Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2020 11:13 | Správy | Zahraničné správy

Pandémia im komplikuje život: V Singapure majú problém s dodávkami lahôdok

Milovníci prémiových japonských sashimi, jemných francúzskych homárov, kambaly veľkej alebo morského vlka z Talianska si môžu akurát nechať zájsť chuť.

Pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené obmedzenie leteckej dopravy zastavili dodávky týchto rýchlo sa kaziacich surovín do Singapuru. Dodávatelia a luxusné reštaurácie museli svojim klientom oznámiť, že zrušené lety, zvýšené bezpečnostné opatrenia a logistické problémy máli za následok oneskorenie alebo zastavenie zásielok. To singapurských kuchárov prinútilo hľadať alternatívne zdroje alebo prejsť na úplne iné ingrediencie.

Podľa jedného z dodávateľov, ktorý dováža tovar z Japonska a Európy, pandémia najviac zasiahla objednávky na živé a čerstvé morské plody z postihnutých krajín.

 

Mnoho letov do Singapuru bolo zrušených pre nový koronavírus, čo zasiahlo najmä dodávky z Japonska a Európy. Ale dokonca aj zásielky zo Srí Lanky meškajú pre čiastočné blokády. To je dvojitý úder pre dodávateľov, ktorých okrem problémov so zásobovaním trápi aj pokles objednávok z reštaurácií pre úbytok klientov.

Hovorca spoločnosti Classic Fine Foods potvrdil, že reštrikcie zasiahli zásielky z Talianska, Francúzska a Španielska. Očakáva, že dodávky zo Spojeného kráľovstva a Írska ich budú čoskoro nasledovať.

Okrem toho, pandémia narušila aj výrobu v Európe, kde čoraz viac firiem dočasne odstavuje svoje linky. To signalizuje, že singapurskí labužníci sa k obľúbeným po pochúťkam tak skoro nedostanú.

Reštrikcie najviac narušili pravidelné týždenné dodávky čerstvých produktov, ako sú morské plody, mliečne výrobky, ovocie a zelenina. V Singapure tým najviac trpia drahé reštaurácie, ktoré používajú konkrétne čerstvé prísady z Európy. Zvyšok odvetvia používa miestne alebo mrazené ingrediencie, ktoré sa dodávajú po mori.

Luxusné prísady sa totiž často dovážajú nie nákladnými, ale osobnými lietadlami, keďže ide o menšie množstvá tovaru, ktorý rýchlo podlieha skaze a je potrebné dodať ho čo najskôr - najbližším lietadlom.

Nákladné lietadlá síce stále dopravujú tovar do Singapuru, ale frekvencie ich letov sú nedostatočné a pre zastávky po trase im let trvá dlhšie, ako potrebujú distribútori morských pochúťok. Šéfkuchári, ako je Sebastien Lepinoy z reštaurácie Les Amis, ktorá má tri michelinské hviezdy, to potvrdili. Dodávky homárov z Francúzska sa zastavili, pretože priame lety na trase Paríž - Singapur sú zrušené. Syry, jahňacie alebo kačacie mäso však dokážu zvládnuť aj tranzity cez Dubaj či Bangkok, a tak ich dodávky pokračujú, aj keď v menšej miere.

Lepinoy musel preto stiahnuť morské plody z jedálneho lístka a nahradiť ich mäsom a sezónnou zeleninou. A hoci sa podnikanie v jeho reštaurácii už trochu stabilizovalo a očakáva lepší mesiac, ako bol ten predošlý, ostatné reštaurácie stále veľmi trpia. Pre cestovné obmedzenia a úbytok turistov už v Singapure skončila reštaurácia s jednou michelinskou hviezdou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zaplavená pýcha slovenského vodného slalomu.
FotoVáš Tip
Čunovo je zatopené, Stanovský vyzýva na koniec vodáckych vojen: Musíme spojiť sily!
(ilustračné foto)
Slovensko nesplnilo požiadavky smernice EÚ! Čo nám hrozí?
Na snímke vojaci prevážajú obyvateľov z Devína do Devínskej Novej Vsi po uzatvorení cesty neďaleko Kremeľskej ulice z dôvodu povodní v bratislavských mestských častiach Devín a Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Dobré správy: TÚTO cestu v Bratislave opäť otvorili! Má to však háčik
Bývalý slovenský futbalista Martin Škrtel.
Sklamanie pre trnavských fanúšikov: Škrtelov odchod ku konkurencii potvrdený!
V Košickej župe majú svetový unikát na zachytávanie dažďovej vody v lesoch.
Foto
V Košickej župe majú SVETOVÝ unikát: TAKTO chcú zabrániť záplavám! Neuveríte, o čo ide
Nemocnica Agel Košice-Šaca.
Aktualizované
Množstvo pacientov EVAKUOVALI z nemocnice na Slovensku! Hrôza, čo sa tam malo stať
Kamil Čontofalský a Vladimír Weiss ml.
Čontofalský sfúkol Weissa ml. ako sviečku: Som z neho šokovaný!
Kapela Iron Maiden
Milovníci TVRDEJ hudby si prídu na svoje: Svetoznáma kapela zavíta do BRATISLAVY!
Turistka Jana dokonalo zachytila horúcu letnú atmosféru v našej ikonickej obci Čičmany.
Váš Tip
Korňa a Čičmany si prevzali ocenenie v Európskej cene obnovy dediny: Historický úspech pre slovenský vidiek!
Ilustračné foto.
2-ročný chlapček sa ZAMKOL v horúcom aute: Začal sa dramatický boj o záchranu života!
Stav po kulminácii Dunaja na úrovni 970 cm.
Foto
Na západnom Slovensku stále platia VÝSTRAHY! V týchto okresoch si dávajte pozor
Jakub a Petra sú spolu len krátko.
Foto
Milenci Jablonský a Dubayová PRICHYTENÍ: Po kávičke prišlo... TO by ste nečakali!