Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2020 06:00 | Správy | Politika

Poslanci schválili Programové vyhlásenie, rozkol zostáva v 5 bodoch: Na čom sa najviac posekajú?

Majú to za sebou. Vládny štvorlístok po pár týždňoch od svojho vymenovania schválil v parlamente Programové vyhlásenie vlády SR.

Fotogaléria
2
fotiek v galérii

Kabinet Igora Matoviča (46) je spomedzi všetkých vládnych zostáv samostatného Slovenska najsilnejším, čo sa týka počtu poslancov. Na jeho podporu hlasovalo až 93 zákonodarcov v parlamente. Ústavnú väčšinu chce Matovič využiť napríklad na očistenie súdnictva.

V programovom vyhlásení sú však niektoré body, s ktorými nie všetci koaliční partneri súhlasia. Nový Čas sa pozrel na to, ktoré body môžu pohnúť súdržnosťou vládneho zoskupenia.

Otvoriť galériu

Napriek tomu sa do programového vyhlásenia dostalo, že vláda bude stavať nájomné byty, nikto však nevie, koľko ich napokon bude. Kollárovci totiž požadovali, aby sa peniaze vyňali zo štátneho dlhu podľa vzoru Rakúska. Ekonómovia však takýto plán zmietli zo stola a definitívne slovo zatiaľ nepadlo.

 

Koľko poslancov hlasovalo za jednotlivé vlády

  • Jozef Moravčík, 1994 - 80 za, 33 proti
  • Vladimír Mečiar, 1994 - 83 za, 44 proti
  • Mikuláš Dzurinda, 1998 - 88 za, 50 proti
  • Mikuláš Dzurinda, 2002 - 78 za, 63 proti
  • Robert Fico, 2006 - 80 za, 55 proti
  • Iveta Radičová, 2010 - 79 za, 66 proti
  • Robert Fico, 2012 - 82 za, 53 proti
  • Robert Fico, 2016 - 79 za, 61 proti
  • Peter Pellegrini, 2018 - 81 za, 61 proti
  • Igor Matovič, 2020 - 93 za, 48 proti

 

1. Zavedenie jednej poisťovne

Krátko pred hlasovaním sa nečakane ozvala poslankyňa SaS Jana Cigániková, ktorá odmietla hlasovať za programové vyhlásenie vlády. Svoj sľub napokon dodržala a koalícia sa tak musela zaobísť bez jej prítomnosti na hlasovaní. Problémom pre ňu je, že vo vyhlásení sa spomína fakt, že koalícia chce prehodnotiť systém pluralitného zdravotného poistenia, čo by v praxi znamenalo prípadné zavedenie jednej poisťovne.

 

2. Zastropovanie dôchodkového veku

Len v minulom volebnom období napriek obavám ekonómov a výpočtom, že na dôchodky nebude mať o pár rokov kto pracovať, poslanci schválili odchod do dôchodku vo veku maximálne 64 rokov.

Súčasná vláda nehovorí o zrušení daného opatrenia, ale sľubuje zefektívniť dôchodkový systém aj reformou všetkých pilierov systému a zároveň chce „presadzovať dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému“. Za odsúhlasenie pritom hlasovali aj poslanci Sme rodina, pričom ostatní boli k tomuto kroku skeptickí. Prípadné otváranie zákona by tak mohlo rozpútať vášne.

 

3. Vládne noviny

Kuriózne opatrenie vydávať vládne noviny je jedno z najprekvapujúcejších v programovom vyhlásení vlády. Matovič hovorí, že budú vychádzať raz mesačne pre dva milióny domácností po celom Slovensku. Peniaze podľa prvých vyjadrení majú pochádzať zo štátneho rozpočtu. Premiér odmieta, že by išlo o vládnu propagandu a ľudia si v nich vraj budú môcť prečítať aj to, čo sa jeho kabinetu nepodarilo. Proti tomuto zámeru vystupujú politici Za ľudí, ktorí si myslia, že k podobnému kroku by v demokratických krajinách dochádzať nemalo.

 

4 . Obmedzenie interrupcií

Vláda si do programu napísala, že sa chce zasadiť „o ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín“. Nehovorí sa tak priamo o stopke pre interrupcie, no k inému scenáru môže prísť priamo v parlamente, ktorý nie je viazaný rozhodnutiami vlády.

Už v koaličnej zmluve lídri strán napísali, že pre zákonodarcov nebude problémom sprísniť interrupcie. Nepotrebujú na to schválenie koaličnej rady a môžu podporiť aj návrhy opozície. V praxi to znamená, že nasledujúce mesiace sa môžu obmedzovať práva žien, keďže sám Matovič sa vyjadril, že v jeho klube sú asi dve tretiny konzervatívcov.

 

5. Výstavba nájomných bytov

Hlavná agenda strany Sme rodina sa nestretla s pochopením v SaS, ktorí tvrdia, že ich koncept výstavby nájomných bytov je nezrealizovateľný. Napriek tomu sa do programového vyhlásenia dostalo, že vláda bude stavať nájomné byty, nikto však nevie, koľko ich napokon bude. Kollárovci totiž požadovali, aby sa peniaze vyňali zo štátneho dlhu podľa vzoru Rakúska. Ekonómovia však takýto plán zmietli zo stola a defi nitívne slovo zatiaľ nepadlo.

 

6. Policajný prezident

Už niekoľko týždňov je na stole aj možnosť výmeny policajného prezidenta Milana Lučanského. Matovič tvrdí, že je to výlučne na rozhodnutí jeho ministra vnútra Romana Mikuleca, ktorý rozhodne o prípadnom zotrvaní Lučanského vo funkcii.

Ten zatiaľ nehovorí, ako sa rozhodne, no pripúšťa, že na svojom poste môže zostať. Isté je, že podľa programového vyhlásenia vlády by mal podstúpiť previerku na detektore lži, ktorý presadilo OĽaNO. Niektorí partneri pritom hovoria, že by radšej videli policajného prezidenta, ktorý nebude spadať priamo pod ministra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!
Dovolenka na Zemplínskej Šírave.
Váš Tip
Na Šírave sa stretli milovníci rybárčenia: Takéto rekordy tam padali!
Tobias Král ako Max
Foto
Malý Max si v Oteckoch získal srdcia divákov: Už je z neho tínedžer! Pozrite sa, ako sa zmenil
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
Týždenný HOROSKOP: AHA, ktoré znamenie čaká veľké ROZHODNUTIE! Vyhrá rozum alebo srdce?
Špičkový lekár Eben Alexander prezradil, čo ho presvedčilo, že po smrti existuje život.
Doktor Alexander upadol do kómy: Dostal sa do NEBA? Tento DÔKAZ zmenil neurochirurgovi pohľad na život
Old lady speaks to her daughter and son by telephone, and she is rejoicing because they are coming to visit her soon.
Čo sú to telemedicínske služby: Túto otázku si položil zarážajúci počet Slovákov! Kedy sa využívali najviac?
Brad Pitt a Angelina Jolie si nevedia prísť na meno!
Foto
Angelina Jolie a Brad Pitt sa nedokážu VYSTÁŤ: Organizátori kvôli nim museli... To vážne?!
Rast reálnych miezd zvyšuje aj kúpyschopnosť.
Priemerná mzda prekonala 1 500 eur: Kde Slováci reálne zarobia najviac?
Pri grilovaní mäsa pri vysokých teplotách alebo na otvorenom ohni môžu vznikať škodlivé chemické látky.
Je grilovanie mäsa nebezpečné? Odborníci varujú pred zdravotným rizikom! Na TOTO si dávajte pozor
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!