Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2020 09:58 | Správy | Domáce správy

Zneužívajú ťažkú situáciu: IT firmy bojujú s narastajúcim kyberzločinom, tomuto čelia

Slovenské firmy sa v poslednom čase nemusia vyrovnávať iba s ekonomickou krízou spôsobenou novým koronavírusom, ale aj s pokusmi podvodníkov o vylákanie falošných platieb.

Tí využívajú, že zamestnanci v súčasnosti pracujú z veľkej časti z domu a nie sú v priamom kontakte so svojimi nadriadenými, upozornila spoločnosť Binary Confidence, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou.

"Ozvali sa nám z veľkej slovenskej firmy. Ich účtovníkovi prišiel e-mail, v ktorom ho podvodník, tváriac sa ako CEO spoločnosti, žiada o urýchlenú platbu dôležitej faktúry. Argumentuje pritom časovou tiesňou," konštatoval Ján Andraško, expert Binary Confidence na kybernetickú bezpečnosť.

 

Firma poslala takmer 20 000 eur na uvedený účet. Na to, že ide o podvod, prišla do 24 hodín a snažila sa stornovať transakciu, no peniaze už na účte neboli. Podvodník, posmelený úspechom, sa však ozval znova.

Podľa Andraška nejde o pokus cielený len na túto jednu spoločnosť. "Vieme minimálne o jednom ďalšom prípade, kde bol použitý rovnaký e-mail ceo-sk@naver.com. Rovnaký bol aj text a suma, ktorú žiadal podvodník uhradiť," uviedol expert. Predpokladá, že meno výkonného riaditeľa (CEO) aj svojej obete si vyhľadal na sociálnej sieti. "Po vyhľadaní názvu spoločnosti sú obaja, aj manažér aj účtovník na prvej stránke tejto sociálnej siete," upozornil Andraško.

Kyberzločinci takto využívajú, že väčšina podnikov presunula administratívnych pracovníkov na tzv. home office. Dúfajú, že sa nebudú vedieť spojiť so svojimi nadriadenými a spravia chybu pod tlakom argumentu o časovej tiesni a dôležitosti faktúry.

Andraško radí firmám, aby dodržiavali zásady opatrnosti: "V prvom rade by mali zamestnancov poučiť, ako sa majú správať v prípade, ak od nich niekto žiada uhradiť faktúru. Mali by mať implementované interné smernice týkajúce sa prevodov peňazí, obsahujúce postup na overenie oprávnenosti žiadostí o prevod. A v prípade podvodu vždy kontaktovať políciu, aj keď sa nestali obeťou."

Zamestnanci by podľa experta nikdy nemali podliehať tlaku, nemali by preskakovať žiadne kroky v zavedených postupoch. Je potrebné si vždy poriadne skontrolovať adresy, z ktorých dostanú žiadosti o platbu. V prípade akýchkoľvek pochybností by si mali prevod overiť s nadriadeným, najlepšie iným kanálom. Ak podozrivá žiadosť prišla e-mailom, nadriadeného kontaktovať telefonicky. Podozrivé e-maily či telefonáty nahlásiť oddeleniu bezpečnosti alebo IT oddeleniu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pátranie v oblasti Turčeka so šťastným koncom.
Foto
V lese nad Turčekom sa STRATILA hubárka! Do hory šli traja: Čo sa stalo?
Na základnej škole bodol chlapec spolužiaka! (Ilustračné foto)
Brutalita na základnej škole: Chlapec BODOL spolužiaka do krku! Rodičia majú strach o deti
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Bol otec dcéry Naomi.
Foto
Náhle zomrel MMA zápasník († 38): V minulosti tvoril pár so speváčkou Demi Lovato
Juraj Loj si navliekol Petrine šaty!
Foto
V SND museli prešívať: Juraj Loj sa navliekol do Vajdovej ŠIAT! Sledujte tú FOTO
Foto
Prídu na Slovensko hviezdy?! ME do 21 rokov lákajú už teraz
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Do krajiny dorazili obrovské záplavy: Muža padajúci strom, strašné, čo sa stalo deťom...
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Eskalácia napätia? Rozruch v krajine, ktorá je členom NATO
Foto
Frustrovaný Slovan, naštvaný Oremus: Pecararo zlomil hokejku o tvár Jasečka
Lion in a zoo
Nešťastie v zoologickej záhrade: Riaditeľku dotrhali 3 levy!
Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 16. októbra 2024.
Vo vojne v Gaze nastal zlom! Svet reaguje: Príde nová fáza konfliktu?
Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Zabili vodcu Hamasu! Kamery odhalili niečo nečakané