Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2020 18:30 | Šport | Futbal

Kmotrík je za dohratie futbalovej súťaže: V hre je záchrana ligového futbalu

Generálny riaditeľ Slovana Bratislava Ivan Kmotrík ml. chce, aby sa prerušená sezóna Fortuna ligy dohrala. Podľa jeho slov by prípadné úplné ukončenie ročníka 2019/20 malo pre slovenský ligový futbal dlhodobé negatívne následky.

Kmotrík ml. momentálne nevidí dôvod na predčasný koniec najvyššej súťaže. "Vďaka vládnym opatreniam a zodpovednému prístupu ľudí patrí Slovensko medzi krajiny s najnižším počtom nakazených koronavírusom a aj klesajúci trend počtu denných prípadov signalizuje, aby sme sa rozprávali o postupnom návrate ligového futbalu, nie o jeho zrušení. V okolitých krajinách ako Česko, Poľsko či Rakúsko, kde je prípadov násobne viac ako na Slovensku, už majú plány a konkrétne termíny na opätovné rozbehnutie líg. Navrhovať v tejto situácii ukončenie našej najvyššej súťaže je nesprávne zo športového, ekonomického, fanúšikovského hľadiska, z pohľadu záväzkov voči partnerom a sponzorom i vo vzťahu k UEFA, ktorej jednoznačným zámerom je dohratie súťaží. Sme jednoznačne za dohratie sezóny," uviedol v rozhovore na oficiálnej stránke klubu.

Podľa šéfa "belasých" je v hre "záchrana ligového futbalu ako takého" a aj keby predčasný koniec súťaže niektorým klubom ušetril časť finančných prostriedkov, z dlhodobého hľadiska by to bol podľa neho zlý krok: "V rámci ÚLK prezentujeme jasné stanovisko dohrať súťaž, sme o tom ochotní diskutovať a hľadať riešenia. Nevidíme však dôvod debatovať o ukončení ligy. UEFA dala jasný signál a ak by si slovenské kluby pretlačili zrušenie súťaže, pričom v stredoeurópskom regióne by sa napriek horším číslam nakazených hralo, tak prichádza otázka, či vôbec budeme vpustení do európskych klubových súťaží. Náš futbal by dostal ďalšiu veľkú ranu, z ktorej by sme sa už nemuseli spamätať. Netreba zabúdať, že UEFA povedala, že súťaže môžu byť ukončené len na základe vyššej moci, t.j. po prípadnom rozhodnutí vlády. V Európe zatiaľ nemáme prípad ukončenia súťaže bez predchádzajúceho zásahu štátu a verím, že Slovensko nebude negatívny príklad."

Podľa Kmotríka ml. by v prípade dohratia súťaže plusy prevážili mínusy. Argumentuje ziskom časti príjmov od partnerov či z televíznych práv a lepšou východiskovou pozíciou pri rokovaniach o partnerských zmluvách a televíznych právach pre novú sezónu: "Ak by sa aj hralo zatiaľ bez divákov, tak vieme ponúknuť partnerom priestor na prezentáciu v televíznom prenose, a môžeme s nimi rokovať o spolupráci v novom ročníku. Pokiaľ teraz utlmíme ligu, tak odoženieme aj tých partnerov, ktorí majú záujem podporovať slovenské kluby aj v čase tejto krízy. Predčasné ukončenie ligy by z dlhodobého pohľadu uškodilo sponzoringu a imidžu súťaže."

 

Do konca Fortuna ligy zostáva odohrať kompletnú desaťkolovú nadstavbovú časť. Ak sa súťaž obnoví, s veľkou pravdepodobnosťou sa bude hrať bez divákov na tribúnach. "Všetci by sme najradšej hrali aj s fanúšikmi, no musíme rešpektovať nariadenia a aj od našich priaznivcov máme spätnú väzbu, že by privítali aj zápasy len v televízii, ale aby sa už konečne hralo. Televízie dnes nemajú prakticky žiadne priame prenosy zo športových podujatí. Návratom ligy by sme vedeli ponúknuť televíziám i ľuďom exkluzívny produkt a ľudia, unavení neustálymi správami o nákaze, by konečne mohli myslieť na niečo iné," uviedol Kmotrík ml.

Šéf Slovana sa vyjadril aj k otázke počtu tímov v najvyššej súťaži. Podľa neho by sa mala otvoriť debata o znížení z 12 na desať účastníkov. "Kríza často ukáže zrkadlo. Teraz máme priestor na to, že ak majú kluby problémy zvládnuť účasť v najvyššej súťaži, tak to treba povedať. Namiesto ukončenia súťaže chceme otvoriť inú tému - a síce, či nebude lepšie hrať povedzme s desiatimi klubmi miesto dvanástich. Je otázne, či sme na Slovensku vôbec schopní udržať desaťčlennú súťaž, kde by sme sa nemuseli počas sezóny baviť o tom, ktorý klub má aké problémy. Určite radšej užšia, ale plne profesionálna súťaž, ako širšia, kde by sme skĺzli k poloprofesionálnemu fungovaniu," dodal v rozhovore pre klubovú stránku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



ilustračné foto
Južná Kórea začala konať: KĽDR bude zúriť! Pozrite sa, čo plánuje
Andrej Babiš, Matúš Šutaj Eštok.
Rezort vnútra očistil Babiša od spolupráce s ŠtB: Ide o TAJNÚ dohodu?! Na politickej scéne to VRIE
Muchotrávka zelená
Hubačka sa zmenila na nočnú moru: 7 ľudí skončilo v Košiciach na JIS-ke! Strašné, čo sa stalo
Bez lekárov nie je možný chod slovenských nemocníc.
Foto
Hrozí KOLAPS slovenského zdravotníctva? Lekárom vyššie platy nestačia! Nemocnice reagujú
Florián sa taktiež ponáhľal na pomoc, žiaľ, prišiel už neskoro.
Foto
Florián spomína na osudný požiar známej chaty v Tatrách: Pomôcť už nestihol...
V tejto kupole budujú z 2 000 kvádrov ľadu impozantné dielo.
Vo Vysokých Tatrách je rušno: Pod kupolou vyrastá monumentálne dielo z 200 ton ľadu!
Tento rok sa organizoval už 14. ročník charitatívneho pochodu.
Foto
Metropolu zaplnili postavy z Hviezdnych vojen: Dôvod nezvyčajného pochodu vám roztopí srdce
Tretie miesto (vpravo) v súťaži získala transrodová žena Pamella Michelinny.
Foto
Súťaž Miss BumBum má svoju víťazku: TOTO je najkrajší zadok roku 2024! Horúce FOTO
Na snímke Cesar Blackman (uprostred) z ŠK Slovan Bratislava a Yangel Herrera z Girony bojujú o loptu.
Foto
Slovan neuspel ani na tretí pokus: Zo španielskej Girony odchádza s prázdnymi rukami
Two school kids fight in a dark passageway of their school, almost silhouette.
Žiaci v Záhrebe odmietajú chodiť do školy: Majú na to vážny dôvod
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v rámci summitu skupiny BRICS v Kazani.
Putin sa stretol s čínskym prezidentom: Si ho nazval starým priateľom!
Nový rakúsky kancelár Karl Nehammer
Situácia v Rakúsku po voľbách je komplikovaná: Stačí málo a hrozí pat!