Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2020 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šibačkové dobroty z Hornej Dolnej: Takto prežívajú Veľkú noc v najslávnejšej dedine

Danku Gudabovú (60), Máriu Bagovú (51) a Anežku Dominovú (72) poznáme ako vtipné dedinčanky zo seriálu Horná Dolná.

Aj keď tento rok oslávia Veľkú noc v úzkom rodinnom kruhu, na jej príchod sa pripravujú starostlivo ako vždy. Prezradili nám, čo nesmie chýbať na ich sviatočnom stole, a pridali aj chutné recepty.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Marika: Na najväčšie kresťanské sviatky sa chystáme už dlho dopredu. Všetci sme vtedy doma, chodieva k nám veľa návštev a my gazdinky sa o ne musíme postarať. Tento rok to bude celkom iné, máme mimoriadnu situáciu. Asi žiadne návštevy nebudú, ale napriek tomu zvyky a tradície treba dodržiavať.

Anežka: Veľká noc sa začína vo štvrtok a vtedy sa začína aj naše veľkonočné varenie. Na obed musí byť niečo zelené. U nás je zvykom robiť šalátovú polievku. Je to prvá jarná polievka a málokedy nám z nej niečo zostane na večeru.

 

Marika: My zasa robievame špenátovú polievku, ale u nás v rodine sa obľube neteší. Danka mi povedala, že u nich sa do špenátovej polievky dáva aj medvedí cesnak na doplnenie vitamínov po zime. No a na Veľký piatok sme voľakedy robievali hubovú omáčku a vyprážanú rybu s cibuľovo-zemiakovým šalátom. Ale keďže v piatok sa máme postiť a najesť sa len raz za deň, preto sme rybu so šalátom zrušili a robíme len hubovú omáčku. Na ňu je špecialistkou moja mama.

Anežka: V sobotu robievame ďalšiu veľkonočnú špecialitu, ktorú voláme „pečka“, v susednej dedine „zasekávka“ a v Lehote, kde sa nakrúca Horná Dolná, ju poznajú pod názvom „baba“. Je to zmes vajíčok, údeného mäsa, klobásy, sendviča nakrájaného na kocky a ďalších prísad. Všetko sa to zmieša a dá piecť do rúry. Treba toho spraviť veľa, aby sme ju moli jesť celé sviatky.

Danka: My pridávame do baby aj mladú žihľavu, aby tam bolo veľa zeleného.

Anežka: Na Veľkonočnú nedeľu sa u nás robievajú špeciálne výdatné raňajky, šunková roláda a k tomu údené mäso, klobáska, chren, uhorky a chlieb. Potom už klasický sviatočný nedeľný obed. Hovädzia polievka, pečené kura s ryžou alebo rezne.

Marika: Nedeľňajší obed začíname prípitkom a potom nasleduje špeciálny zvyk, a tým je prepolené natvrdo uvarené vajce namočené v octe ako pripomienka, že keď bol Pán Ježiš na kríži a bol smädný, dostal napiť zo špongie namočenej v octe. Potom nasledujú hovädzia polievka a rezne so zemiakovým šalátom. Robievame ho iba dva razy do roka. Na Vianoce a na Veľkú noc. Chvalabohu, pretože žlčník sa potom musí dlho spamätávať.

Anežka: A posledným dňom Veľkej noci je Veľkonočný pondelok, na ktorý sa tešia hlavne deti. Dievčence rátajú, koľkí polievači prídu, a mládenci sa tešia dobrému zárobku. Vtedy poprichádza celá rodina a na stole nesmie chýbať opäť pečka, údené mäso, klobáska, varené vajíčka a rôzne chuťovky.

Marika: A na záver ešte treba spomenúť, že počas celých sviatkov musia byť na stole koláče, zákusky a rôzne sladké či slané dobroty, a u nás musí byť aj plnená paprika nastudeno.

Danka: A hlavne nezabudnite, že treba jesť veľa vitamínov, preto do všetkého, do čoho sa dá, treba dať medvedí cesnak či iné bylinky a rastlinky, ktoré doma máme.

 

Recepty:

Otvoriť galériu
Špenátová polievka
Zdroj: archív

  • 0,5 kg čerstvého špenátu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 stredné zemiaky
  • ¾ litra zeleninového vývaru
  • 1 šľahačková smotana
  • soľ
  • korenie
  • olej

Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak opečieme na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci. Potom pridáme zemiaky, osolíme a okoreníme. Krátko opečieme a pridáme čerstvý špenát. Všetko dobre premiešame. Zalejeme horúcim vývarom a varíme asi 10 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém. Pridáme smotanu a krátko povaríme.

 

Otvoriť galériu
Hubová omáčka
Zdroj: archív

  • 15 dag suchohríbov a dubákov
  • 6 - 7 ks stredných zemiakov
    1 l vody
  • 1,5 l mlieka
  • 15 dag + 10 dag masla
  • soľ
  • hladká múka podľa potreby
  • 1 menšia cibuľka pokrájaná nadrobno
  • 1 šľahačková smotana ocot

Hríby umyjeme a dáme variť do vody. Zemiaky pokrájame na kocky. Keď sú hríby napoly uvarené, pridáme zemiaky a osolíme. Keď sú zemiaky uvarené, nalejeme mlieko a necháme rozvariť. Medzitým si pripravíme zápražku tak, že na panvici rozpustíme 15 dag masla, pridáme múku a cibuľku a usmažíme do zlatožlta. Zápražku dáme do vriacej omáčky a miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Potom pridáme 1 šľahačkovú smotanu, necháme prevrieť. Ak treba, dosolíme. Posledným krokom je pokrájať 10 dag masla na plátky a dať do omáčky. Keď sa maslo roztopí, omáčku dôkladne premiešame. Ocot si pridávame do taniera podľa chuti.

 

Otvoriť galériu
Baba
Zdroj: archív

  • 1 sendvič
  • 8 - 10 surových vajíčok
  • 2 varené vajíčka nakrájané na kolieska
  • soľ čierne ml.
  • korenie
  • majorán
  • údené mäso vopred uvarené nakrájané na kocky
  • klobásky nakrájané na kolieska slanina
  • veľa petržlenovej vňate

Sendvič nakrájame na kocky, ktoré namáčame vo vývare z mäsa, vyžmýkame a dáme do väčšej nádoby. Pridáme uvarené vajíčka, údené mäso, klobásku, surové vajcia a dobre premiešame. Dochutíme soľou, korením, majoránom. Pekáč s vyššími okrajmi vymastíme masťou, na dno poukladáme slaninu pokrájanú na menšie a tenšie plátky, a na to navrstvíme zmes. Nedávame však až po vrch. Asi 3 cm od vrchu na to uložíme plátky slaniny. Pečieme doružova.

 

Otvoriť galériu
Šunková roláda
Zdroj: archív

  • 1 topený syr
  • 12 plátkov šunky
  • 1 maslo
  • 4 - 6 ks natvrdo uvarených a najemno nastrúhaných vajec
  • lyžica chrenu
  • lyžica vegety

Maslo, syr, vajíčka, chren a vegetu zmiešame a natrieme na plátky šunky, ktorá je uložená 4x 3 plátky na mikroténovom vrecku. Stočíme do rolády a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň pokrájať na plátky.

 

Otvoriť galériu

  • 1 maslo
  • 1 balenie topeného syra
  • 10 dag šunky
  • soľ
  • korenie
  • vegeta
  • 3 vajíčka uvarené natvrdo
  • 6 - 8 ks väčších paprík
  • petržlenová vňať nasekaná nadrobno

Šunku a bielka z uvarených vajíčok nakrájame na malé kocky. Do nádoby dáme zmäknuté maslo, tavený syr, žĺtky a mixérom dobre vymiešame. Pridáme nakrájanú šunku, bielka a nasekanú petržlenovú vňať. Dochutíme a premiešame. Z paprík vykrojíme vnútro a naplníme ich. Dáme do chladničky stuhnúť a potom krájame na plátky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europoslanec Ľuboš Blaha.
Ľuboš Blaha: Prečo som sa nevyjadril k vyhrážkam z Ruska o bombardovaní Bratislavy
Conor McGregor je vinný zo znásilnenia!
Foto
Obrovský škandál: Conor McGregor je vinný zo znásilnenia! Takýto trest dostal
Môže vám telefón spôsobiť rakovinu mozgu?
Držíte často mobil v rukách? Odložte ho! Výskum zistil súvis so SMRTEĽNÝMI chorobami
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko stupňuje napätie na Ukrajine: Putin sľubuje ďalšie testy obávanej zbrane
Ukrajinskí vojaci stoja počas výcviku v Záporožskej oblasti.
Úspech v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou: Podarila sa úžasná vec!
Žena oslávila svoje 110 narodeniny.
Má 110 rokov a prezradila svoje TAJOMSTVO dlhovekosti: Odpadnete, aký nápoj udržuje jej myseľ mladú!
Úrad inšpekčnej služby zadržal dopravného policajta
Mladík chcel olúpiť ženu v Liptovskom hrádku: Odišiel zahanbený!
Žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro
Odhalenie z ukrajinskej armády: Pozrite, čo sa deje v Doneckej oblasti
Lela Vémola s Karlosom a deťmi
Karlosova Lela: Tehotenstvo jej dáva zabrať! Vzdala sa svojej závislosti
Zľava poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a slovenský minister obrany Robert Kaliňák
Minister obrany Kaliňák: Rokovanie s Poľskom o spolupráci vojenského priemyslu
Český poslanec Dominik Feri.
Kauza odsúdeného exposlanca Feriho: Nové informácie! Čo sa bude diať?
Mladý muž nemal stret s autom šancu prežiť.
Kolobežkár († 34) sa domov už nevráti: Hrozivá zrážka s dodávkou!