Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2020 09:39 | Správy | Zahraničné správy

Prečo Španielsko tak kruto zasiahol koronavírus: Môže za to aj bozkávanie

V Španielsku, ktoré je treťou krajinou s najvyšším počtom obetí covidu-19, sa vírus šíril rýchlo, bez toho aby ho odhalili, obzvlášť medzi staršími ľuďmi.

Podľa odborníkov, ktorých oslovila agentúra AFP, sú dôvody vysokého počtu obetí aj spôsob života Španielov a ich blízkych medzigeneračných väzbách.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Priemerná úmrtnosť, silne rozšírená nákaza

Španielsko má síce viac mŕtvych na počet obyvateľov než ktorákoľvek iná krajina s výnimkou Belgicka, spolu zomrelo už 24 275 ľudí, miera úmrtia u potvrdených prípadov nákazy je ale len 10,4 percenta, teda nižšie ako v Taliansku, Francúzsku alebo Británii. "Problémom je tu veľkosť epidémie, vysoký počet nakazených osôb v okamihu dosiahnutia vrcholu epidémie," hovorí Fernando Rodríguez, profesor v odbore verejného zdravia na madridskej autonómnej univerzite.

Viac potvrdených prípadov nákazy než Španielsko majú už len Spojené štáty. Počet potvrdených prípadov pritom závisí od množstva vykonaných testov. Podľa štúdie Katalánskej polytechnickej univerzity sú v Španielsku v skutočnosti viac ako dva milióny infikovaných. Potvrdených prípadov je pritom zhruba 220.000.

Neskorá detekcia

Kým 14. marcom vstúpili do platnosti karanténne opatrenia, "vírus koloval mimo záber radaru", hovorí Antoni Trilla, epidemiológ z barcelonskej nemocnice Hospital Clinic. "Počas posledných februárových a prvých marcových týždňov bolo nádherné počasie a ľudia boli v uliciach, hlava na hlave," hovorí Fernando Rodríguez. "To prispelo k veľmi silnému a veľmi rýchlemu šíreniu nákazy," dodáva.

Spôsob života

Spôsob života ľudí, ktorí trávia veľa času vonku, aby si dali pohárik, oslavovali, sledovali pochody alebo demonštrovali, mohol hrať dôležitú úlohu. V Španielsku sa ľudia rovnako ako v Taliansku "často objímajú a dotýkajú". "Neustále sa tu bozkávame, dokonca aj v práci," hovorí Ildefonso Hernández, profesor v odbore verejného zdravia na Univerzite Miguela Hernándeza v Alicante na juhovýchode Španielska.

Podľa Fernanda Rodrígueza hrá úlohu aj to, ako Španieli bývajú. V krajine žije podľa Eurostatu z celej Európy najviac ľudí v bytoch. "Naše mestá sú stavané vertikálne a majú veľkú hustotu obyvateľov," hovorí.

Dobre integrovaní seniori

"Vírus sa veľmi rozšíril a veľmi rýchlo zasiahol aj najstaršiu generáciu," hovorí Ildefonso Hernández. Španielsko má vysoký pomer seniorov v populácii, ktorý je však nižší ako v iných krajinách, ktoré pandémia tak nezasiahla, ako je Nemecko. "Na severe Európy ale žijú oveľa izolovanejšie a rodinné väzby sú oveľa voľnejšie," dodáva Hernández.

V Španielsku je pritom úplne bežné vidieť tri generácie na nedeľnej prechádzke. "Rodina má oveľa užšie väzby, kontakt medzi mladými a seniormi je oveľa bližší," vysvetľuje Hernández. Oveľa častejšie tiež staršia, stredná a mladšia generácia žijú pohromade. Priemerný Španiel odchádza z domu svojich rodičov, až keď má 29,5 roka. Vo Švédsku je to pritom podľa Eurostatu 18 a v Dánsku 21 rokov.

Domovy seniorov

Hernández upozorňuje, že rodiny často navštevujú svojich blízkych v domovoch seniorov. "Obyvatelia týchto domovov sú veľmi starí, ich zdravie je veľmi chatrné. Nie sú to pritom zdravotnícke zariadenia a nie sú na nič také pripravené. To vyvolalo "požiar" obrích rozmerov," hovorí lekár Trilla.

Španielske ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nezverejnilo úplnú bilanciu obetí koronavírusu v domovoch seniorov. Ale len v dvoch najpostihnutejších regiónoch, ktorými sú Madrid a Katalánsko, eviduje okolo 8000 potvrdených úmrtí alebo úmrtí s podozrením na covid-19.

Zdravotnícky systém pod tlakom

Španielsky zdravotnícky systém je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jedným z desiatich najlepších na svete. Počas finančnej krízy ho ale postihli tvrdé škrty. Španielsky systém je založený na solídnej sieti zdravotníckych stredísk, ale kapacita nemocníc je ďaleko za európskym priemerom. Kvôli tomu bolo v súčasnej kríze nevyhnutné vystavať poľné nemocnice.

"Výsledky systému sa považovali za veľmi dobré, a plynulo na neho tak relatívne málo verejných financií," vysvetľuje Guillem López Casasnovas, ekonóm z Univerzity Pompeua Fabry v Barcelone, ktorý pôsobil aj ako poradca WHO. "Keď žijete zo dňa na deň, ťažíte maximum z toho, čo máte, ale nemáte už silu na to, aby ste odolali tak silnému tlaku ako dnes," dodáva.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Hrozí kolaps?! Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva