Zlepšenie ich fungovania, ochrana a dokonca aj urýchlenie procesu hojenia sú možné nielen pomocou množstva čistého vzduchu, ale aj výberom správneho jedla môžeme urobiť niečo dobré pre náš citlivý dýchací systém. Magazín Bild priniesol najzaujímavejšie zistenia výskumných laboratórií.
Voda udržuje všetky funkcie v tempe
Pľúca pozostávajú z 80 percent z vody, takže logickým dôsledkom je, že môžu optimálne fungovať iba vtedy, keď je telo dostatočne hydratované. Dokonca aj minimálne suchšie pľúca sú náchylnejšie na choroby. Vysušenie tela môže viesť k záchvatom astmy. Napriek tomu by sa nemal prekročiť limit tri litre denne, pretože príliš veľa tekutín môže tiež zaťažovať pľúca, keďže zvyšuje tlak v krvných cievach.
Surový cesnak obsahuje "záhadnú" molekulu na ochranu pľúc
Za tajomstvo mnohých ľudí, ktorí sa dožili 100 rokov, sa považuje denný strúčik cesnaku. Hľuza je jednou z najdôležitejších zložiek stredomorskej kuchyne, ktorú propagujú odborníci na výživu. Je to opäť „magická“ zložka stravy obsahujúca antibiotiká, ktorá vytvára v dýchacom systéme liečebný poriadok. Jej názov je alicín. Táto vlastnosť podľa vedcov eliminuje baktérie, ktoré spôsobujú choroby pľúc a dýchacích ciest, ako je cystická fibróza.
Zaujímavosť: Alicín a jeho účinky sú pre lekárske vedy také nové, že správa zo štúdie dokonca hovorí o „záhadnej molekule“, ktorá prinesie výskumu ešte veľa „zábavy“.
Petržlenová vňať je ozajstná liečivá bylina, skvelápre vaše pľúca. Nie je len močopudná, čo zabezpečuje zdravé čistenie obličiek, ale je aj jednou z potravín s najvyšším obsahom apigenínu. Vedci už pred rokmi zistili, že flavonoidová zlúčenina je ozajstným rakovinovým strašiakom. Zaujímavé je, že sa zameriava najmä na rakovinotvorné bunky pľúc. Veľká lyžica petržlenovej vňatky do polievky je najlepší spôsob prevencie pred rakovinou pľúc.
Zaujímavosť: A ešte jeden ďalší - priznaný hrozný pokus na zvieratách - priniesol na svetlo úžasné veci. Vedci injikovali čistý nikotín gravidným potkanom. Pľúca mláďat, ktorých matkám bol tiež podaný extrakt z petržlenu, sa vyvíjali oveľa lepšie ako tie, ktoré sa museli liečiť bez byliny.
Jablká a paradajky regenerujú pľúca fajčiarov rýchlejšie
Ďalšia dobrá správa pre budúcich bývalých fajčiarov: Zdá sa, že vedci sa obzvlášť zaujímajú o zdravie pľúc, pretože po zistení o brokolici objavili v roku 2017 podobný účinok s jablkami a s paradajkami. Zistili, že pľúcne funkcie sa výrazne zlepšili u tých, ktorí jedli v priemere denne najmenej dve paradajky a jablko. Okrem toho veľká spotreba paradajok a jabĺk prispieva k tomu, že vekom podmienené zníženie funkcie pľúc - a to aj bez fajčenia - sa merateľne spomaľuje. Zdá sa teda, že spoločné užívanie kombinácie týchto dvoch druhov potravín je nejako prospešné, ale treba to ešte preskúmať.
Brokolica aktivuje „liečivé gény“
Prestať s fajčením je ťažké a mnoho ľudí trpí tým, že nevie zo dňa na deň prekonať svoju závislosť. Brokolica sa osvedčila ako vynikajúca zelenina, ktorá sprevádzala fajčiarov na ceste k odvykaniu od cigariet. My všetci máme špecifický gén s názvom NRF2, ktorého „úlohou“ je chrániť bunky pred znečisťujúcimi látkami a inými toxínmi. Problém: U fajčiarov je aktivita tohto génu výrazne znížená, čo okrem iného vedie k tomu, že sa postihnuté pľúcne mechúriky zotavujú horšie. Vedci zistili, že sekundárna rastlinná látka sulforafán obsiahnutá v brokolici je schopná znovu obnoviť liečivý gén.
Zaujímavosť: Denný príjem nápoja vyrobeného z klíčkov brokolice zrejme spôsobí, že vdýchnutý vzduch v smogových oblastiach bude takmer neškodný.