Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2020 16:40 | Správy | Domáce správy

Testovanie rómskych komunít: Sú známe výsledky z Luníka IX, v Jelšave narazili na problém

Výsledky testovania na ochorenie COVID-19 v košickej mestskej časti Luník IX skončilo u všetkých testovaných s negatívnym výsledkom.

Oznámil to v utorok primátor mesta Jaroslav Polaček na sociálnej sieti. Odoberanie vzoriek vojenskými lekármi sa realizovalo na najväčšom rómskom sídlisku v nedeľu (12. 4.) dopoludnia. Išlo o súčasť akcie zameranej proti šíreniu tejto nebezpečnej nákazy v rómskych komunitách. Na testy bolo vytypovaných 21 osôb. "V piatich prípadoch išlo o navrátilcov zo zahraničia, ďalší boli zamestnanci úradu, ako sú terénni sociálni pracovníci, alebo členovia našej občianskej hliadky, ktorí sú vonku každodenne v kontakte s obyvateľmi," povedal starosta Luníka IX Marcel Šaňa.

Nie je mu známe, že by niekto v tejto mestskej časti mal príznaky ochorenia COVID-19. Konštatoval ďalej, že zo zahraničia sa na Luník IX nikto za uplynulé tri až štyri týždne nevrátil. "Tí poslední prišli okolo 13. - 14. marca, takže sú po povinnej domácej karanténe a nič sa u nich neprejavilo. Nechceme však nič podceniť, preto sme dali testovať aj ich," uviedol Šaňa.

Do testovania Rómov na koronavírus sa Jelšava prihlásila sama

Mesto Jelšava v Revúckom okrese síce nebolo vybrané do prvej fázy testovania Rómov na nový koronavírus, samospráva sa však doň iniciatívne prihlásila sama. TASR to povedal primátor Milan Kolesár, ktorý bol podľa vlastných slov trochu sklamaný, že mesto kompetentní nezaradili medzi prvé lokality na testovanie.

 

„Rozumiem, že mali na mysli skôr klasické osady, ale keď sme mesto s najvyšším podielom Rómov na Slovensku, tak si myslím, že sme mali byť v prvej vlne. Kontaktoval som preto ľudí zodpovedných za tvorbu zoznamu a vysvetlili sme im situáciu. Teda, že máme dosť veľa občanov, ktorí sa vrátili zo zahraničia a nie všetci boli tak zodpovední, aby dodržiavali karanténu,“ podotkol primátor, podľa ktorého následne bola Jelšava do zoznamu doplnená.

Samotné testovanie malo podľa jeho slov v meste hladký priebeh, vyvolalo však rôzne nálady. „Väčšina ľudí ho prijala kladne. Niektorí Rómovia sa však spytovali, či je Jelšava osada a či tu testovanie malo byť. Ja hovorím, že v každom prípade to pomohlo upokojiť situáciu a budeme aspoň vedieť, na čom tí ľudia sú. Aj oni budú môcť pokojnejšie spávať,“ vysvetlil primátor s tým, že určite nebolo cieľom nikoho stigmatizovať, iba vyhľadať prípadnú nákazu.

Dodal tiež, že obyvatelia mestu nahlasovali ľudí nedodržiavajúcich karanténu a samospráva sa ich podnety snažila posunúť polícii. Narazila však na problém, kto má túto vec kompetenčne riešiť. „Prvotná informácia bola taká, že policajti nás nasmerovali na úrad verejného zdravotníctva. Odtiaľ nám ale dali vedieť, že konkrétny prípad musí najprv zdokumentovať polícia,“ objasnil Kolesár a doplnil, že napokon sa s úradmi podarilo celú záležitosť vyriešiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ilustračné foto.
Prelomový OBJAV by mohol nanovo definovať SMRŤ: Vedci objavili TRETÍ stav! Neuveríte, čo to je
Opičie kiahne sa prenášajú najmä dotykom (ilustračné foto).
V Európe dostala zelenú! Vakcínu proti opičím kiahňam odobrili aj pre dospievajúcich
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Hrozí kolaps?! Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Z krásnej markizáčky Márie Zelinovej nespustíte zrak: Pikantné zábery v odvážnych plavkách!
Taťjana Bakalčuková
Muž najbohatšej Rusky spustil streľbu v kancelárii! Teraz čelí vážnym dôsledkom