Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2020 11:56 | Správy | Domáce správy

Poslankyňa Záborská z OĽaNO o svojich plánoch: Budem sa snažiť o ochranu života

Poslankyňa Anna Záborská z klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa bude usilovať v parlamente o ochranu nenarodeného života.

Budem sa snažiť, aby sa ochrana života zlepšila. Či to bude priamo predložením zákona alebo novelizáciou iných zákonov je predčasné teraz povedať,“ uviedla Záborska pre agentúru SITA, ktorá sa ako predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) spolu s ďalšími tromi kolegami dostala do parlamentu na kandidačnej listine OĽaNO.

Programové vyhlásenie vlády by nemalo riešiť kultúrno-etické otázky a v prípade, že sa niektorý z poslancov parlamentu rozhodne napríklad predložiť zákon týkajúci sa hodnotových tém, vládni poslanci by mali dostať voľnú ruku a hlasovať podľa svojho presvedčenia. „Zatiaľ platia slová Igora Matoviča, že v otázkach ochrany života v akejkoľvek forme, to nemusí byť len potratový zákon, ale aj eutanázia či iný návrh. Je to otázka svedomia poslanca, ako sa k tomu postaví, lebo sa to týka základných ľudských práv,“ priblížila poslankyňa.

 

Záborská pripomenula tiež vyjadrenie Matoviča z minulého roka, kedy povedal, že OĽaNO nevstúpi do vlády, ktorá by prijala registrované partnerstvá, adopcie detí pármi rovnakého pohlavia, uvoľnila drogovú politiku, zobrala ľuďom sociálne výhody a zmenila postoj k nelegálnej migrácii. K tomu sa podľa Záborskej ešte pridal Istanbulský dohovor. Parlament však túto otázku už vyriešil tesne pred voľbami, keď dohovor odmietol. Na otázku, ako sa postaví k prípadnému návrhu strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) prijať zákon o ochrane nenarodeného života, uviedla, že na to nevie odpovedať bez toho, aby poznala text zákona.

Klub OĽaNO bude mať v parlamente 53 poslancov. V prechádzajúcich dvoch volebných obdobiach vždy z klubu viacerí odišli. Záborská však tvrdí, že nie je dôvod vopred predpokladať nejakú jeho nestabilitu. Podľa

nej bude dôležité klub dobre manažovať a zabezpečiť informovanosť poslancov. Záborská zdôraznila, že poslanci KÚ „určite klub OĽaNO neopustia“. „Na začiatku sme sa dohodli, že KÚ zostane celé volebné obdobie v OĽaNO. Vtedy nám ani nenapadlo, že môžeme mať toľko poslancov,“ podotkla. Ak budú podľa nej obojstranne dodržiavané pravidlá, „nemáme problém“. Jedným z dohodnutých pravidiel s Matovičom je, že KÚ zostane autonómnou stranou, ktorá si bude môcť ďalej budovať svoje stranícke štruktúry.

Politológ Tomáš Koziak poukázal na to, že na kandidátke OĽaNO sa do parlamentu dostali ďalšie tri politické subjekty. Okrem spomínanej KÚ aj Zmena zdola a NOVA. „Je to taká politická všehochuť. Fungovanie OĽaNO môže naznačovať, že poslanecký klub bude nestabilný a stále nad ním visí hrozba odchodu poslancov. OĽaNO bude vládnou stranou prvýkrát, čo je veľmi silný motivačný činiteľ, aby poslanci v klube zostali,“ zhodnotil politológ. Dodal, že vládni poslanci získajú benefity v podobe rôzneho politického vplyvu. Preto si myslí, že odchody členov klubu Matovičovho hnutia budú v porovnaní s minulosťou asi menej časté a ak nastanú, tak skôr až po istom čase.

Pokiaľ ide o udržanie stability klubu OĽaNO, ale aj celej koalície v otázke hlasovania o kultúrno-etických otázkach, Koziak vidí riešenie v tom, že spomínané témy nebudú v programovom vyhlásení vlády a poslanci dostanú pri rozhodovaní voľnú ruku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivé slová Ruska: VAROVANIE pre Západ a Ukrajinu! Príde k najhoršiemu?
Flag of Israel on the tank
Izrael zaútočil na hlavné mesto: Nad miestom stúpal hustý dym! Toto bol ich cieľ
Mladá Češka Aneta zomrela za záhadných okolností.
Záhadná smrť Anety († 23), ktorá sa mala dobodať 13 ranami: Pri pitve jej nenašli srdce! Šokujúce okolnosti prípadu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Radikálny krok Kyjeva: Rozhodnutie, ktoré mnohých nepoteší! O čo ide?
Na snímke lokomotíva spoločnosti European Locomotive Leasing, ktorú si prenájímajú České dráhy.
Po potopách konečne dobré správy: České dráhy obnovia spoje do TÝCHTO slovenských miest!
Ilustračné foto
Kyjevské úrady varujú: Obyvatelia by mali obmedziť pobyt vonku! Čo sa to tam deje?
NASA zverejnila snímku dňa od Petra Horálka.
FotoVáš Tip
Fotka zo Slovenska opäť zaujala svet: V NASA hviezdi záber zo Spišského hradu!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Let’s Dance prekvapuje: Vráti sa na parket Janko Tribula? Jeho slová hovoria jasne
Komár tigrí (Aedes albopictus)
Po povodniach hrozí ďalšia kalamita: Ako sa uchrániť pred inváziou komárov?