Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Miestni na Liptove a v Turci hromžia na neželaných návštevníkov: Máme tu Slovákov z iných okresov, Čechov aj Poliakov

Ľudia sú nepoučiteľní a napriek opatreniam vlády vycestovali za oddychom.

Hoci mnohí si vstúpili do svedomia a po vyhlásení opatrení pred Veľkou nocou zostávajú doma, našli sa aj takí, ktorí si po adrenalínovom precestovaní niekoľkých okresov vychutnávajú prírodné krásy Slovenska. Mnoho áut s inými EČV než sú tamojšie totiž v týchto dňoch evidujú Liptov a Turiec, a starostovia obcí sa chytajú za hlavu. Situáciu rieši už aj Horská záchranná služba v rámci niektorých oblastí Turca.

Otvoriť galériu

Ako informovali zamestnanci Horskej záchrannej služby, od pondelka do piatka vykonali monitoring dodržiavania nového nariadenia Úradu verejného zdravotníctva a uznesenia vlády Slovenskej republiky o obmedzení pohybu. „Bolo zistené, že väčšina návštevníkov horských oblastí pochádza z cudzích okresov, a preto je otázne, či je toto nariadenie dodržiavané. Vyzývame ľudí na zodpovednosť nielen voči sebe, ale aj k ostatným pri pohybe v horskom teréne,“ odporúčali.

Dalo by sa predpokladať, že obľúbené turistické destinácie budú zívať prázdnotou, nie je to však úplná pravda. „Apartmány v našom rezorte sú väčšinou súkromné, voľných zostalo iba zopár, čo je počas veľkonočných sviatkov neobvyklé. Majitelia pochádzajú z rôznych kútov Slovenska, my, žiaľ, nemôžeme zakázať, aby do svojich apartmánov prišli alebo ich na sviatky neprenajali. Máme tu dokonca aj Poliakov. Je to však na zodpovednosti každého jedného,“ prezradili v jednom z ubytovacích rezortov v Demänovskej Doline.

 

Každý tretí bez rúška

Naopak, Juraj Filo, starosta obce Liptovský Ján, prezradil, že u nich sa to turistami hemžilo, ale iba do vyhlásenia opatrení pred veľkonočnými sviatkami. „Hlásili, že je u nás dosť turistov, ale naopak, je ich veľmi málo. Bolo ich tu viac, ale pred vyhlásením zákazu vychádzania počas karantény mnohí pomizli. Nemohli by ísť ani na nákup, tak sa asi radšej vrátili,“ skonštatoval. Rovnako to bolo aj s turistikou v okolí. Parkoviská síce nepraskali vo švíkoch, ale nezívali ani prázdnotou. Po­dľa evidenčných čísel sa krásami regiónu neprišli kochať len domáci.

Otvoriť galériu

„Každý deň je tu okolo dvadsať áut a nie sú len z Mikuláša,“ prezradil nahnevaný obyvateľ obce Kvačany. „Cezpoľných síce teraz ubudlo, ale sú tu aj tak stále. Načo sú potom tie opatrenia? My ich dodržujeme a aj tak sem prídu ľudia z opačného konca Slovenska, alebo aj z Čiech, len aby sa prešli peknou prírodou,“ vraví rozhorčený miestny. Rovnaký problém má aj obec Blatnica v Turci, ktorá je vstupnou bránou do nádhernej Gaderskej doliny.

„Všetky opatrenia urobíme, ľudia chodia zodpovedne, či mladí, či starší po jednom do obchodu, dodržiavame všetko, a potom príde víkend a máme tu tisíc návštevníkov,“ hovorí starosta Karol Čičmanec. Tým sa však starosti nekončia. „Každý tretí, keďže je v prírode a je to ešte na úrovni obce, obec zasahuje do národného parku, nemá rúško. Aký to má potom význam?“ dodal starosta.

Žilinská polícia v uplynulých dňoch prostredníctvom facebooku apelovala na to, aby sa ľudia zdržiavali v mieste bydliska. „Sme tu pre to, aby sme vás chránili a plnili úlohy, ktoré sú nám uložené. Preto vás žiadame o trpezlivosť a rešpektovanie zákazu vychádzania a s ním spojeného cestovania, pokiaľ vám to životná situácia umožňuje. Len spoločne a vzájomne toto náročné obdobie zvládneme,“ informovali.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline vydalo v reakcii na tento článok vlastné stanovisko: "Mimoriadne opatrenia vyhlásila Vláda SR počnúc 00.00 hodinou dňa 8. apríla a končiac 24.00 hodinou dňa 13. apríla 2020. Počas tejto doby policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline nepretržite vykonávali kontrolu pohybu a presunu osôb nielen na cestách a hraniciach okresov, ale aj v mestách, v obciach a rekreačných strediskách Žilinského kraja, najmä v Jánskej doline, Demänovskej doline, Gaderskej doline a podobne, ktoré sú turistami často navštevované. Pri kontrolách sa policajti zamerali na kontrolu dodržiavania obmedzeného pohybu osôb, kontrolu dodržiavania ochranných pomôcok. Počas kontrol v rekreačných strediskách nezistili žiadne porušenia a voľný pohyb osôb bol minimálny. Rovnako boli kontrolovaní aj vodiči vozidiel zaparkovaných na parkoviskách. Išlo o individuálne prechádzky rodinných príslušníkov s trvalým bydliskom v uvedenej lokalite a nie hromadné presuny a pohyby osôb. Počas mimoriadnych opatrení policajti v Žilinskom kraji skontrolovali celkom 17610 osôb, späť vrátili 534 osôb a zaevidovali celkom 56 prípadov porušenia používania ochranných rúšok."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Taťjana Bakalčuková
Muž najbohatšej Rusky spustil streľbu v kancelárii! Teraz čelí vážnym dôsledkom
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Europoslanci tŕpnu: Z toho, čo zaviedol Orbán, môže byť vážna hrozba!
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
Šéfkuchárka sa podelila o správny postup, ktorým cibuľu nakrájate rýchlo a jednoducho.
Foto
Revolučný TRIK! Šéfkuchárka VYZRADILA najlepšiu metódu krájania CIBULE: Už to inak nespravíte
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!