Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2020 08:30 | Správy | Domáce správy

Matovičovi stačilo 70 minút na odrovnanie Sulíka: Minister hospodárstva je už zúfalý!

Zatiaľ čo verejnosť očakáva výsledky a opatrenia v boji proti kríze, hlavní predstavitelia vlády vedú detinské spory.

Minister hospodárstva Richard Sulík (52) sa rozhodol predstaviť krízovú ekonomickú radu, po ktorej volali ekonómovia aj zamestnávatelia. Premiér Igor Matovič (46) so svojím ministrom financií však 70 minút pred tým Sulíkovi oznámili, že si vytvárajú vlastný „krízový ekonomický štáb“. Šéf SaS tak následne svoju iniciatívu rýchlo zrušil.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ešte v utorok Matovič verejnosti oznamoval, že o zmierňovaní prísnych opatrení budú rozhodovať striktne epidemiológovia, a nie ekonómovia. Prezidentka Zuzana Čaputová však vyzvala na to, aby vedúci predstavitelia vlády našli prienik medzi oboma odvetviami, keďže životy môže stáť nielen pandémia koronavírusu, ale aj následná chudoba. Sulík tak oznámil, že v stredu predstaví 14-členný krízový ekonomický štáb.

Premiér však jeho ambície rýchlo zatrhol a pár desiatok minút pred naplánovanou tlačovkou Sulíka zatlačil na svojho ministra financií, aby takýto štáb oznámil on. „Na Úrade vlády funguje dlhodobo permanentný krízový štáb a rozhodli sme sa zriadiť krízový ekonomický štáb, aby to bola samostatná entita. Samozrejme, jeho súčasťou budú špičkoví slovenskí ekonómovia a budú tam prizvaní aj zástupcovia ministerstva hospodárstva. To, čo si organizuje minister hospodárstva, je čisto jeho úloha. Tou je komunikácia so zamestnávateľmi, takže predpokladám, že to bude iniciatíva týmto smerom,“ vysvetľoval nejednotnosť vo vláde Matovič. Šéf financií Eduard Heger (OĽaNO) pripomenul, že ich úlohou je strážiť verejné peniaze.

 

Otvoriť galériu

Sulík ako minister hospodárstva o tri hodiny nato predstúpil pred novinárov viditeľne naštvaný. „Ekonomická situácia v našej krajine je kritická. Prepad HDP je obrovský, hrozia nám desaťtisíce nezamestnaných, možno státisíce. Treba konať. Jednak sú to opatrenia na stlmenie dosahov krízy a potom sú to opatrenia, ktoré pomôžu našu ekonomiku oživiť,“ hovoril o tom, prečo chcel mať zriadený krízový štáb. Prekvapil tým, že sa na jeho zriadení dohodol ešte minulý týždeň práve s ministrom financií.

„On bol do nej pozvaný. Táto rada mala mať ustanovujúce zasadnutie o 12.00 a približne 70 minút pred tým mi volal minister financií, že nielenže nepríde, ale vznikne aj akási iná rada na Úrade vlády, ktorá bude pod vedením premiéra,“ oznámil Sulík. Chvíľu to tak podľa neho vyzeralo, že budú mať dve podobné rady, ktoré budú riešiť ekonomiku. Nakoniec sa Hegera rozhodol rešpektovať. „Nebudem tu súťažiť o zlaté trenky,“ dodal s tým, že sa na tejto rade bude zúčastňovať.

Sulík pokračuje v apele na otváranie bežných prevádzok mimo obchodných centier. „Nepočul som o jedinom prípade, keď by sa nakazila predavačka. Nerozumiem, prečo by sme desaťtisíce obchodov mali držať zatvorené a čakať, kým nám budú ako hnilé hrušky padať jeden za druhým. Sme za dodržiavanie hygienických opatrení. Slováci sa ukázali ako veľmi zodpovední v boji proti kríze. Toto je však hriech, ktorý páchame na malých podnikateľoch,“ pripomenul minister.

Zároveň dodal, že veľkoobchody môžu predávať totožné veci, čím oslabujeme domácich podnikateľov. „Malý obchodík nesmie mať ani za svet otvorené, veľkoobchod môže predávať tie isté veci, koľko chce. Naháňame zisky veľkým zahraničným reťazcom aj za cenu, že desaťtisíce malých podnikov pôjdu do krachu. V tých firmách, ktoré sú zavreté, pracuje asi 200- až 300-tisíc ľudí. To je 10 % celej zamestnanosti. To nie sú 2 %, ale osudy ľudí, ktorým sa ich životné diela rúcajú a nemajú z čoho živiť svoje rodiny,“ zakončil Sulík s tým, že za žiadnych okolností neodíde z vlády. „Lebo vieme väčším škodám zabrániť, ak budeme jej súčasťou."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička