Pri preskúmavaní zavedenia uvedeného návrhu do praxe je podľa PKS v každom prípade potrebné zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci EÚ. "SR nie je potravinovo sebestačná krajina a sme závislí od dovozu potravín zo zahraničia. Rovnako nie sme sebestační v určitých kľúčových surovinách pre potravinársku výrobu a preto úplné zatvorenie hraníc by mohlo znamenať, že by nemohli vyrábať kľúčové potravinárske odvetvia, pričom pri niektorých surovinách nie je možné z kapacitného hľadiska predzásobenie," konštatovala to vo štvrtok riaditeľka PKS Jana Venhartová.
PKS zároveň pripomína, že na Slovensku fungujú aj veľké potravinárske podniky, ktoré produkciou zásobujú ostatné krajiny a prípadné zastavenie výroby by mohlo znamenať presun tejto výroby do iných krajín. „Mnohé z veľkých potravinárskych podnikov v SR nepatria medzi subjekty hospodárskej mobilizácie, avšak presun výroby do zahraničia by mal na slovenský potravinársky priemysel a poľnohospodárstvo devastačné účinky, nakoľko mnohé suroviny odoberajú práve od slovenských poľnohospodárov. Z pohľadu dlhodobejších dôsledkov tohto kroku by prišlo k ďalšiemu poklesu slovenských potravín na pultoch obchodov a zvýšenému dovozu potravín, pretože výroba by sa už nemusela na Slovensko vrátiť,“ upozornil prezident PKS Daniel Poturnay.
PKS tiež pripomína, že na zachovanie plynulého zásobovania a voľného pohybu potravín vyzvala v upozorneniach nielen Európska komisia, ale aj vrcholní predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej obchodnej organizácie a Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vo svojom spoločnom vyhlásení zo dňa 31. marca 2020.
Potravinárska komora Slovenska preto vo štvrtok listom požiadala ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského, aby z ďalšej diskusie vlády ohľadom tohto scenára bola v každom prípade vyňatá potravinárska výroba a voľný pohyb potravín v rámci krajín Európskej únie, a aby boli ďalšie kroky starostlivo prediskutované so všetkými zástupcami potravinárskeho dodávateľsko-odberateľského reťazca za účelom zachovania plynulého zásobovania obyvateľov potravinami.
„Ohlásenie blackoutu a možného zásobovania obyvateľov potravinami za spolupráce armády by mohlo vyvolať nekontrolovateľné nákupy potravín, vykupovanie zásob, čo by mohlo vyústiť do celkového skolabovania dodávateľsko-odberateľského reťazca s potravinami. Preto je potrebné všetky kroky dôkladne zvážiť a najmä v rámci akéhokoľvek scenára zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci Európskej únie,“ dodal Daniel Poturnay.
Komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 48 členov, z ktorých 8 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.