Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2020 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Drobní podnikatelia majú strach o život: Už to TAKTO dlho nevydržíme!

Strach o holý život! Pandémia nebezpečného ochorenia COVID-19 skrížila malým podnikateľom plány a namiesto toho, aby zvyšovali tržby, počítajú obrovské straty.

Niektorí už museli dokonca zatvoriť prevádzky, pretože nedokázali dotovať personál a avizovaná vládna pomoc ich obišla. Zabehnuté podniky sa krízu snažia zvládnuť aj tak, že pochúťky predávajú cez okienko. Majitelia z toho síce nemajú veľké zisky, no snažia sa udržať prácu pre zamestnancov. Všetkých do jedného spája strach z budúcnosti.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Košice

Podnikateľ v gastropriemysle Gabriel : Investoval som všetky peniaze

Gabriel Jakab (41) má hlavu v smútku. V decembri 2018 spolu s dvomi kolegami založili spoločnosť Rýchle pivo a splnili si sen, potom si s manželkou otvorili pohostinstvo v obci Valaliky a taktiež zastrešuje značku Beerjet Slovakia a čapujú pivo na festivaloch a koncertoch. Všetky prevádzky však pre koronavírus zatvorili.

Otvoriť galériu

 

„Moji dvaja spoločníci zanechali dobrú prácu v zahraničí a dlhoročné profesie, aby sa naplno venovali novej firme. Investovali sme do toho všetky peniaze i čas. Kým zabehnete novú spoločnosť, trvá to a prvý rok máte minimálny až žiadny príjem,” prezradil Gabriel. Pre opatrenia krízového štábu zatvorili 3 nové prevádzky, aj keď v kútiku duše dúfal, že vláda splní svoje sľuby a pomôže malým podnikateľom. Lenže štát pomôže iba firmám so ziskom, čo znamená dýku do chrbta začínajúcim podnikateľom a Gabriel nevie preukázať čistý zisk, keďže funguje krátko, a preto nedostane pomoc. „Zabudli na začínajúcich podnikateľov. Pomohli veľkým firmám, tie si vedeli urobiť rezervy a na zamestnancov dostanú dotáciu,” posťažoval sa a dodal: „Náklady na udržanie prevádzok sú až 3 tisícky mesačne. Ak neotvoríme do niekoľkých mesiacov, skončíme.“

Liptovský Mikuláš

Jaroslav z kontaktnej zoo: Museli sme si zobrať úver

O existenciu sa obávajú aj v kontaktnej zoo pri Liptovskom Mikuláši, kam počas sezóny zavítajú denne tisícky návštevníkov. Teraz však majú zatvorené. No zvieratá neustále potrebujú odbornú starostlivosť a opateru, čo stojí nemalé prostriedky. „Zvieratá u nás musia byť a tým pádom aj odborní ošetrovatelia, ktorí sa o zvieratá starajú,“ povedal Jaroslav Kompiš, majiteľ kontaktnej zoo s tým, že zamestnancov zatiaľ neplánujú prepúšťať.

Otvoriť galériu

K dispozícii v prípade núdze majú aj dobrovoľníkov, ktorí sú pripravení pomôcť v zoo aj zadarmo. „Zvierat aj s farmou máme takmer 2-tisíc a 34 stálych zamestnancov. Našťastie, seno pre zvieratá máme nachystané, denne okrem toho spotrebujeme približne 140 kilogramov mäsa, k tomu treba pridať ovocie, zeleninu a rôzne špeciálne granulované zmesi. Som rád, že dodávatelia nás zatiaľ podržali. Fungujeme, ale museli sme si zobrať úver, ktorý treba splácať. Takto sa však nedá fungovať donekonečna,“ uzavrel Kompiš.

Bratislava

Vojtech z pizzerie Sole mio: Rátame s dlhou krízou

V čase obeda je pred pizzeriou pomerne rušno aj počas pandémie. „Snažíme sa prispôsobiť novým podmienkam. Rátame s tým, že táto situácia potrvá dlhšie a všetko tomu prispôsobujeme. Väčšinou ide jedlo na roznášku a tiež zháňame nové technológie, napríklad pre hermetické balenie jedál. Musíme rozmýšľať na mesiace dopredu.

Otvoriť galériu

Lebo aj keď sa opatrenia uvoľnia, ľudia asi nezačnú chodiť do reštaurácií tak ako predtým,“ vysvetlil prevádzkar Vojtech (46). „Nerobíme pre zisk, ale aby sme prežili. Snažíme sa udržať každého zamestnanca vo viacerých podnikoch, ktoré prevádzkujeme. Samozrejme, robia menej hodín a za menej peňazí,“ dodal s tým, že sa zmenila aj klientela. Držia nás pri živote najmä staromešťania. Podľa prevádzkara by časť straty mohla podnikateľom vynahradiť štátna pomoc, ale podľa neho je zatiaľ neprehľadná. „Sami nevieme, ako o pomoc požiadať. Prečo nedali paušálne 80 % z platu každého zamestnanca?“ pýta sa Vojtech.

Bratislava

Otvoriť galériu

Voňavé pečivo či legendárne bratislavské rožky už dlhé roky predávajú v pekárni pod známou Michalskou bránou! Hoci okolo pekárne Praclík zvykli za lepších časov prejsť denne tisícky ľudí, dnes je na bratislavskom korze pusto. „Chodí veľmi málo ľudí, denne príde možno tak 40 zákazníkov,“ prezradili predavačky Veronika (37) a Emma (21), ktoré však nestrácajú optimizmus. „Máme otvorené, aby sme aspoň niečo zarobili a mohli prežiť. A najmä starší ľudia sú vďační, že nemusia stáť v rade v obchode a u nás si nakúpia čerstvý chlieb aj pečivo,“ dodali šarmantné predavačky.

Bratislava

Otvoriť galériu

Jednou z otvorených prevádzok je aj kebab na Obchodnej ulici. Tureckú pochúťku predávajú, samozrejme, cez okienko. „Chodí málo ľudí, možno tak 5% percent oproti normálu,“ povedal majiteľ Tahir. „Mám sedem zamestnancov a tí sedia teraz doma, robím iba ja. Tržby mi nepokryjú ani nájom,“ opisuje zúfalú situáciu majiteľ, ktorý v čase, keď musel mať dva týždne zatvorené, roznášal zadarmo jedlo pre zdravotníkov a hasičov bojujúcich s epidémiou. Dlho to už nevydržíme. Ešte tak mesiac to dáme,“ uzavrel.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: aď, sk, kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bezpečnostný expert Radovan Bránik prijal pozvanie do relácie Nového Času.
Analytik Radovan Bránik o nedávnych povodniach: Zvládlo by Slovensko situáciu, ak by na tom bolo horšie?
Escobar mal záľubu v kupovaní exotických zvierat.
Miláčiky Pabla Escobara čaká rozsudok smrti! Takéto zákony by sa narkobarónovi nepáčili
Arnold sa zabával spolu so svojou partnerkou (v strede) a zabávačom Thomasom Gottschalkom (vpravo).
Foto
Oktoberfest otvoril svoje brány: Zlatým mokom nepohrdol ani Terminátor! Koľko vysolil za krígeľ piva?
Najdrahšia verzia tohto skvostu stojí až 512 000 eur.
Na trh sa dostal luxusný kryt na iPhone: Ak nemáte hlboko do vrecka, je váš! Tá suma je NEUVERITEĽNÁ
(ilustračné foto).
V obchodoch v Kalifornii už túto vec nenájdete: Guvernér ju zakázal ponúkať!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pricestoval do New Yorku: Zúčastní sa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN
(ilustračné foto)
Polovica provincií v Ekvádore je bez elektriky: Vo viacerých oblastiach je vyhlásený červený stupeň
(ilustračné foto).
Vajnory zvýšia finančný príspevok pri narodení dieťaťa: Takouto sumou pomôžu obyvateľom!
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Poľského turistu zasiahla uvoľnená skala: Na pomoc mu museli prísť horskí záchranári
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Prekvapivé vyjadrenie Trumpa: Kandidoval by v roku 2028?
Dušan Tóth aktuálne trénuje Zvolen.
Foto
Dušan Tóth si nedal servítku pred ústa: Kompetentní by sa mali začať zaoberať výkonmi rozhodcov!
Tom Birchy
Foto
Mladík (22) utrpel infarkt, teraz radí druhým: Ak pocítite TIETO príznaky, okamžite volajte záchranku