Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 19:58 | Správy | Zahraničné správy

Francúzsko hlási ďalších 186 obetí koronavírusu, medzi nimi aj štyroch lekárov

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v pondelok oznámil, že koronavírus si vo Francúzku vyžiadal ďalších 186 obetí, čím celkový počet úmrtí stúpol na 860. Informovala o tom agentúra AFP.

Véran povedal, že v krajine zaznamenali už 19 856 prípadov nákazy. Celkovo 8 675 ľudí je hospitalizovaných a 2 082 z nich je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Francúzske úrady v pondelok oznámili smrť ďalších štyroch lekárov na následky koronavírusu. Ochoreniu COVID-19 podľahli 66-ročný gynekológ z mesta Mulhouse ležiaceho na východe Francúzska, 60-ročný všeobecný lekár z nemocnice v meste Saint-Avold v blízkosti mesta Metz, 70-ročný všeobecný lekár z mesta Colmar a 68-ročný lekár v obci Trévenans na východe krajiny. Úmrtie 67-ročného lekára z departementu Oise Francúzsko oznámilo už v nedeľu.

Štátna železničná spoločnosť SNCF v pondelok oznámila, že francúzski zdravotníci, ktorí v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu reagujú na žiadosti o posilnenie personálu v iných nemocniciach, budú mať vo vlakoch bezplatnú prepravu.

Francúzski lekári naliehajú na vedenie krajiny, aby predĺžilo a podľa možnosti aj sprísnilo režim zákazu vychádzania. Rozhodnutie v tejto veci by vláda prezidenta Emmanuela Macrona mala oznámiť ešte v pondelok. Niekoľko miest v snahe zastaviť nárast počtu nakazených vyhlásilo zákaz nočného vychádzania, čo však neplatí v Paríži, kde počas víkendu naďalej fungovali obľúbené pouličné trhy, hoci s policajnými hliadkami, ktoré mali zabrániť zhlukovaniu sa väčšieho počtu ľudí.

 

Francúzsky parlament v nedeľu schválil návrh na vyhlásenie "stavu zdravotnej núdze". Toto opatrenie vychádza z legislatívy prijatej po teroristických útokoch vo Francúzsku z roku 2015. Stav núdze dáva vláde väčšie právomoci v boji proti epidémii, okrem iného jej umožňuje podporovať postihnuté firmy a tiež odložiť druhé kolo komunálnych volieb. Vyhlásený bol na dva mesiace s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Na dodržiavanie zákazu vychádzania pre väčšinu obyvateľstva, ktorý platí vo Francúzsku od minulého utorka poludnia, by mali začať dozerať aj vrtuľníky a drony. Výnimku zo zákazu predstavujú len nákupy, návštevy lekára a iné nevyhnutné prípady. Dovolené sú aj prechádzky so psami a individuálny beh. Bezdôvodný pohyb po vonku sa trestá pokutou 135 eur, pričom pri recidíve je možné uložiť pokutu 1 500 eur. Polícia uviedla, že od vyhlásenia zákazu vychádzania bolo vykonaných takmer 1,8 milióna kontrol, pričom bolo vydaných takmer 92 000 pokút.

Hovorkyňa vlády Sibeth Ndiayeová v nedeľu pripustila, že predĺženie zákazu vychádzania je "pravdepodobné". Minister školstva Jean-Michel Blanquer zasa uviedol, že vyučovanie v školách sa zrejme nezačne skôr ako 4. mája.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Matyáška sa tešila celá rodina.
Boľavá tragédia v rodine Miroslava Donutila: Staré rany sa opäť rozjatrili
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška sa musel uskromniť: TAKÝTO dostáva dôchodok! Ostrý odkaz vláde
Attila Végh rozdával facky mimo klietky
Foto
Internetom koluje šokujúce video: Attila Végh vyfackal Reného Rendyho!
Dcérka Lucie Mokráňovej skončila po hre na trampolíne s vážnou zlomeninou.
Foto
Mokráňovej dcérka sa po hre vážne zranila: Čo radia odborníci pri šantení na trampolíne?
Herečka je zjavne rovnako drsná ako jej slávny otec, ktorý hviezdil v spaghetti westernoch.
Clint Eastwood bol drsňákom vo westernoch, dcéra si vyhrnula rukávy v reáli: Zatknutá za BITKU!
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Matúš Šutaj Eštok: Strana Hlas predstaví návrh na zmenu volebného systému
Medveď hnedý
Detaily útoku šelmy na hubára v Kanianke: S medvedicou boli aj...
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Mladíka v Humennom PRIVALIL betónový múr: Strašné zranenia a boj s časom!
Skúsení záhradníci odporúčajú zamerať sa na odrody, ktoré sú tolerantné alebo rezistentné proti chorobám.
Foto
Ovocinár prezrádza TIPY na úspešnú úrodu v záhrade: Chcete vysádzať stromy ako profík? Nepodceňujte tieto kroky
Rituál prebiehal na lúke.
Foto
Herečka Morávková a predpôrodný RITUÁL na lúke: Očakávala jedno dieťa, porodila dvojičky!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci nepodporili použitie výnosu z poplatku na iné účely: Návrh predložili poslanci PS
Podpredseda Národnej rady Tibor Gašpar (vľavo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Gašpar o Šutajovi Eštokovi a poste predsedu parlamentu: Pokiaľ sa tak rozhodne, budem to rešpektovať