Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2020 19:21 | Správy | Domáce správy
Foto

Odklepol mu to aj sudca Špecializovaného trestného súdu: Kajetán Kičura ide do väzby

Ostáva za mrežami. Sudca Špecializovaného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok rozhodol, že exšéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura (51), ktorý je obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, bude väzobne stíhaný. Dôvodom je možnosť ovplyvňovania svedkov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Bývalý šéf Správy štátnych rezerv si na súdne pojednávania počká vo väzbe v Bratislave. Po viac ako štyroch hodinách o tom rozhodol banskobystrický sudca. „Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol o vzatí obvineného JUDr. K.K. do väzby. Dôvodom kolúznej väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Sudca nad obvineným nenariadil dohľad probačného a mediačného úradníka,“ uviedla hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Sudca skonštatoval, že v tomto štádiu konania nie je preukázané, ani vo forme dôvodného podozrenia, že by sa obvinený dopustil korupčného konania. „Dôvodom väzby, ako aj trestného stíhania, je výlučne tá skutočnosť, že na jeho žiadosť iná osoba pozmenila zmluvu o pôžičke staršieho dáta z roku 2016,“ doplnila Kudjaková s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné. Obvinený totiž proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Podľa zdroja Nového Času Kičura mal už ako šéf Správy štátnych hmotných rezerv neoprávnene podnikať. Jednému partnerovi mal ponúknuť dva sklady hmotných rezerv, pretože on ich kúpiť nemohol. „Dal mu na to peniaze a po roku mu povedal, aby to previedol na firmu v Oščadnici. Žiadal peniaze späť a naviac peniaze za nájom. Čiže to je to neoprávnené podnikanie a na to nadväzuje legalizácia a zmena sumy za odkúpenie skladov,“ ozrejmil náš zdroj. Podľa advokáta Kičuru Rastislava Pavloviča rozhodnutie sudcu rešpektujú a podali voči nemu sťažnosť.

 

„Môj klient dnes rozsiahlo vypovedal, ale ak dovolíte, ja som asi posledný mohykán, ktorý uznáva neverejnosť prípravného konania,“ uviedol obhajca. Na otázku, či si myslí, že ide voči Kičurovi o politický revanš, uviedol: „Nedá sa to povedať priamo, ale miera politizácie tohto prípadu určite zavážila.“ Podľa Paloviča jeho klient prijal rozhodnutie, že ostáva vo väzbe, pokojne a vyrovnane.

Kičura bol šéfom Správy štátnych hmotných rezerv od roku 2012, keď ho nominovala strana Smer. Zviditeľnil sa až tým, že jeho sklady neboli na ťažké časy absolútne pripravené, a tak narýchlo nakúpil drahé ochranné pomôcky. V čase rozdávania zákaziek neznámym firmám si jeho syn Krištof zaobstaral dva byty v centre Bratislavy bez toho, aby si vzal úver, a jeho otec mal dostať na účet 200-tisíc eur. Vyplatiť ich podľa portálu Aktuality.sk mala jedna z firiem, ktorá dostala zákazku od hmotných rezerv.

Nová vláda pre vážne podozrenia Kičuru 24. marca odvolala a následne si ho NAKA predvolala na výsluch. Takmer mesiac sa nič nedialo. V utorok ráno sa Kičura s vyšetrovateľmi z NAKA stretol opäť. Tentoraz to však nebolo naplánované stretnutie, ale nečakaná návšteva v jeho dome v Čadci, po ktorej skončil v putách. Zadržaný bol aj jeho otec a konateľ firmy ZVS technology z Novej Dubnice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ilustračné foto.
Prelomový OBJAV by mohol nanovo definovať SMRŤ: Vedci objavili TRETÍ stav! Neuveríte, čo to je
Opičie kiahne sa prenášajú najmä dotykom (ilustračné foto).
V Európe dostala zelenú! Vakcínu proti opičím kiahňam odobrili aj pre dospievajúcich