Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2020 17:26 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Minulý rok bolo z trestnej činnosti obvinených 83 policajtov: Čoho sa dopustili?

Orgány činné v trestnom konaní (OČTK) obvinili v minulom roku z trestnej činnosti 83 policajtov.

Ako sa ďalej uvádza v Správe o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru (PZ) SR za obdobie roka 2019 z dielne rezortu vnútra, spomedzi obvinených bolo deväť policajtov v riadiacich funkciách. Počet obvinených príslušníkov PZ spomedzi celkového počtu 22 082 policajtov tvorí podľa správy 0,38 percenta.

Najviac obvinených policajtov v roku 2019 bolo podľa správy zaradených na Krajskom riaditeľstve PZ v Bratislave (14) a na Krajskom riaditeľstve PZ v Trnave (11). Najnižší počet bol zaznamenaný na Krajskom riaditeľstve PZ v Trenčíne, konkrétne išlo o štyroch policajtov. „Na odhaľovaní a objasňovaní trestnej činnosti policajtov v roku 2019 sa okrem Úradu inšpekčnej služby, ktorý vzniesol obvinenie 81 policajtom, podieľala aj Národná kriminálna agentúra Prezídia PZ, ktorá vzniesla obvinenie dvom policajtom‚“ uvádza sa v dokumente.

V niektorých prípadoch boli podľa správy policajti v rámci hodnoteného obdobia obvinení viackrát, keďže spáchali viaceré skutky v rôznych časových obdobiach, ktoré boli postupne zadokumentované a vyšetrené. „V súvislosti s vyšetrovaním trestnej činnosti policajtov Úrad inšpekčnej služby (ÚIŠ) v roku 2019 obvinil aj 14 civilných osôb, ktoré sa podieľali na páchaní trestnej činnosti formou spolupáchateľstva alebo samostatnými skutkami, napríklad poskytnutím úplatku za účelom získania neoprávneného prospechu,“ píše sa v texte správy.

 

Štátne orgány za minulý rok evidujú celkovo 102 trestných činov spáchaných policajtmi. Z nich bolo 41 proti poriadku vo verejných veciach. Podľa správy bol v skupine trestných činov proti poriadku vo verejných veciach najpočetnejšie zastúpený trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorý bol spáchaný v 26 prípadoch. Najčastejšie dochádzalo však k spáchaniu tohto trestného činu v oblasti prejednávania priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Ďalších 15 trestných činov spáchaných policajtmi v uplynulom roku spadá do kategórie činov proti životu a zdraviu. „Prípady, v rámci ktorých došlo k spáchaniu trestných činov proti životu a zdraviu, väčšinou nesúvisia priamo s výkonom služby policajta a najčastejšie súvisia s dopravnými nehodami policajtov, prípadne výtržníctvom v čase osobného voľna,“ uvádza sa v správe. V uvedených prípadoch ide o osobné zlyhanie policajtov alebo neúmyselné porušenia zákonov a početnosť takýchto konaní nie je možné za strany ÚIŠ primárne ovplyvniť.

Ďalších sedem trestných činov, ktoré v minulom roku spáchali policajti, spadá do kategórie trestných činov proti majetku. Zvyšných 39 spadalo do kategórie ostatných trestných činov. Do tejto kategórie spadajú napríklad aj neoprávnené lustrácie osôb a následne odovzdávanie informácií o nich neoprávneným osobám alebo osobám z kriminálneho prostredia. V roku 2019 bol tento trestný čin zaznamenaný v šiestich prípadoch.

Dokument v tejto súvislosti zároveň konštatuje, že jedným z opatrení na predchádzanie problému nezákonných lustrácií, je aj povinnosť zadávania dôvodu lustrácie pred vykonaním samotnej lustrácie, ktorá sa postupne zavádza do informačných systémov vedených v rámci ministerstva vnútra. „ÚIŠ vytvoril taktiež pracovnú skupinu, ktorá preverovala, či sú evidované prihlásenia v informačných systémoch, ako aj dôvody vykonaných lustrácií fyzickými osobami, ktorým bolo pridelené prístupové právo,“ informuje správa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
(ilustr. foto)
Vodiči, zbystrite v Bratislave pozornosť: Chystá sa ženský beh
Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Zuzana Dolinková a Robert Fico.
Robert Fico reaguje na kritiku od zdravotníkov: Čo podľa premiéra musí ponúknuť ministerka Dolinková?
Bezpečnostný analytik Radovan Bránik.
Bezpečnostný expert Bránik: Prečo mi politici prekážajú na miestach katastrof!