Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2020 17:00 | Správy | Zahraničné správy

Krutý zásah koronavírusu: Dievčatku s rakovinou krvi hrozí to najhoršie, rodičia sú zúfalí

Rodičia trojročného dievčatka trpiaceho zriedkavou formou rakoviny krvi sa boja, že zomrie, keďže jej operácia bola presunutá na neskôr v dôsledku pandémie.

Minulý rok bola Adeline Davidson (3) diagnostikovaná myelodysplazia,  zriedkavá krvná choroba postihujúca jedno z 250 000 detí. Ako informuje The Sun, koncom februára sa konečne dočkala termínu na transplantáciu kostnej drene. V deň D ale lekári v glasgowskej nemocnici zistili, že Adeline je nachladnutá. "Všetci sme boli pripravení na začiatok transplantácie, ale lekári z výteru z krku zistili, že je ešte prechladnutá, takže sme museli niekoľko dní počkať, kým bude úplne zdravá," hovorí jej matka Steph. Vrátiť sa mali o tri dni.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Počas týchto pár dní sa začal koronavírus nekontrolovateľne šíriť celým Spojeným kráľovstvom a lekári museli opäť presunúť transplantáciu, aby sa pripravili na Covid-19. Najbližší možný termín je koniec leta 2020.

Rodičia Steph (26) a Jordan (28) sa obávajú, či sa rakovina nerozvinie do leukémie. "Jej stav je stabilizovaný pomocou transfúzií krvných doštičiek, ale čím dlhšie na nich zostáva, tým je väčšia pravdepodobnosť, že dostane infekciu a jej telo odmietne transplantáciu." Elektrikár Jordan a matka troch detí Steph sa momentálne nachádzajú v domácej izolácii s Adeline a ich dvojičkami Jude a Josie (1). Prosia ľudí, aby šli darovať krv a pomohli udržať ich dcérku nažive. 

 

Dievčatko chodí na transfúzie pravidelne každý týždeň, no v dôsledku pandémie darujú ľudia krv menej. Je možné, že onedlho bude v britských nemocniciach nedostatok tejto najvzácnejšej tekutiny.

Adeline mala na začiatku februára 2019 iba dva roky, keď si jej rodičia všimli, že jej nie je dobre. Po rokoch testov doktori prišli na jej diagnózu - trpí myelodysplaziou, zriedkavou formou rakoviny krvi, kedy krvinky v kostnej dreni nedozrievajú. Každý týždeň chodí na transfúziu krvných doštičiek a približne každý mesiac na transfúziu červených krviniek. 

Po počiatočnej radosti z nájdenia darcu, ktorý chce ich dcérke dať šancu na nový život, prišli starosti. Doktori povedali, že transplantácia sa uskutoční na konci leta, prípadne na začiatku jesene, no rodičia sa obávajú, že v skutočnosti to bude ešte neskôr. Taktiež sa boja, že anynomný darca sa nakazí koronavírusom a teda už nebude môcť darovať kostnú dreň. 

"Nemôžeme sa vyjadrovať k individuálnym pacientom. Ďakujeme našim zamestnancom za ich snahu pri riešení situácie s COVID-19 a našim pacientom za porozumenie. Ohľadom koronavírusu sa riadíme pokynmi stanovenými detskými transplantačnými jednotkami vo Veľkej Británii. To znamená, že transplantácie pre pacientov s nezhubnými ochoreniami budú odložené, ak to je možné. Transplantácie pre pacientov so zhubnými ochoreniami budú pokračovať normálne," komentovala situáciu nemocnica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hráčky Slovenska sa tešia z výhry
Foto
Fantastické víťazstvo pred rekordným publikom! Slovenská reprezentácia má nakročené k postupu na ME
Bývalý reprezentant Maroka Abdelaziz Barrada zomrel vo veku 35 rokov
Foto
Futbalový svet sa ponoril do smútku: Zomrel bývalý hráč PSG a viacnásobný reprezentant
Palestínčania smútia, keď nesú telá príbuzných zabitých pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v nemocnici v Deir el-Balah v nedeľu 20. októbra 2024.
Ťažko zranené deti prežívajú v Pásme Gazy peklo: Svedectvo, ktoré vám vtisne slzy do očí
Doctors and patients consulting and diagnostic examining sit and talk. At the table near the window in the hospital medicine concept
Váš Tip
Rebríček na zaplakanie: Zdravotníctvo na Slovensku je jedno z NAJHORŠÍCH v Európe! Kto za nami zaostáva?
Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste 7. januára 2019 v Bratislave
VšZP priznala možné zmeny: S touto nemocnicou zvažuje ukončiť zmluvu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Sudkyňa, ktorá vyšetrovala zatykač na Netanjahua, KONČÍ! Odchod s okamžitou platnosťou: Toto má byť dôvod
Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Úrad vlády sa postavil na stranu Ficovej vlády: Podarilo sa im takmer nemožné
Srbský prezident Aleksandar Vučič.
Aleksandar Vučič o plánoch do budúcnosti: Kým budem prezidentom, Srbsko...
Hisaši Ouči, zamestnanec jadrovej elektrárne Tokaimura v Japonsku, bol 30. septembra 1999 vystavený extrémnej dávke radiácie po nehode, pri ktorej s kolegami neúmyselne spustil nekontrolovanú jadrovú reakciu.
Dostal trojnásobok SMRTEĽNEJ dávky radiácie: Zomrel v mučivej bolesti! Šialené, čo to urobilo s jeho telom
Motorkár, žiaľ, nehodu neprežil.
Foto
Na ceste vyhasol život motorkára († 38): Bolestivý pohľad na kusy šrotu! Čo sa tam stalo?
Muž sa priznal k podpaľačským útokom (ilustračná fotografia).
Mladý muž sa priznal k podpaľačským útokom v Británii: Desivé, koho chcel podporiť
Na snímke poslankyňa Národnej rady (NR) SR  Martina Holečková (KDH)
Veľká pokuta pre rezort vnútra: Holečková tvrdí, že by ju mal Šutaj Eštok zaplatiť zo svojho