Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2020 10:58 | Správy | Domáce správy

Podľa politológa bude Smer v opozícii mimoriadne nepríjemný: Po krku pôjdu najmä Kollárovi

Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) bude „ťažkou opozíciou“ pri oponovaní krokov strán vládnej koalície, nebudú to mať jednoduché najmä kollárovci kvôli minulosti ich predstaviteľov.

Budú čeliť niekomu, kto dlho vládol, kto má čísla a relevantné informácie. Pre agentúru SITA to povedal politický analytik Ján Baránek s tým, že Smer-SD bude rozhodne ťažšou opozíciou ako strana Mariana Kotlebu. Sociológ Pavel Haulík nevylúčil, že Smer-SD ako opozičnú stranu môže postihnúť počas volebného obdobia odliv voličov. Záleží to však od toho, ako sa podľa Haulíka vyjasní situácia v Smere-SD a ako sa bude dariť budúcemu premiérovi Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Analytik Baránek uviedol, že Smer-SD bude mať v parlamente kvalifikovaných opozičných politikov ako napríklad Roberta Fica, Petra Pellegriniho či ďalších exministrov. „Smer-SD ovládal políciu, tajné služby. Otázkou je, čo začnú postupne vyťahovať. Asi majú v šuplíkoch rôzne materiály,“ povedal Baránek a pokračoval, že politickí konkurenti Smeru-SD môžu byť predmetom vydierania alebo mediálneho nátlaku. „Nebudú to mať jednoduché hlavne takí kollárovci (Sme rodina – pozn. SITA), ktorí mali v minulosti nejaké šrámy,“ doplnil. Je tiež otázkou, či bude v parlamente ako poslanec šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. „Keď tam bude, hlavne pre Smer-SD bude jedna radosť byť v opozícii. Myslím si však, že Kiska v parlamente nebude,“ usúdil analytik.

 

Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že vládna koalícia to nebude mať s jeho stranou ľahké. „Nebudeme robiť šašoviny ako pán Matovič, ale budeme profesionálne, odborne pracovať v Národnej rade SR,“ vyjadril sa Fico tento týždeň. Smer obsadí v parlamente 38 kresiel. Znamená to, že keď bude chcieť odvolať člena vlády, môže konať sám bez pomoci strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Na iniciovanie schôdze na odvolanie vlády alebo niektorého z ministrov je totiž potrebných 30 podpisov poslancov.

Pomoc ĽSNS bude Smer-SD potrebovať vtedy, ak by žiadal v snemovni zvolať poslanecké grémium. Vtedy musia s takouto žiadosťou prísť dva poslanecké kluby. Ide o prípady, ak treba riešiť nejakú politickú otázku alebo ak nastane spor, ako sa má postupovať v rokovaní parlamentu. Baránek si myslí, že Smer-SD bude s ĽSNS koordinovať svoje kroky, aj keď ich navonok nebude deklarovať. „Nehovorím, že vo všetkom bude Smer-SD spolupracovať s ĽSNS, ale v tom, čo sa im hodí, tak určite,“ dodal.

Smer-SD sa po dvoch volebných obdobiach vo vláde ocitne v opozícii. Sociológ Haulík pripustil, že časť voličov sa od strany odkloní. Smer-SD má však sčasti vo svojich rukách, či taká situácia podľa sociológa nastane. „Ide o vyjasnenie ďalšieho smerovania, či bude v európskom ponímaní tradične sociálnodemokratickou stranou, alebo či bude smerovať k typu ľudovej konzervatívnej strany. Časť voličov patrí práve do tejto kategórie,“ zhodnotil sociológ a dodal, že v Smere-SD sú prúdy, ktoré inklinujú práve k týmto dvom orientáciám a je otázka, ako dokážu spolu existovať a vyhýbať sa vnútorným sporom. Druhým faktorom, ktorý podľa Haulíka Smer-SD vo vlastných rukách nemá, je fungovanie vlády resp., ako sa bude dariť OĽaNO a jeho predsedovi Igorovi Matovičovi. „Pokiaľ by Matovič dokázal naplniť niečo z toho, čo pred voľbami a tesne po nich sľuboval, mohol by to byť silný motív na odchod časti voličov Smeru-SD. Pravdepodobnosť, že to Matovič aj dokáže urobiť, nie je veľká,“ uzavrel sociológ.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!
(ilustračná foto)
Zomrela herecká a dabingová ikona: Len pred pár týždňami mu fanúšikovia spievali k narodeninám
(ilustr. foto)
Šialený trend na internete: Ľudia jedia HLINU! Aha, aké zázračné účinky má mať
ilustračné foto
EVAKUÁCIA v Rusku: Útok vyše 100 dronov z Ukrajiny! Požiar vznikol na tomto mieste
Ilustračné foto
Brutálny útok neďaleko Žarnovice: Chlap NOŽOM napadol dve osoby! Sú mimo ohrozenia života?