Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2020 14:16 | Správy | Politika

Raši sa obul do ministra Krajčího: Tri výberové konania ministerstva zdravotníctva boli netransparentné

Výberové konania na členov a predsedu predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a predsedu predstavenstva Nemocnice Poprad boli netransparentné.

Na tlačovom brífingu to uviedol podpredseda Smeru-SD a poslanec parlamentu Richard Raši. Ako konštatoval, výberové konania do predstavenstva VšZP boli zverejnené 6. apríla, uzávierka bola 14. apríla. Z týchto dní boli iba štyri pracovné, počas dvoch z nich platili obmedzenia počas veľkonočných sviatkov. Výberové konanie na predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti nemocnica Poprad bolo vyhlásené 8. apríla, ukončené bolo 16. apríla. Na zdravotníckom výbore Raši vyzval ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby výberové konania zrušil a aby ich nanovo vypísal.

Raši taktiež chce, aby Krajčí kandidátov pozval na zdravotnícky výbor a komisia vzala do úvahy odporúčania výboru. Až následne sa má uskutočniť transparentné výberové konanie, aby mali kandidáti na vybavenie všetkých dokumentov a prípravu projektu aspoň 15 dní, a aby dátum nebol počas sviatkov. Raši tiež vyzval ministra zdravotníctva, aby sa na vláde presadilo zrušenie povinnosti pre pendlerov predložiť potvrdenie o vyšetrení na Covid-19. "Pretože množstvo pendlerov je tak veľké, že sa to v súčasnosti pri odberových miestach v Bratislave nedá fyzicky stihnúť. Nemôžu tiež predložiť potvrdenie o tom, že nemajú Covid-19, ktoré by si urobili v Rakúsku alebo Maďarsku," uzavrel.

Zdravotnícky výbor by sa chcel zapojiť do výberových konaní rezortu

Výbor Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo by sa chcel zapojiť do výberových konaní Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Konkrétne by si mal vypočuť kandidátov organizácií podriadených rezortu a následne vydať svoje odporúčanie výberovej komisii MZ SR. Pre TASR to uviedla predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS).

 

Šéfka zdravotníckeho výboru preto uviedla, že výbor ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) žiada, aby predsedníčka zdravotníckeho výboru bola nominovaná do výberovej komisie rozhodujúcej o kandidátoch na posty organizácií podriadených MZ SR. "Zároveň sme odhlasovali, že sa nám prídu predstaviť vybraní uchádzači všetkých podriadených organizácií MZ SR, ktorých minister vyberie ešte predtým, ako budú nominovaní. Smeruje to k transparentnosti, som určite naklonená tomu, aby vypočutia boli verejné," povedala. Ako tiež povedala, rovnaký postup navrhnú aj pre vypočutie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, hoci

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivý útok v Chorvátsku: V populárnej lokalite dovolenkárov útočila šelma!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vznikne moslimská aliancia proti Izraelu? Erdogan vyzýva na rázne kroky
Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier.
Vo Francúzsku začali masívne protesty: Prečo majú obyvatelia problém s novým premiérom?
Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
(ilustračné foto)
Krutá tragédia: Chlapci († 9, † 12) sa hrali na pláži v piesku, po chvíli boli mŕtvi!
 Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS-e
Zasadla medzivládna komisia: O čom Kaliňák rokoval s českou stranou?
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia! Chlap vyzabíjal svoju rodinu: Desivý nález v dome
HZS zasahovala pri páde turistky!
Horská záchranná služba v akcii: Ošetrovali českého turistu! Čo sa v horách stalo?
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
(ilustračné foto)
Do hniezda záchrany napchali 6 ROČNÉ dieťa: Smutný objav pri dome dievčatka!
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...
Martin Hríb (35) a Ján Veterný (35) pri práci v náročnom prostredí.
Váš Tip
Výtvor grafiťákov v Dunajskej Lužnej priťahuje pohľady ako magnet: Múr premenili na umelecké dielo za 196 hodín!