Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 10:31 | Správy | Politika

Pellegrini odmieta kritiku Matoviča: Podľa neho sa začalo konať už v januári

Expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) je naďalej pripravený pomáhať Slovensku s koronakrízou.

Pripomína to na sociálnej sieti, kde zároveň odmieta kritiku súčasného predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) a hovorí o potrebe spolupráce. Matovič okrem iného tvrdí, že Smer-SD a jeho vláda začali konať neskoro. Kým bola predvolebná kampaň, si Smer-SD podľa Matoviča krízu nevšímal. Premiér tvrdí, že bývalá vláda nemala plán, ako postupovať pri zvyšovaní chorobnosti, a nezačala s nákupom ochranných pomôcok skôr.

Pellegrini hovorí, že konali už v januári. "Pokyn na nákup ochranného materiálu dostali nemocnice, policajti či hasiči už v januári, až následne prišli úlohy pre Správu štátnych hmotných rezerv. Som pripravený naďalej využívať svoje bohaté kontakty medzi svetovými štátnikmi na to, aby prišlo na Slovensko čo najviac zdravotníckeho materiálu, pretože ľudia to budú naďalej potrebovať," uviedol Pellegrini.

Podporil ho aj bývalý vicepremiér Richard Raši. Na sociálnej sieti pripomína Matovičove cesty do zahraničia počas kampane, kde točil videá. Raši píše, že odborníci a vláda v čase kampane otázku nového koronavírusu riešili, hoci vtedy neprichádzali ani z Talianska desivé správy. "Odborníci a aj my vo vláde sme už niekoľko týždňov predtým pracovali, pripravovali, čo bolo treba. A Igor Matovič si cestoval po Francúzskej riviére a po Cypre a točil si videjká," uviedol na sociálnej sieti Raši. Razantné protiepidemiologické opatrenia vláda podľa neho prijala veľmi rýchlo aj vďaka zodpovednej príprave. Tie podľa Rašiho pomohli, aby dramaticky nerástol počet nakazených. "Odovzdali sme kompetencie novej vláde s presvedčením, že prioritou je vyriešenie koronavírusovej krízy. Na politické boje a prekáračky bude dosť času aj potom. Teraz potrebujeme ťahať za jeden povraz a pokojne dáme novej vláde aj viac ako 100 dní, ak to bude pre stabilizáciu krízy potrebné," doplnil Raši, ktorý zároveň odmieta Matovičove útoky. Premiérovi vyčíta, že zatiaľ nepovedal žiadne z ním sľubovaných opatrení.

 

Pellegrini na premiérovu kritiku reaguje aj tým, že politikárčenie dnes ľudí nezaujíma. "Chcú vidieť schopnosť spolupracovať," uviedol. Tvrdí, že keď tento týždeň pristane lietadlo so zdravotníckym materiálom, bude sa z toho tešiť. "A nebudem z toho robiť politiku, že to ešte vybavila moja vláda. Pre občanov je kľúčové, že tu tie pomôcky budú, politikárčenie ich v tejto chvíli nezaujíma," doplnil s tým, že dnes treba ukázať národu súdržnosť a schopnosť spolupracovať v prospech ľudí.

Premiér kritizoval bývalú vládu aj v nedeľu (22. 3.) po návšteve štátnych hmotných rezerv. Hovoril, že sklad je prázdny, a avizoval odvolanie šéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru. Ten totiž podľa premiéra konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov. Kičura reči o prázdnom sklade odmietol a trvá na tom, že postupoval zákonne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Za Katarínou trúchlia najbližší príbuzní aj známi.
Brutálna vražda Kataríny († 60) vo Veľkých Kapušanoch: Polícia obvinila TOHTO muža! Je vo väzbe
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
V zahraničí zadržali Čecha! Zobrali mu mobil a nik NEVIE, kde je: Zvláštne okolnosti
Teherán, hlavné mesto Iránu.
V Iráne obesili 4 ľudí: Zvláštne, za čo prišli o život
Trnavskí policajti v krátkom čase vypátrali dva ukradnuté bicykle aj páchateľov.
Zlodeji v Trnave KRADLI priamo pod kamerami: Polícia ich vypátrala, no potom... Okamžitý telefonát záchranárom!
Diddy usporadúval večierky vo svojom luxusnom sídle.
Desivá SPOVEĎ Diddyho trénera: Sexuálna HRAČKA pre celebrity?! Príšerné DETAILY
Na snímke obžalovaný Marián Magát prichádza na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024.
Aktualizované
Marián Magát je vinný z extrémizmu: Ide do basy! Takýto TREST mu uložil súd
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Nabrúsený Orbán: Vieme, že nás chcú prinútiť vstúpiť do vojny!
Imro sa stal majstrom sveta na nedávnej súťaži v Trnave aj držiteľom rekordu.
FotoVáš Tip
Slovenský silák udivuje vzhľadom aj výkonom: Imro súťaží len rok, už sa stal majstrom sveta a pokoril aj rekord!
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Správa o boji proti obchodovaniu s ľuďmi zhodnotila Slovensko: Aha, čo nám vyčíta
Policajtom bratislavskej krajskej kriminálky sa včera podarilo zadržať tri osoby v súvislosti s trestnou činnosťou spáchanou v Rakúsku ako aj na Slovensku.
Foto
Detaily dramatickej RAZIE pred nákupným domom v Bratislave: Drogy, krádež a...
Matka s dcérou pri spomienke na zosnulého otca zosmutneli.
Foto
Srdcervúci osud matky s dcérou v ČSMT: ODKAZ pre otca do NEBA! Ich príbeh vás chytí za srdce
(ilustračné foto).
Aktualizované
Riaditeľ podpísal prvých desať zmlúv na výstavbu staníc ZZS: Projekt je financovaný z plánu obnovy