozhodla vo vlastnej réžii riešiť nedostatok ochranných pomôcok a prostriedkov proti šíreniu nového koronavírusu. Na podnet vedenia obce šijú ochranné rúška miestne krajčírky.

"Šijú ich z husto tkanej bavlny v dvoch vrstvách. Dajú sa opakovane použiť, vyprať, vysterilizovať, nezaťažujú životné prostredie," spresnil starosta Lozorna Ľuboš Tvrdoň.

"Pracovníci obecnej polície spolu s dobrovoľníkmi budú bezplatne tieto rúška distribuovať prednostne našim seniorom," dodal.

11:49

Obchodné centrum Aupark v Košiciach v piatok dopoludnia evakuovali. Dôvodom bolo, že staršiemu mužovi prišlo nevoľno, príznaky nákazy novým koronavírusom sa však nepotvrdili. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová.

"Sedemdesiatdvaročnému mužovi prišlo dnes dopoludnia v jednom z nákupných centier v Košiciach nevoľno, na miesto boli okamžite vyslané všetky záchranné zložky. Muža si prevzali pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), ktorí podľa príznakov podozrenie na COVID-19 nepotvrdili," spresnila s tým, že vedenie nákupného centra aj napriek tomu rozhodlo o jeho evakuácii. "Evakuácia nebola vykonaná na pokyn PZ," spresnila Ivanová.

11:47

Mestský úrad Topoľčany od pondelka (16. 3.) nebude zabezpečovať sobáše. Účasť na pohreboch v dome smútku bude kapacitne obmedzená na 15 osôb. V kancelárii prvého kontaktu nebude možné osobné vybavovanie úradných záležitostí.

Občania budú môcť v čase od 8.00 do 11.00 h odovzdať úradné dokumenty len do schránky v zádverí. Nevyhnutné úradné záležitosti môžu občania vybaviť po telefonickom dohovore alebo e-mailom. Overovanie listín nebude úrad zabezpečovať. Pokladnica bude uzatvorená, občania môžu vykonávať platby bezhotovostne. "Opatreniami chceme zamedziť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu," informovala primátorka Alexandra Gieciová.

11:44

Nemocnica Poprad prijíma opatrenia, ktorých cieľom je predísť šíreniu nového koronavírusu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že opatrenia nadobúdajú účinnosť v piatok, respektíve počas víkendu (14. a 15.3).

"Vstup do nemocnice bude pre verejnosť a vozidlá rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci možný len cez hlavný vchod, pri ktorom musí každý vstupujúci prejsť kontrolou telesnej teploty," uviedla hovorkyňa. Rovnako je podľa nej návštevník povinný informovať personál o svojej cestovateľskej anamnéze za posledných 14 dní pred vstupom do nemocnice, a taktiež o možných kontaktoch s osobami, ktoré navštívili krajiny zahraničia. Je zároveň povinný oboznámiť personál, aký je účel jeho návštevy nemocnice.

11:31

Nepodnikatelia, občianske združenia či advokáti získajú možnosť podať daňové priznanie neskôr a nebudú musieť o tom informovať Finančné riaditeľstvo (FR) SR. Nedostanú za tento krok sankciu. V piatok o tom informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) spolu s prezidentkou FR SR Lenkou Wittenbergerovou v rekacii na šíriaci sa nový koronavírus. Okrem toho daniari zavádzajú mobilné jednotky, prostredníctvom ktorých budú môcť nepodnikateľské subjekty odovzdať daňové priznanie.

11:30

Nemocnice v Nitrianskom kraji a rovnako ich personál sú pripravené zvládať akúkoľvek záťaž, ktorej môžu byť v súvislosti s hrozbou koronavírusu vystavené. Skonštatoval to lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ľubomír Ševčík po zasadnutí krízového štábu, ktorý sa na Úrade NSK konal vo štvrtok 12. marca popoludní.

Ako pripomenul, kraj mobilizoval nemocnice už 3. marca, keď aktualizovali svoje traumatologické plány, podľa ktorých budú v prípade potreby postupovať. "Zatiaľ budeme využívať kapacity, ktoré má Fakultná nemocnica Nitra, ak nebudú stačiť, tak kapacity Fakultnej nemocnice Nové Zámky a potom aj regionálne nemocnice," povedal Ševčík. "Napríklad regionálna nemocnica v Topoľčanoch má po modernizácii oddelenie, kde sa dajú pacienti úplne izolovať," doplnil predseda NSK Milan Belica.

11:29

Osobné vlaky premávajú každý pracovný deň podľa grafikonu zodpovedajúcemu sobote, nepremávajú teda v prázdninovom režime. Upozorňuje na to Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Zmeny súvisia s opatreniami na zabránenie šírenia nového koronavírusu.

"Naďalej odporúčame občanom, aby obmedzili dopravu v hromadných dopravných prostriedkoch len na nutné cesty," zdôraznil komunikačný odbor rezortu dopravy. Zároveň podotkol, že Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pokračuje v pravidelnej dezinfekcii vozňov. Rovnako Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dezinfikujú priestory staníc.

11:28

Všetci návštevníci, ktorí od piatka prídu na Mestský úrad v Šali, si musia povinne, hneď pri vstupe, vydezinfikovať ruky. Vo vstupnej hale budú na dezinfekciu dohliadať mestskí policajti.

Ako pripomenula Dajana Hanesová z mestského úradu, antibakteriálny prípravok je k dispozícii pri vstupe do klientskeho centra. "Ide o gél bez použitia vody, ktorý stačí len rozotrieť na rukách," vysvetlila.

Radnica zároveň vyzvala obyvateľov, aby dôkladne zvážili osobnú návštevu mestského úradu a na komunikáciu využívali email alebo telefonický kontakt. "Žiadame verejnosť, aby úrad navštívila len v nevyhnutných prípadoch," dodala Hanesová.

11:22

Prezídium Policajného zboru (PZ) povolilo na nedeľu 15. marca a 22. marca všeobecnú výnimku pre nákladné vozidlá. Cieľom je znížiť koncentráciu vodičov na odpočívadlách, respektíve odstavných plochách a zabezpečenie plynulého tranzitu cez územie SR. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

"Výnimka platí pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku na území SR," priblížila.

Zdôraznila však, že povolením výnimky nie je dotknuté oprávnenie policajta zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy, ak si to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

11:20

Mestský úrad Levice z dôvodu predchádzania šírenia nákazy novým koronavírusom prijal od piatka ďalšie opatrenia. Radnica bude až do odvolania vybavovať stránky len vo vestibule budovy mestského úradu, na pracovisku označenom ako Informácie, upozornil verejnosť prednosta úradu Rastislav Juhár. Zároveň požiadal občanov, aby dôkladne zvážili osobnú návštevu úradu a na komunikáciu využívali e-mailové a telefonické kontakty zverejnené na webovej stránke mesta.

11:16

Najväčšie mestské časti Bratislavy uzatvorili detské ihriská i športoviská, tie, ktoré sa uzatvoriť nedajú, odporúčajú nenavštevovať. Samosprávy tak robia v rámci preventívnych opatrení na spomalenie šírenia nového koronavírusu, ktoré im ich kompetencie dovoľujú prijať.

"Detské ihriská sú miesta, kde prichádza k vysokej koncentrácii ľudí, ale taktiež k potenciálnemu ohrozeniu po hygienickej stránke," upozornila na webe najväčšia mestská časť Bratislava-Petržalka. "Pohyb detí na čerstvom vzduchu je dôležitý, ale prosíme vás, aby ste v týchto dňoch preferovali miesta s nižšou koncentráciou ľudí," uviedla samospráva Nového Mesta.

11:15

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave by malo byť uzatvorené minimálne do 27. marca. Informuje o tom letisko na svojej webovej stránke. Z letiska sa momentálne neuskutočňujú žiadne pravidelné ani charterové lety.

11:13

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach v súvislosti so šírením nového koronavírusu pozastavuje prezenčnú formu výučby na 14 dní od pondelka 16. marca do nedele 29. marca. "Toto rozhodnutie prijala univerzita na základe záverov ústredného krízového štábu, ktorý zasadal vo štvrtok (12. 3.) pod vedením premiéra Petra Pellegriniho," informovala TASR hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková.

11:01

V súvislosti so šírením nového koronavírusu Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) prijal od piatka ďalšie preventívne opatrenia. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Obmedzuje sa nástup a výstup prednými dverami. Vyhradenie priestoru predných dverí bude označené. Vodiči MHD sú upozornení na zvýšenú trpezlivosť pri obsluhe zastávok a spolupatričnosť s cestujúcimi, na poskytnutie asistencie nevidiacim cestujúcim a cestujúcim s asistenčnými psami, ktoré sú trénované na nástup cez predné dvere," uviedla Šitárová s tým, že týmto cestujúcim je nástup a výstup cez predné dvere naďalej umožnený.

10:52

Bratislavské Staré Mesto zatvorilo od piatka päť svojich mestských parkov a detských ihrísk. Dôvodom sú preventívne opatrenia proti novému koronavírusu. Týka sa to Medickej, Grassalkovichovej a Slubekovej záhrady a detských ihrísk na Jedlíkovej a pri Kostole Nanebovzatia Panny Márie neďaleko Reduty. Informuje o tom mestská časť na webovej stránke.

"Ide o ďalší krok mestskej časti, ktorých chceme chrániť deti aj seniorov. Pohyb na miestach s vysokou koncentráciou ľudí nie je v súčasnej situácii bezpečný," poznamenala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorá aj v tejto súvislosti prosí obyvateľov o ohľaduplnosť, zodpovednosť a rozvahu.

10:29

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne. "Ponúkame v tejto kritickej situácii naše skúsenosti a prístrojové vybavenie k tomu, aby sme vykonávali ten istý štandardný test, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia a ktorý používa väčšina laboratórií v Európe. Konkrétne kroky sme začali vykonávať okamžite po prijatí ponuky zo strany štátu a pripravujeme sa na to, že budeme testovať od budúceho týždňa," povedal Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

10:17

Štatistický úrad (ŠÚ) SR zatvára všetky svoje priestory pre verejnosť aj pre tretie osoby. Reaguje tak na vyhlásenie mimoriadnej situácie na území SR zo stredy (11. 3.). Informoval o tom úrad na svojej webovej stránke.

10:07

Informačná kampaň zameraná na deti a rodičov im jednoduchou a zrozumiteľnou formou ozrejmuje tému nového koronavírusu. Pripravil ju tím odborníkov z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Ide o tri videá, zverejnené na sociálnych sieťach. NÚDCH si materiál vyrobil svojpomocne, na kampaň teda nevynaložil žiadne finančné prostriedky. TASR o tom za ústav informovala Zuzana Čižmáriková.

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela vysvetlil, že terapeutická komunikácia, ktorú už rok praktizujú, prináša prvé úspechy. "Preto sme sa rozhodli pomerne rýchlo a rovnaký princíp zvolili aj v súčasnej situácii. Nechceme robiť paniku, chceme však ešte viac pomôcť najmä deťom, ktoré potrebujú určite iný prístup v komunikácii," uviedol.

10:06

Košická zoologická záhrada (zoo) je pre hrozbu šírenia nového koronavírusu od piatka zatvorená. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

"K tomuto kroku sme pristúpili v súlade so závermi Krízového štábu mesta Košice a krízového štábu SR, ktorý vyhlásil pre ohrozenie verejného zdravia v Košiciach mimoriadnu situáciu," uvádza. Pôvodne mala zoo fungovať v obmedzenom režime - bez možnosti navštíviť vnútorné pavilóny.

09:59

Košickí policajti zúria! Na sociálne sieti uverejnili fotografiu, ktorá vznikla spred oddelenia dokladov v metropole východu. Pred budovou stoja v rade desiatky ľudí. Policajti zároveň vyzývajú Slovákov, aby rešpektovali nariadenia krízového štábu. Viac sa dočítate TU.

09:43

Mestský úrad (MsÚ) v Hlohovci bude pre verejnosť od piatku od 12.00 h zatvorený. TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu, vonkajšie vzťahy a propagáciu Zuzana Hrinková Siebenstichová.

V obmedzenom režime bude počas nasledujúcich dvoch týždňov fungovať iba klientske centrum. "Mesto tak reaguje na aktuálnu situáciu s výskytom nového koronavírusu a na rozhodnutie ústredného krízového štábu. Zámerom týchto opatrení je znížiť riziko šírenia koronavírusu v priestoroch, kde sa zvyčajne zhromažďuje alebo vystrieda väčší počet ľudí," uviedla Hrinková Siebenstichová.

09:42

Ministerstvo vnútra (MV) posiela občanom SR SMS správy, v ktorých ich upozorňuje na povinnú karanténu v prípade, že prišli zo zahraničia.

SMS správa znie nasledovne. "Upozornenie!!! Koronavírus: Ak ste prišli zo zahraničia, dodržujte povinnú 14-dňovú karanténu! Za nedodržanie je sankcia 1659 eur."

08:53

Žiarsky mestský úrad (MsÚ) bude počas trvania mimoriadnej situácie na Slovensku fungovať v upravenom režime. Samospráva zároveň vyzýva všetkých obyvateľov, aby v tomto čase odložili návštevu MsÚ, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Mesto na svojej internetovej stránke informuje, že obyvateľom budú k dispozícii len kancelária prvého kontaktu, matrika a pokladňa. Osvedčovanie listín a podpisov je dočasne pozastavené. Radnica zároveň obyvateľov žiada, aby uprednostnili elektronické platby cez internetbanking pred osobnou a hotovostnou platbou na MsÚ.

08:48

Spoločnosť Kia Motors Slovakia momentálne vyrába v štandardnom režime. Pozorne sleduje vývoj situácie okolo ochorenia COVID-19 a neustále robí preventívne opatrenia s cieľom zabrániť rozšíreniu infekcie do výrobných priestorov. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

"Okrem toho bol priamo v Kia Motors Corporation a v každej jej dcérskej spoločnosti zriadený reakčný tím COVID-19, aby monitoroval situáciu a znížil riziká. Kia Motors Slovakia bude pokračovať v spolupráci so zodpovednými úradmi pri nasadzovaní ďalších preventívnych opatrení," doplnil hovorca automobilky.

08:35

Krízový štáb mesta Lučenec na svojom štvrtkovom (12. 3.) zasadnutí rozhodol, že v piatok budú v meste zatvorené jasle, materské i základné školy. Samospráva zároveň zrušila pripravovaný jarmok i skibus premávajúci do Telgártu. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta.

"Vo štvrtok v Lučenci zasadal krízový štáb mesta, ktorý zvolala primátorka Alexandra Pivková. Zasadnutia sa zúčastnili aj zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Lučenci, ktorí podali stručnú správu o vývoji situácie v okrese vo vzťahu šírenia nového koronavírusu," uviedol Barančok.

08:35

Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici bude od pondelka (16. 3.) do nedele (22. 3.) fungovať v obmedzenom režime. Informovalo o tom vedenie nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na sociálnej sieti.

"V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu sa bude vykonávať iba akútna zdravotná starostlivosť. Všetky plánované operácie, hospitalizácie a ambulantné výkony budú postupne preobjednané v závislosti od situácie v našom regióne. Všetky ďalšie zmeny budeme priebežne pridávať na sociálne siete, webovú stránku nemocnice a formou lokálnych médií," informuje nemocnica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Thermometer in front of an autumn colored tree
Užijeme si cez víkend babie leto? Zistite, čo nás čaká, blíži sa prudká ZMENA!
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Povodňové fondy EÚ: Dostaneme viac, ako naši susedia? Premiér o tom, koľko peňazí pripadne Slovensku
(ilustr. foto)
Zákon o zdanení nápojov s pridaným cukrom vstúpi do platnosti: Veľký PREHĽAD! Čoho všetkého sa bude týkať?
Ukrajinský tank 110. brigády sa vracia cez pole z frontu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
Ruský raketový útok zasiahol v Odese to, čo nemal! Zlé správy
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a herec Richard Stanke.
Umelci sa ohradili voči výrokom ministerky Šimkovičovej: VÝZVA od hercov SND, čo povedal Richard Stanke?
Rachelini rodičia sú po jej smrti aj po rokoch zdrvení.
Nečakaná smrť: Rachel († 29) sa v jeden deň smiala, ďalší sa nedokázala nadýchnuť!