Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2020 08:59 | Správy | Domáce správy

Igor Matovič zložil vládu za dva týždne: Čo majú za sebou noví ministri?

Karty sú rozdané! Od parlamentných volieb ubehlo 18 dní a Slovensko už pozná mená nových ministrov, ktorí budú v najbližších štyroch rokoch stáť na čele rezortov.

Na zozname, ktorý predložil budúci premiér Igor Matovič (46) prezidentke Zuzane Čaputovej (46), figurujú známe mená aj nové tváre, ktoré verejnosť doteraz až tak nepoznala. Kto sú noví ministri? Matovič sa ihneď po výhre v parlamentných voľbách vrhol do rokovaní s možnými koaličnými partnermi. Od začiatku otvorene hovoril o tom, že chce spolupracovať so stranami Sme rodina a SaS. Netajil sa ani tým, že je naklonený spolupráci so stranou Za ľudí, ktorú sa mu nakoniec podarilo presvedčiť.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Štvorkoalícia tak bude mať v parlamente ústavnú väčšinu, na ktorú treba 95 poslancov, čím sa značne uľahčí prijímanie zákonov. Ministerstvá si rozdelili v pomere 7:3:3:2. Matovič sa v utorok napriek sľubom k menám nevyjadril. Oficiálne ich predstaví zrejme až v sobotu. „Chcel som dnes, zároveň som chcel, aby pri tej tlačovke boli spolu so mnou. Ale vzhľadom na situáciu ohľadne koronavírusu to nebolo dnes technicky možné,“ povedal Matovič v utorok.

Rokovania štyroch strán sa niektorým zdali pridlhé. Od Matoviča žiadali, aby pre vyčíňajúci koronavírus urýchlil vyjednávania o ministerstvá a postavil vládu, ktorá začne riešiť zlú situáciu. Z historického hľadiska však ide o nezvyčajne rýchly proces. V sobotu, keď by mala byť nová vláda vymenovaná prezidentkou, to bude 21 dní, čo sa konali voľby. Rýchlejšie sa to podarilo len bývalému premiérovi Robertovi Ficovi (55). Naopak, najdlhšie to trvalo Vladimírovi Mečiarovi (77), ktorému zloženie vlády trvalo v roku 1994 vyše dvoch mesiacov.

 

 

Igor Matovič - premiér (OĽaNO)

Otvoriť galériu

Politik a podnikateľ. V roku 2010 kandidoval za stranu SaS. Po páde vlády Ivety Radičovej sa rozhodol založiť si vlastné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Vo voľbách v roku 2012 získala jeho strana vyše 8 % a on sa prekrúžkoval zo 150. miesta na prvé. Pasuje sa za bojovníka proti korupcii a s týmto heslom sa mu podarilo vyhrať vo februárových voľbách.

 

Otvoriť galériu

Vyštudovaný právnik a liberálny politik, ktorý pracuje aj ako „kaderník celebrít“. V roku 2016 bol zvolený do parlamentu. V rámci straníckych štruktúr SaS pôsobí ako tím­líder pre školstvo.

 

Otvoriť galériu

Politik, bývalý europoslanec a ekonóm. Študoval na mníchovskej univerzite. V roku 2009 založil liberálnu stranu SaS. Počas vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2011 bol predsedom parlamentu.

 

Otvoriť galériu
Ivan Korčok
Zdroj: anc

Diplomat s vyše 20-ročnou praxou. Bol zástupcom vedúceho slovenskej misie pri NATO. V rokoch 2015 až 2018 bol štátnym tajomníkom Miroslava Lajčáka, no do straníckej politiky sa nezapájal. Od roku 2018 pôsobí ako veľvyslanec v USA.

 

Otvoriť galériu

Bývalý novinár. Pracoval v denníku Új Szó, rádiu Twist, televíziách TA3 a Markíza. V roku 2010 sa stal hovorcom vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica. V súčasnosti je poslancom za stranu NOVA, ktorej bol v minulosti predsedom.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Podmanila si Košice i celé Československo: Navždy odišla veľká legenda
Kamila má dve deti, syna Martina a dcéru Danielu.
Náhla smrť syna herečky Kamily Magálovej: Známy advokát Martin († 49) mal zomrieť v zahraničí
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová otvorene: PRAVDA o estetických zákrokoch a... ORGAZME?! Aha, čo prezradila
Dieťa sa hrá s mobilným telefónom (ilustračná fotografia).
Ikonická hračka hlási veľký návrat: Možno ste na nej vyrastali aj vy! Bude mať vylepšenia
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán priblížil, ako sa Maďarsku darí bojovať s povodňami: Môžu si vydýchnuť? Takáto je súčasná prognóza
Foto
Ružomberok trápil Slovan, Weiss má o starosť navyše: Kľúčoví hráči sú zranení!
Ed Sheeran zaspieval na želanie bežkyni.
Slávny spevák sa prihovoril bežkyni: Odpadnete, čo pre ňu urobil! Všetko je na VIDEU
Slovenskí futbalisti s trénerom Weissom.
Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum
Ryžový tanier s mletým mäsom 
Foto
Nemáte čas variť? Nezúfajte! Túto RÝCHLU a chutnú večeru pripravíte za pár minút
Ilustračné foto
Aktualizované
Príšerné následky výbuchu v uhoľnej bani: Z miesta hlásia množstvo obetí, desiatky baníkov stále bojujú o život
Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou Golanských výšin okupovaných Izraelom.
MASÍVNA ofenzíva hnutia Hizballáh! Na Izrael vystrelili vyše sto rakiet: Panika na severe krajiny
Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?