Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2020 15:16 | Správy | Domáce správy

Učitelia sa búria: Tvrdá výčitka na adresu zriaďovateľov škôl

Slovenská komora učiteľov (SKU) dôrazne upozorňuje zriaďovateľov škôl a školských zariadení, aby nezneužívali situáciu a nenútili svojich zamestnancov čerpať dovolenky či PN-ky (pracovnú neschopnosť, pozn. SITA).

Ako uviedla vo svojom stanovisku, reaguje tak z dôvodu viacerých podnetov od učiteľov. Komora vyzýva učiteľov, aby naďalej nahlasovali prípady zneužívania situácie nielen im, ale aj Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a Inšpektorátu práce. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia, v súvislosti s ktorou sú od 16. marca zatvorené všetky školy na 14 dní. Niektoré zo škôl boli zatvorené už počas tohto týždňa.

Slovenská komora učiteľov tvrdí, že so znepokojením registruje podnety zo strany pedagogických a odborných zamestnancov škôl v súvislosti s organizovaním ich pracovnej činnosti počas zatvárania škôl pre pandémiu. „Chceme dôrazne upozorniť zriaďovateľov a riaditeľov škôl a školských zariadení, aby nezneužívali závažnú celosvetovú situáciu na to, aby šetrili na svojich zamestnancoch a nútili ich v rozpore so zákonníkom práce čerpať dovolenky, náhradné voľno alebo PN, prípadne im menili miesto výkonu práce mimo domova alebo náplň práce napríklad upratovaním areálu školy či miestneho úradu a podobne,“ priblížila SKU. Komora poukázala tiež na to, že zriaďovatelia aj riaditelia škôl obdržali od ministerstva pokyny a je ich povinnosťou riadiť sa nimi. Dodávajú, že učiteľom, ktorým je poskytnutá možnosť práce z domu, patrí náhrada mzdy v plnej výške.

Právnik Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Martin Miklu na stránke zväzu zverejnil vysvetlenie a usmernenie pre školských zamestnancov. Vysvetlil, že v prípade karanténneho opatrenia nariadeného príslušným orgánom verejného zdravotníctva sú všetky dotknuté subjekty povinné sa ním riadiť. Orgán verejného zdravotníctva určí, aké opatrenia má zamestnávateľ prijať. „Ak zamestnanci nemôžu vykonávať prácu z dôvodu, že majú podľa nariadeného karanténneho opatrenia zostať v domácej izolácii a dodržiavať protiepidemiologické opatrenia aj napriek tomu, že sa u nich neprejavujú príznaky ochorenia Covid-19, môže zamestnávateľ umožniť týmto zamestnancom vykonávať prácu z domu, takzvaný ‚home office‘,“ približil Miklu. Dodal, že ak zriaďovateľ školy či riaditeľ neumožní pracovať svojmu zamestnancovi z domu, pracovník má nárok na náhradu príjmu podľa zákona o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca. Počas prvých desiatich dní od zamestnávateľa a od 11-teho a nasledujúcich dní od Sociálnej poisťovne, rovnako ako v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti. Podotkol taktiež, že je potrebné rozlišovať medzi nariadením karanténneho opatrenia orgánom verejného zdravotníctva a obmedzením činnosti škôl na základe rozhodnutia zriaďovateľa alebo riaditeľa školy.

Miklu ďalej ozrejmil, že ak škola alebo školské zariadenie májú obmedzenú činnosť na základe rozhodnutia jej zriaďovateľa či riaditeľa, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa. Za tú zamestnancovi prináleží náhrada platu vo výške jeho funkčného platu. Zamestnávateľ sa však môže dohodnúť so svojím pracovníkom na práci z domu. „Je v rozpore so zákonom, ak zamestnávateľ v takýchto prípadoch núti zamestnancov čerpať dovolenku, náhradné voľno, bezdôvodne absolvovať lekárske vyšetrenie, predstierať dočasnú pracovnú neschopnosť, prípadne čerpať dávku ošetrovného za účelom úspory mzdových nákladov,“ upozorňuje Miklu.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Doteraz bolo na Slovensku potvrdených 30 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...
Ukrajinský tank 110. brigády sa vracia cez pole z frontu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
Ruský raketový útok zasiahol v Odese to, čo nemal! Zlé správy
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a herec Richard Stanke.
Umelci sa ohradili voči výrokom ministerky Šimkovičovej: VÝZVA od hercov SND, čo povedal Richard Stanke?
Rachelini rodičia sú po jej smrti aj po rokoch zdrvení.
Nečakaná smrť: Rachel († 29) sa v jeden deň smiala, ďalší sa nedokázala nadýchnuť!
Uzatvorená Devínska cesta v Bratislave.
Bratislavskí vodiči, spozornite: Problematický úsek je opäť otvorený! S čím však musíte rátať?
ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Mestská polícia v Ostrave zasiahla v prípade ježka ohrozeného na živote.
Váš Tip
Policajti si vo vode po záplavách všimli úbohé stvorenie: Ďalej už budete pozerať so slzami dojatia v očiach!
Vodič medzi obcou Čierne Pole a mestom Veľké Kapušany zišiel s vozidlom mimo cestu a skončil v priekope, kde narazil do dreva, ktoré slúžilo ako priechod cez priekopu.
Čo to vodiči na východe vyvádzali? Auto v priekope, zarážajúca výška promile... A to nie je všetko!
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivé slová Ruska: VAROVANIE pre Západ a Ukrajinu! Príde k najhoršiemu?
Flag of Israel on the tank
Izrael zaútočil na hlavné mesto: Nad miestom stúpal hustý dym! Toto bol ich cieľ