Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Simona s mamou prenajímajú budovu v Bratislave: Musí platiť tisíce, zisk ale nemá

Nevedia, čo majú robiť! Simona, ktorá vlastní nehnuteľnosť v Bratislave a je aj s mamou odkázaná na príjmy z prenájmov, sa ocitla spolu s ďalšími podnikateľmi v neľahkej situácii.

Štát totiž zatiaľ udelil 3-mesačnú ochranu len nájomcom, na otázku, ako sa pomôže prenajímateľom, zatiaľ nevie dať nikto odpoveď.

Obe strany volajú po moci štátu. Nájomcom podalo ministerstvo spravodlivosti pomocnú ruku vo forme trojmesačnej ochrannej lehoty. V tomto čase ich nemôžu pre neplatenie nájmu prenajímatelia vyhodiť z priestorov.

Druhá strana na pomoc ale stále čaká. V rovnakej situácii sa ocitla aj Simona, ktorá vlastní v centre hlavného mesta budovu a z jej prenájmu aj s mamou žije. „My sme nájomcom už v marci znížili nájom rádovo o 50 %, ale mnohí nechceli platiť vôbec. Po tom, čo v správach minister Sulík avizoval, že 50 % bude hradiť štát, 20 % nájomca a 30 % prenajímateľ, sa niektorí nájomcovia dali do vyčkávacieho režimu a prestali mať čo i len snahu o úhradu záväzkov,“ vysvetlila majiteľka Old passage v Bratislave s tým, že na nich nikto nemyslel a oni musia platiť úhrady ďalej.

„Či nemusím platiť elektriku, keď nesvietim? Alebo plyn, keď teraz nekúrim? Alebo daň z nehnuteľnosti, keď pasáž stojí v prázdnom centre?“ pýta sa Bratislavčanka, ktorú prevádzkové náklady stoja mesačne 10-tisíc eur. Dá sa totiž predpokladať, že ak sa nájomníci opäť vrátia do svojich priestorov, nebudú mať z čoho vracať zameškané nájomné a tak sa dostávame do začarovaného kruhu s otázkou, aká bude vymožiteľnosť práva.

 

„Koalícia sa touto problematikou stále zaoberá a minister hospodárstva Richard Sulík sa naďalej bude snažiť partnerov presvedčiť o potrebe refundácie nájmov zatvoreným prevádzkam,“ píše sa v stanovisku ministerstva hospodárstva. Ministerstvo spravodlivosti, ktoré má túto problematiku vo svojej gescii, odpovedalo v rovnako neurčitom duchu. „Rokovania a hľadanie riešení má pritom viesť k spravodlivému kompromisu medzi nájomcami a prenajímateľmi,“ uvádza sa v stanovisku.

Čo ak nájomca nemá na platenie nájmu?

realitný advokát Mojmír Plavec

- Môže sa dohodnúť s prenajímateľom, že nájomné zaplatí neskôr, ten ale nemusí s návrhom dohody súhlasiť. Nájomca má teda povinnosť riadne a včas platiť dohodnuté nájomné aj naďalej. Táto novela len „blokuje“ do konca tohto roka právo prenajímateľa, dať nájomcovi výpoveď. Novelou zákona nedošlo k automatickému odkladu povinnosti platiť nájomné, ako si to začali ľudia chybne vykladať.

Aby prenajímateľ nedal nájomcovi pre neplatenie nájomného výpoveď, musí mu nájomca včas a hodnoverne preukázať, že sa ocitol v súvislosti s pandémiou v nepriaznivej  finančnej situácii, ktorá im dočasne neumožňuje platiť nájomné. Ak by nájomca neplatil nájomné, musí doplatiť neskôr aj úroky a poplatok z omeškania, ako aj prípadnú zmluvnú pokutu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Júl 2022 - Najextravagantnejšia - Lela Ceterová (33) a Karlos Vémola (37)
Vémolova manželka prezradila pikantnosť: Takto som už tretí raz otehotnela!
Mladá Češka tvrdí, že bola na jednej z Diddyho kontroverzných párty.
Foto
Známa Česka sa zúčastnila Diddyho párty: Šokujúce SVEDECTVO! Ak chcela vstúpiť do domu, musela...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Odmietol Zelenskyj prijať šéfa OSN?! TOTO má byť dôvod
Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku po návrate z Ruska  pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine 15. augusta 2024.
Potvrdilo sa to, čoho sa všetci báli! Ide o Rusko: Bod zlomu vo vojne na Ukrajine?
Nick Ritchie v drese Boston Bruins a Zdeno Chára ako hráč Washington Capitals.
Slovensko láka čoraz väčšie hviezdy: Prestupová bomba v extralige!
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Hrozba na slovenských súdoch: Rozširovanie poplašnej správy môže muža stáť slobodu!
Pri čelnej zrážke dvoch áut sa zranili traja ľudia.
Foto
Mrazivé FOTO: Neďaleko Kežmarku sa čelne zrazili dve autá! Zavážil pri nehode mikrospánok?
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Odhalil Orbán plány Bruselu?! Aha, o čo sa má snažiť v Maďarsku
(ilustračné foto)
Ako sa vyplatia dôchodky počas Dušičiek? Seniori, rátajte so ZMENOU! Pozrite sa, čo rozhodne
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Andrej Danko vyjadril podporu Suskovi: Takúto poklonu zložil ministrovi líder SNS!
(ilustračná foto)
Máte skúsenosť s touto spoločnosťou? Pozor, aby ste sa nepopálili! Praktizuje aktivity, na ktoré nemá oprávnenie
Videli ste Slavomíra?
Poznáte Slavomíra? Na hľadaného muža vydal súd príkaz na jeho zadržanie! Zákon porušil tým, že...