Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2020 11:15 | Správy | Domáce správy

Kritika posledného Matovičovho nápadu: Igor, nerob to, nie sme na to pripravení!

Zvažujú niekoľko riešení. Predseda vlády Igor Matovič (46) cez víkend prekvapil tvrdením, že niektorí žiaci budú môcť chodiť do školy aj počas plánovaných letných prázdnin.

Otvoriť galériu

Pavel Michal (44), riaditeľ, Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella, Štiavnické Bane

- Toto rozhodnutie podľa mňa nie je správne a vo všetkej úcte k ľuďom, ktorí vedú našu krajinu, zdá sa mi rýchle, spontánne a bez hlbšej analýzy. Deti za túto situáciu nemôžu a aj teraz to majú dosť ťažké, tak nech si to leto naplno užijú. Moji žiaci majú pravidelne online vyučovanie hneď od začiatku uzatvorenia škôl.

U nás je veľké percento detí zo sociálne slabých rodín, máme 95 % až 97 % pripojenia detí. Mali sme aj rodiny, kde sa žiaci nemohli pripojiť z objektívnych dôvodov. Tam sme im zapožičali mobilné telefóny v rámci zbierky telefónov na našej škole.

Takisto sme oslovili obecné úrady, kde majú wi-fi, či by nemohli vytvoriť priestor pre deti počas online vyučovania. Všade nám vyšli v ústrety. Samozrejme, máme pár žiakov, ktorí vyučovanie bojkotujú. Tam už prebieha komunikácia s rodičmi a musia nám odovzdávať úlohy.

 

Otvoriť galériu

Jaroslav Bizub, ZŠ Mirka Nešpora, riaditeľ

- Je to ťažká otázka a dilema. My sme tu samozrejme na to, aby sme deťom poskytli čo najkvalitnejšie vzdelanie a o to sa usilujeme aj teraz, hoci dištančnou formou, ale najlepšie, ako vieme. Technicky by sa dalo zvládnuť vyučovanie aj v auguste. Na druhej strane učitelia majú nárok na dovolenky, i keď si myslím, že vyučovať by neodmietli. Ale ja sa skôr prikláňam k názoru, že vyučovanie v auguste by nebolo vhodné.

 

Otvoriť galériu

Zuzana Farkašová (44), Komárno

- Určite to nie je dobrý nápad, pri vysokých teplotách klesá výkonnosť žiakov, nedokážu byť sústredení, už v júni s tým býva problém. Školy nie sú vybavené klimatizáciou, takže toto riešenie nie je šťastné. Navyše, aj žiaci zo sociálne znevýhodnených rodín, kde nemajú internet, majú momentálne alternatívnu výučbu, metodicko-pedagogické centrá poskytujú učiteľom inšpirácie, ako vytvárať úlohy na doma bez použitia internetu a pedagógovia to aj zabezpečujú priamo k študentom.

 

Otvoriť galériu

Branislav Ladický (33), učiteľ z Trenčína

- Myslím si, že to nie je šťastné riešenie. Neviem si predstaviť, že ak budú teploty 30 stupňov a viac, ako udržíme pozornosť žiakov v triedach. Navyše, deti sa celý rok na prázdniny tešia. Teraz nemajú prázdniny, musia byť doma, nemohli nikam vychádzať, stretávať sa, o to viac sa pravdepodobne tešia na leto.

Okrem toho vyučovanie prebieha aj teraz. Samozrejme, reálnu výučbu to nenahradí, ale aký to má zmysel nabehnúť na vyučovanie v lete? Ďalšou otázkou je, ako budú učitelia čerpať dovolenky, na ktoré majú nárok. Ani učitelia teraz nezáhaľajú, väčšina teraz funguje na 80 percent - kedy si potom dovolenky vyčerpáme?

 

Otvoriť galériu

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek si myslí, že učitelia by problém nemuseli mať. „Pokiaľ bude záujem na báze dobrovoľnosti, aby deti, ktoré nemali možnosť byť na internete a vzdelávať sa, tak mali možnosť urobiť počas leta. Bola by to síce záťaž pre učiteľov, s čím sa musí rátať,“ uviedol Ondek.

 

Otvoriť galériu

Školský psychológ Miron Zelina pripomína, že niektoré krajiny to tiež plánujú robiť podobne. „Som za to, aby deti boli v škole čo najviac, ak by sa to dalo a nebolo to diskriminačné najmä pre tie deti z chudobnejších rodín. Buď do konca školského roku, alebo cez prázdniny. Jasné, že lepšie by to bolo ešte do leta, ale ak by sa to nedalo, odporúčal by som to spraviť aj počas neho,“ uzavrel Zelina.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, nov, kil, mf, mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého