Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Rarita na farme spod Vtáčnika: Roztomilé dvojičky od jednej kravičky

Prekvapenie, aké ešte nezažili! Na Farme pod Vtáčnikom za Kamencom pod Vtáčnikom (okr. Prievidza) majú v posledných týždňoch veselo.

Na začiatku apríla sa tam totiž stal malý zázrak - otelenie, aké nemá páru. Na svet tam totiž prišli štvornohé dvojčatá - teliatka. Radosť z nich však nemá iba mamina, ale najmä majitelia kravičky. Pôvodne si totiž mysleli, že sa im nadobro stratila. Keď ju však po dvoch hodinách pátrania našli, už mala pri sebe rozkošné detičky - býčka a jalovičku. Podľa farmárov je rarita, aby krava porodila dvojičky a ešte k tomu bez pomoci.

Otvoriť galériu
Bol to poriadny rozruch. Týždeň pred Veľkou nocou na farme pri Kamenci pod Vtáčnikom mali plné ruky práce. Tak ako každý večer farmári zháňali z paše svoje zvieratá. Lenže zistili, že ich 7-ročná teľná kravička sa nevrátila spolu s  ostatnými. Začali ju preto zúfalo hľadať. V hre totiž nebol iba život dojnice, ktorá sa už pomaly pripravovala na svoj štvrtý pôrod, ale aj život ešte nenarodeného teliatka. „Ony sa zvyknú samy asi po ôsmej hodine vrátiť dnu. Podľa našich poznámok, ktoré si robíme, a správania tejto kravičky sme vedeli, že bude rodiť. Postupne sa na pôrod pripravovala,“ spomína na krušné chvíle farmárka Janka Kováčiková (38). To ešte netušila, aké budú mať šťastie, lebo si mysleli, že ich kravičke sa niečo stalo a už ju nikdy nenájdu.

 

Odmena zhora?

Najväčšie prekvapenie farmárov však čakalo, keď „tuláčku“ konečne našli a všetky obavy sa zmenili na obrovskú radosť. „Všetkých nás doslova prekvapila, keď sa večer nevrátila z paše a išli sme ju pozrieť, kde sa ‚zabudla‘. Po príchode do úplného rohu lúky sme s úžasom našli ležať dve krásne teliatka,“ teší sa Janka z nezvyčajného prírastku na farme. Vonku už bola tma a ešte aj celkom zima, no mama krava sa správala veľmi zodpovedne. „Bola pri nich a bolo asi 22.00 hod.

Otvoriť galériu
Boli sme nesmierne šťastní. Porodila krásneho býka a jalovicu,“ dodáva natešene skúsená farmárka s tým, že na ich farme chovajú kravičky plemena slovenské strakaté a toto sa im ešte nestalo. „Nie je to celkom bežná vec, aby krava porodila dvojičky a ešte aj bez pomoci,“ vysvetľuje Janka a dodáva: „Možno je to z hora odmena pre nás a motivácia do ďalšej práce za to, ako sa staráme o zvieratá. Na farme chováme kravy a ovce už šesť rokov s láskou ku zvieratám a prírode, a tá nám to v tomto prípade vrátila.“

Teliatka sú veľmi čulé. Už veselo behajú po paši a robia radosť nielen svojej pyšnej mamine, ale aj všetkým naokolo. „Mama a teliatka sa pasú počas slnečných dní na pasienku. Rastú ako z vody, jalovička sa veľmi podobá na maminu a býček je na ocina. Návštevníci našej farmy ich môžu vidieť každý deň,“ zakončí s úsmevom Janka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Podľa Ťapákovej sú Jaurovej vyjadrenia o chaose v SND zavádzajúce.
Chaos v SND? Ťapáková neostala ticho: Rázna REAKCIA na kritiku Jaurovej z PS!
Dlhoročný cyklista Pavol Pella nechápe, ako mohlo dôjsť k takémuto lapsusu.
FotoVáš Tip
Prešovčania sa smejú z nového cyklochodníka za vyše 300-tisíc: Stavajú ho Pat a Mat?! Neuveriteľné faux pas
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Čo hovoria na financie pre zdravotníctvo súkromní lekári? Takto reagujú po Šaškových rokovaniach
Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Tlačová konferencia Andreja Danka a ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho.
Foto
Minister Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport: Aha, na čo upozorňuje Andrej Danko
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka: Podpis prezidenta pod konsolidačný balík je veľkým sklamaním
Ilustračné foto.
Novinky v prípade Rusa, ktorý chcel narušiť olympiádu: Hrôza, čo mal v pláne