Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2020 09:07 | Správy | Domáce správy

Majú na to už iba pár dní: Matovičova vláda musí do pondelka predložiť programové vyhlásenie

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) musí do pondelka 13. apríla predložiť programové vyhlásenie. Ako vyplýva z Ústavy SR, vláda je povinná do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR (NR SR), predložiť jej svoj program a požiadať o vyslovenie dôvery.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Igora Matoviča, ktorú tvoria hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí 21. marca. Ešte v ten istý deň schválila vláda na svojom prvom rokovaní dokument, ktorým sa zaviazala, že programové vyhlásenie predloží do 13. apríla.

Programové vyhlásenie vlády vychádza z programových priorít strán tvoriacich vládnu koalíciu, na ktorých sa vopred dohodli lídri koalície. Býva rozdelené do viacerých oblastí. Napríklad programové vyhlásenie vlády, ktorú v roku 2016 vytvorili strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD), Slovenská národná strana (SNS) a Most-Híd, bolo založené na posilnení spoločenskej a politickej stability; pružnom reagovaní na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia; plynulom pokračovaní v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny; prehĺbení hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti Slovenska a posilnení úlohy štátu a ochrany verejného záujmu.

Predloženiu programového vyhlásenia vlády predchádza podpis koaličnej zmluvy. Tú vládne strany oficiálne podpísali v pondelok 6. apríla. Zaviazali sa v nej vytvoriť podmienky pre vznik funkčnej vlády SR na volebné obdobie 2020 až 2024 a zabezpečiť počas jej funkčného obdobia potrebnú podporu, najmä pri prijímaní zákonov a uznesení v NR SR. Prostredníctvom zmluvy spečatili rozdelenie jednotlivých vládnych postov a stanovili programové ciele strán a hnutí vládnej koalície.

 

OĽaNO sa bude snažiť dosiahnuť „zásadnú očistu“ orgánov činných v trestnom konaní ako aj iných inštitúcií zabezpečujúcich spravodlivosť, tak, „aby si boli ped zákonov všetci občania Slovenskej republiky rovní“. Hnutie Sme rodina vstúpilo do tejto koalície s cieľom presadzovať rôzne formy podpory a pomoci ľuďom, ktorí sú na pomoc či podporu štátu „bytostne odkázaní". SaS je za viac ekonomickej a osobnej slobody, štíhly a efektívny štát, priaznivé podnikateľské prostredie, zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikateľov a firiem či za školstvo orientované na individuálne vzdelávacie potreby žiakov a študentov. Strana Za ľudí sa zasa zaväzuje, že počas celého obdobia fungovania koalície bude predkladať a presadzovať návrhy v oblasti boja proti korupcii, obnovy spravodlivosti, podpory sociálneho štátu a pomoci ľuďom so zdravotným postihnutím a ich rodinám a podpory občianskej spoločnosti.

To, že je vláda zodpovedná parlamentu, je jedným zo základných znakov parlamentnej demokracie na Slovensku. Národná rada SR jej môže kedykoľvek vysloviť nedôveru. „Vláda môže kedykoľvek požiadať Národnú radu SR o vyslovenie dôvery. Vláda môže spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde,“ píše sa v Ústave SR. Parlament môže vysloviť nedôveru aj jednotlivému členovi vlády, v takom prípade ho z funkcie odvoláva prezident republiky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička