Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Lukáš má v DSS v Pezinku obe staré mamy: Zúfalé slová a čudné pomery

Situácia okolo Domova sociálnych služieb (DSS) v Pezinku je veľmi neprehľadná.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po prevalení faktu, že je to v podstate najväčšie ohnisko koronavírusu na Slovensku, sa síce kompetentní ihneď pustili do riešenia, ale zrejme budú potrebovať viac času. Bratislavský župan Juraj Droba už z funkcie odvolal riaditeľku zariadenia a avizoval ďalšie funkčné riešenia. Pezinčan Lukáš má v zariadení, kde je nakazených viac ako päťdesiat klientov, až dve svoje babičky. Zo situácie je zúfalý, informácií totiž dostávajú zo zariadenia veľmi málo.

 

Strach a bezmocnosť zažíva Lukáš (34) aj s celou svojou rozvetvenou rodinou. V domove pre seniorov v Pezinku, ktoré sa stalo zatiaľ najväčším epicentrom koronavírusu na Slovensku, má umiestnené dve staré mamy. „Žijem v Česku a o tom, že vôbec je nejaký problém, som prvýkrát počul v tunajšej televízii,“ začína svoje rozprávanie. A tam sa jeho informácie v podstate končia.

Vo štvrtok Patrícia Mešťan, riaditeľka Úradu BSK, v slovenskej televízii uviedla, že o klientov sa starajú len zamestnanci s negatívnym testom a že klienti sú podľa výsledkov testov rozdelení do rôznych zariadení. Jeho rodina sa telefonicky snažila zistiť, ako sú na tom staré mamy. „Pani, ktorá zdvihla telefón, povedala, že starké majú koronu, dostávajú antivirotiká a sú stabilizované, a zavesila,“ hovorí.

Otvoriť galériu

Nie sme si istí ničím

Lukáš sa snaží chápať, že ošetrujúci personál musí byť unavený a veľmi vystresovaný, ale poukazuje na to, že rodiny nedostávajú žiadne informácie o zdravotnom stave svojich milovaných, hoci v minulosti to tak bolo. A ak nejaké informácie dostanú, sú buď nedostačujúce, alebo sa neskôr dozvedia, že sú nepravdivé. „Vraj dostávajú lieky. Ale aké lieky?“ pýta sa nespokojne. „Pezinok je malé mesto, všetko sa roznesie. A potom sa dozviem, že vlastne žiadne lieky nedostávajú,“ pokračuje rozčarovaný nad tým, že im bolo odporúčané, aby po ochranke poslali vitamín C. „Čo to znamená? Že im nedávajú žiadne vitamíny? Alebo nejaké dávajú a céčko má byť len navyše? Prečo sa nemôžeme dostať k žiadnej informácii?“

Do zariadenia poslal aj e-mailovú žiadosť, ale doposiaľ nikto neodpovedal a oficiálne nepodal žiadne vyjadrenie o stave senioriek. Dožadoval sa teda telefonického spojenia so seniorkami, ale ani to sa nestalo. „Myslíme si, že by to im i nám pomohlo zvládnuť túto situáciu,“ vyjadruje presvedčenie. „Veľa rodín sa obáva toho najhoršieho a predstava toho, že sa nemôžu rozlúčiť so svojimi blízkymi, je nesmierne bolestivá.“ Na záver dôrazne hovorí: „Apelujem na štát, aby urobil maximum pre seniorov, je veľa možností, ale je potrebné ich urobiť hneď a nečakať ani deň či hodiny.“

Župan Droba po odvolaní riaditeľky dosadil do zariadenia krízové vedenie a momentálne hľadajú posily pre zamestnancov z iných DSS v kraji, aby klientom mohla byť naďalej poskytnutá dostatočná starostlivosť a zamestnanci mali šancu na oddych. Polícia zároveň prešetruje trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti, ktoré ešte v utorok podal starosta Pezinka Igora Hianíka. Urobil tak na základe listu, ktorý dostal do mailu.

V domovoch sa situácia zhoršuje

Pezinok

V piatok popoludní zomrel už piaty klient Domova sociálnych služieb v Pezinku.

Martin

Potvrdili tri prípady ochorenia COVID-19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi