Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2020 11:32 | Správy | Domáce správy
Video

Na šíriaci sa koronavírus reaguje aj ministerstvo financií: Títo ľudia si môžu podať daňové priznanie neskôr

Nepodnikatelia, občianske združenia či advokáti získajú možnosť podať daňové priznanie neskôr a nebudú musieť o tom informovať Finančné riaditeľstvo (FR) SR. Nedostanú za tento krok sankciu.

V piatok o tom informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) spolu s prezidentkou FR SR Lenkou Wittenbergerovou v rekacii na šíriaci sa nový koronavírus. Okrem toho daniari zavádzajú mobilné jednotky, prostredníctvom ktorých budú môcť nepodnikateľské subjekty odovzdať daňové priznanie.

"Musíme riešiť všetky veľké dosahy koronavírusu. Chceme urobiť prvé opatrenie pre daňovníkov, budeme naďalej pracovať a pozorne sledujeme situáciu a ak bude nutné, tak predložíme aj ďalšie opatrenia," uviedol Kamenický. Väčšina daňových priznaní sa na Slovensku dá podať elektronicky, existujú však aj subjekty, ktoré túto možnosť ešte nevyužívajú. Ide najmä o nepodnikateľské subjekty, ktorých je približne pol milióna. "Máme informáciu, že subjektov, ktoré ešte nepodali daňové priznanie, je okolo 375.000. To znamená, že stále je to veľké množstvo. Chceme však zabrániť tomu, aby ľudia chodili na úrady, pošty a chceme eliminovať styk ľudí vo väčších skupinách, aby sa zabránilo šíreniu vírusu," vysvetlil minister financií.

Podnikateľské subjekty, právnické či fyzické, majú s finančnou správou povinnú elektronickú komunikáciu. Čiže oni sa nemôžu rozhodnúť, či budú s daniarmi komunikovať osobne alebo elektronicky. Ostatné subjekty si však môžu vybrať, podávať daňové priznanie môžu aj v papierovej forme. Ide napríklad o fyzické osoby, ktoré majú príjem z prenájmu nehnuteľností, občianske združenia, advokáti alebo aj športovci. "Dnešná legislatíva umožňuje všetkým daňovníkom, či podnikateľom, alebo nepodnikateľom, aby si odložili termín podania daňového priznania z 31. marca o tri mesiace, ale nám túto skutočnosť oznámili," vysvetlila Wittenbergerová. Po novom však nebudú musieť subjekty, ktoré nemusia s daniarmi komunikovať elektronicky, o tom finančnú správu informovať v papierovej forme a nedostanú za to pokutu.

 

Do konca mája však musia daň zaplatiť. "V súčasnosti nám nemusia oznamovať, že si odložia daňové priznanie a doručovať nám akúkoľvek písomnosť. My zo zákona túto akoby zmeškanú lehotu im odpustíme bez udelenia akejkoľvek sankcie. Je to do 31. mája a nie do konca júna, pretože chceme rozložiť spracovávanie daňových priznaní. Veľa z nepodnikateľských subjektov si uplatňuje preplatok a nechceme predlžovať lehotu, kým následne budeme povinní ho vrátiť. Chceme aj týmto vyjsť v ústrety," vysvetlila Wittenbergerová.

K piatku 13. marca eviduje finančná správa viac ako 400.000 podaných daňových priznaní, čo je medziročne trikrát viac. "Napriek tomu, že nám zhruba chýba ešte stále 350 000 papierových podaní, sme pristúpili k tomuto opatreniu, aby sme kontakt minimalizovali," podotkla Wittenbergerová.

Finančná správa zároveň vyzýva daňovníkov, aby využívali elektronickú formu komunikácie s daniarmi. "Odporúčame, aby si klienti volili s nami elektronickú komunikáciu. Ak nemusia nevyhnutne ísť na našu organizačnú zložku čokoľvek vybaviť, tak prosím, aby svoju návštevu odložili a využívali iné formy komunikácie s nami," požiadala daňovníkov Wittenbergerová. Od pondelka 16. marca sa zavádzajú v Bratislave mobilné jednotky, z ktorých budú daniari preberať daňové priznania pred budovou daňového úradu na Ševčenkovej ulici v Bratislave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ed Sheeran zaspieval na želanie bežkyni.
Slávny spevák sa prihovoril bežkyni: Odpadnete, čo pre ňu urobil! Všetko je na VIDEU
Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum
Ilustračné foto
Aktualizované
Príšerné následky výbuchu v uhoľnej bani: Z miesta hlásia množstvo obetí, desiatky baníkov stále bojujú o život
Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou Golanských výšin okupovaných Izraelom.
MASÍVNA ofenzíva hnutia Hizballáh! Na Izrael vystrelili vyše sto rakiet: Panika na severe krajiny
Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Týždne neistoty sú zažehnané, Macron vymenoval novú vládu: Pred sebou má veľkú úlohu
Andrej Babiš.
České krajské voľby ovládla TÁTO strana, dominovala takmer vo všetkých krajoch: Víťaz poďakoval svojim voličom
Na snímke Kamala Harris a Vladimir Putin.
Rusko si praje víťazstvo Harrisovej, vyhlásil Putin: Lavrov uviedol veci na pravú mieru
Tobias Král ako Max
Foto
Malý Max si v Oteckoch získal srdcia divákov: Už je z neho tínedžer! Pozrite sa, ako sa zmenil
Špičkový lekár Eben Alexander prezradil, čo ho presvedčilo, že po smrti existuje život.
Doktor Alexander upadol do kómy: Dostal sa do NEBA? Tento DÔKAZ zmenil neurochirurgovi pohľad na život
Old lady speaks to her daughter and son by telephone, and she is rejoicing because they are coming to visit her soon.
Čo sú to telemedicínske služby: Túto otázku si položil zarážajúci počet Slovákov! Kedy sa využívali najviac?