Vírus prežíva na povrchoch rôzne dlho, a tak je prirodzené, že nás môže ohroziť napríklad aj nákup. Nielen pobytom v obchode, ale aj prinesením potravín domov. Ako dlho prežíva vírus na rôznych materiáloch a ako bezpečne narábať s potravinami?
Uhorka z regála prešla stovkami rúk. Na balíčky ľudia kašľali. Na páse pokladnice sa nachádzajú vírusy, ktoré tam počas dňa priniesli zákazníci aj pokladníci. V čase globálnej pandémie niet divu, že veľa ľudí sa obáva, či by potraviny mohli prenášať koronavírus. „Koronavírus nie je mŕtvy ani po troch hodinách, ale prežije aj niekoľko dní pri nízkych teplotách,“ hovorí Susanne Huggett, vedúca nemocničnej hygieny na klinike Asklepios v Hamburgu. „Vírusy v zásade prežívajú aj na obaloch.“
Podľa Inštitútu Roberta Kocha neboli známe prípady prenosu koronavírusu z predmetu na človeka, ale stále existuje možnosť sa takto nakaziť a zvyčajne sa ani nedá zistiť, kde ste sa infikovali. Keďže vedci ešte nezistili, aká vysoká musí byť koncentrácia vírusu na povrchoch, aby mohla byť nákazlivá, nie je možné vylúčiť infikovanie sa dotykom počas nákupu. Vírusy zostávajú aktívne vo vzduchu až tri hodiny.
Čistenie zvyšuje bezpečnosť
♦ Papierové obaly by sa mali, pokiaľ sa nedajú odstrániť, nechať jeden deň postáť vonku, aby sa znížila koncentrácia vírusu.
♦ Nebalené potraviny by sa mali pred jedlom dôkladne umyť horúcou vodou. Ľudia so slabšou imunitou by si ich mali nahriať na 72 stupňov dve minúty: „Zeleninu, nebalenú alebo balenú, by sme mali umyť alebo uvariť - nielen z dôvodu koronavírusu,“ hovorí Dr. Susanne Huggett. „Keďže vírusy sú citlivé na teplo, riziko infekcie sa môže ďalej znížiť zahrievaním potravín.“
♦ Plastové obaly by sa mali zlikvidovať alebo umyť dezinfekčným prostriedkom. Zriedený roztok chlóru sa môže použiť na utieranie plastového obalu handrou. Uistite sa, že používate rukavice, a ubezpečte sa, že sa čistiaci prostriedok nedostane na váš odev, pokožku, do očí alebo dokonca prostredníctvom potravín do organizmu!
♦ Záver: Riziko nakazenia sa potravinami zo supermarketov je nízke, ale nie je vylúčené. Preto by si mali tovar doma poumývať. Mali by ste byť opatrní, aby neprišli do styku s dezinfekčným prostriedkom a aby ste nevdýchli výpary. Potom by ste si určite mali dôkladne umyť ruky, než znova dotknete svojej tváre.
Vírus prežije na povrchoch
- Meď (medené mince) - 4 hodiny
- Kartón a papier - 24 hodín
- Plastové obaly - 3 dni
- Antikorové príbory - 3 dni
Ako dlho zostáva vírus na potravinách
- BALENÝ CHLIEB (plastový obal): Ak osoba nakazená koronou vykašle vírus na obal chleba, vírus sa tam drží tri dni. Podľa nemeckej štúdie dokonca prežije až deväť dní.
- MÚKA (papierové obaly): Vírusy zostávajú kratšie kartóne a papieri, ale stále je to až 24 hodín.
- MRAZENÉ JEDLO: Mráz vírusom veľmi neublíži. Vírusy "hibernujú“ na obale v mrazničke niekoľko rokov a po rozmrazení sú opäť potenciálne nákazlivé.
- OVOCIE A ZELENINA (organické povrchy): Podľa súčasných poznatkov môžu vírusy prežiť niekoľko hodín dokonca aj na šupke jabĺk alebo uhoriek.